Pacjenci.pl Żywienie Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
Fot. Canva / Getty Images

Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?

21 maja 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Zawierają mnóstwo witaminy C, są pachnące i zdrowe. Mowa o truskawkach – jednych z ulubionych owoców Polaków. Czy cukrzycy mogą je jeść?

Cukrzyca to przewlekła choroba polegająca na zaburzeniach produkcji lub wchłaniania insuliny. W Polsce może chorować na nią 2,5 miliona osób, z czego aż 20 proc. z nich może tego nie wiedzieć. Najczęściej bywa diagnozowana u osób dorosłych.

Truskawki – skarbnica witamin i minerałów

Truskawki to owoce o niskiej kaloryczności – 100 g (mała miseczka) dostarcza jedynie 32 kcal i zaledwie 0,3 g tłuszczu. Owoce te są również źródłem wielu minerałów, takich jak potas (153 mg w 100 g), magnez (13 mg w 100 g) oraz fosfor (24 mg w 100 g).

Pod względem zawartości witamin, truskawki wyróżniają się wysoką ilością witaminy C – aż 58,8 mg w 100 g, co przewyższa jej zawartość w cytrynach. Truskawki mają też mnóstwo sprzyjającego trawieniu błonnika.

Truskawki w miseczce
Truskawko – jeden z ulubionych owoców Polaków Fot. Freepik
1 błąd i truskawki szybciej się psują. Miej się lepiej na baczności
Jak należy prawidłowo myć truskawki?

Czy przy cukrzycy można jeść truskawki?

Truskawki to owoce z niskim indeksem glikemicznym (25) – z tego powodu są zalecane osobom z cukrzycą lub insulinoopornością .  Warto łączyć truskawki z nabiałem, np. jogurtem lub kefirem – białko i tłuszcz zawarty w produktach mlecznych ogranicza wzrost poziomu glukozy.

Inne owoce, które można jeść przy cukrzycy :

  • jabłka,
  • gruszki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • borówki.

Przy jakich chorobach nie można jeść truskawek?

Truskawki mogą również powodować negatywne reakcje u osób cierpiących na zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS, z ang. oral allergy syndrome) – spożycie truskawek przez nie może wywołać świąd w ustach, gardle i uszach.


Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) także powinny unikać truskawek. Mogą one powodować ból brzucha i biegunki, ponieważ zawierają fermentujące węglowodany, które są trudne do strawienia i wchłonięcia w jelicie cienkim.

Wykluczyć truskawki z diety powinny osoby z alergią na histaminę . Spożycie nawet kilku owoców może u nich wywołać wstrząs anafilaktyczny, objawiający się pokrzywką, swędzeniem skóry, dusznościami oraz wymiotami. Przeciwwskazaniem jest też uczulenie na salicylany .

Choroby i stany, w których należy unikać truskawek:

  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS),
  • choroba wrzodowa dwunastnicy i żołądka,
  • uczulenie na salicylany,
  • alergia na histaminę.

Zobacz też:
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru

Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół

Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał

Czy wodą utlenioną można polewać rany? Na ten temat krąży wiele mitów
Kwiat z polskich ogródków ma wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj jego działanie
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja