Jesień to czas, w którym polskie lasy przyciągają tłumy grzybiarzy. Każdy marzy o tym, by wrócić do domu z pełnym koszem dorodnych okazów. Niektóre z nich budzą szczególne emocje – nie tylko ze względu na rzadkość występowania, ale także imponujące rozmiary i wyjątkowe właściwości. Jeden grzyb od lat nazywany jest „świętym Graalem grzybiarzy”, bo znalezienie go graniczy niemal z cudem.To jeden z największych grzybów występujących w Polsce, osiąga nawet pół metra średnicyZnalezienie go wymaga szczęścia – pojawia się rzadko i tylko w określonych warunkachWyróżnia się nie tylko wyglądem, ale także wartościami odżywczymi i prozdrowotnymiJadalny jest wyłącznie w młodej postaci – wtedy ceniony jest za smak i delikatną strukturęDawniej wykorzystywano go także w medycynie ludowej jako środek na rany
Utrata siły w nogach to problem, który dotyczy wielu osób starszych. W pewnym wieku chód staje się wolniejszy, kroki krótsze, a w końcu nawet wejście po schodach okazuje się wyzwaniem. Dla seniorów to nie tylko kwestia komfortu, ale także niezależności i bezpieczeństwa – słabe nogi zwiększają ryzyko upadków i unieruchomienia. Dlaczego w ogóle tak się dzieje? Za tym zjawiskiem stoją przede wszystkim: dieta, hormony i przewlekły stres.Seniorzy często mają problem z dostarczaniem i przyswajaniem białka, co prowadzi do zaniku mięśniNiedobory witaminy D i przewlekły stres z podwyższonym kortyzolem dodatkowo niszczą mięśnieLekarz Marek Skoczylas wskazuje, że pomocny może być beta-hydroksymaślan oraz dieta bogata w leucynę i lizynęSzczególną rolę w diecie osób starszych odgrywa amarantus – źródło łatwo przyswajalnej lizynyOdpowiednia dieta i ruch mogą realnie zwiększyć siłę nóg seniorów i poprawić jakość życia
Moda na napoje roślinne trwa w najlepsze – coraz więcej osób zastępuje nimi tradycyjne mleko krowie. Wybór jest ogromny: od popularnego sojowego, przez migdałowe czy owsiane, aż po mniej znane alternatywy. Jednak jedno z nich szczególnie wyróżnia się pod względem wartości odżywczych i może być cennym wsparciem w procesie odchudzania. Co więcej, jego naturalna słodycz sprawia, że nie potrzebuje dodatkowego dosładzania.Roślinne mleko pełne białkaNaturalne wsparcie w procesie odchudzaniaKorzyści zdrowotne potwierdzone badaniamiUniwersalne zastosowanie w codziennej diecie
Jeśli kanapka z wędliną, to tylko dobrej jakości. Jak się okazuje, takie produkty są na wyciągnięcie ręki, w dodatku w przystępnej cenie. A żeby wylądowały na naszym talerzu, wystarczy wybrać się do Biedronki. Znany w sieci dietetyk wskazał wędliny, których skład jest naprawdę bardzo dobry. Są pełne białka i – bez konserwantów. Zatem, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, wystarczy dokładnie przeczytać skład produktu zamieszczony na etykiecie. Wędlina to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ale jej jakość ma ogromne znaczenie Dietetyk Michał Wrzosek wskazał trzy najlepsze produkty dostępne w Biedronce – najlepsza z nich to drobiowa wędlina „Głodniaki” – bez konserwantów i w dobrej cenie Wysoka zawartość białka, prosty skład i brak azotynu sodu to najważniejsze kryteria przy wyborze dobrej wędliny
Serek wiejski rośnie w siłę i zdobywa coraz większą popularność. I bardzo dobrze - jest niskokaloryczny, bogaty w proteiny, wapń i potas, dzięki czemu sprzyja budowie mięśni i kontrolowaniu wagi. Bez dwóch zdań należy go włączyć do diety.
Panuje moda na kolagen i czasem aż trudno jej się oprzeć, kiedy reklamy „wyskakują” nam dosłownie wszędzie. Ale kolagen to bardzo ważne białko dla naszego organizmu i faktycznie warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Czy jednak koniecznie trzeba sięgać po drogie suplementy?Na wyciągnięcie ręki mamy kolagenowe cudo, które w dodatku możemy przygotować tak, by było idealnie zgodne z naszymi preferencjami smakowymi. Przykładowe przepisy podał dr Bartek Kulczyński.
Twaróg to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Podczas zakupów bardzo często ląduje w Twoim koszyku, a nawet nie wiesz, że jest tak cenny. Zawiera kazeinę, białko, które podkręca spalanie tłuszczu i chroni mięśnie, zatem jest nieoceniony dla osób na diecie.A gdy pożywną kanapkę z twarogiem zjesz na kolację, będzie Ci się lepiej spało. Zaskoczony? Jeśli wciąż uważasz, że to pospolity produkt, spróbuj odkryć go na nowy – warto.
Po 50. roku życia fizjologia się zmienia. Na tym etapie człowiek potrzebuje nieco innych składników odżywczych, niż kiedy miał 30 czy 15 lat. A jeden jest szczególnie ważny i warto uważnie podchodzić do diety, by na pewno dostarczać go sobie w odpowiednich ilościach.Mowa o białku. Choć generalnie kojarzy się z tym, że jest budulcem mięśni i od niego zależy nasza siła, to jest to duże uogólnienie. W organizmie ludzkim jest wiele różnych białek, a każde pełni bardzo ważną funkcję.
Polecają go nie tylko dietetycy, ale i amatorzy pysznych potraw. Choć ma tysiące lat, dopiero w ostatnim czasie zyskuje na popularności, stając się ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla klasycznych źródeł białka i wapnia. Ponadto jest lekkostrawny, odżywczy i można go podać na wiele sposobów. Zdziwisz się, że produkt, który nie zawiera glutenu, może być tak odżywczy. Czym jest tzw. złoto Inków?
Mięso jest ważnym źródłem białka, którego nie może zabraknąć w niczyjej diecie. Niestety nie wszystko, co wydaje się mięsem, naprawdę nim jest. Skład tanich – choć smacznych – produktów ze sklepów pozostawia wiele do życzenia. Z pewnością nie znajdziemy w nich pożądanych wartości odżywczych.Większość dzieci uwielbia parówki, a troskliwi rodzice chętnie i w dobrej wierze gotują je malcom. Dorośli też chętnie sięgają po wyraziste w smaku pasztety i wędliny – nie zawsze z górnej półki. Czym i dlaczego warto je zastąpić? Podpowiadamy!