Zimą jemy te owoce kilogramami. Rujnują zdrowie
Zima jest tą porą roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Tęskniąc za ich smakiem, często sięgamy po produkty przetworzone — mrożone, suszone czy zapuszkowane. Okazuje się jednak, że nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Pewien rodzaj owoców wykazuje szczególnie szkodliwe działanie. Lepiej ich unikać.
To najlepsza alterantywa dla świeżych owoców
Świeże owoce są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zaleca się, by dorosła osoba dziennie spożywała co najmniej 2 porcje różnych owoców w ich naturalnej formie. Dlaczego? Powodów jest wiele, ale wyszczególniliśmy kilka najważniejszych:
- bogactwo witamin i minerałów — niezbędnych dla prawidłowego działania organizmu;
- obecność antyoksydantów — owoce zawierają przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki, zmniejszając ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca;
- niska kaloryczność — większość owoców jest niskokaloryczna, co czyni je idealnym wyborem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę lub zrzucić kilka kilogramów;
- poprawa nawodnienia organizmu — owoce, zwłaszcza soczyste, takie jak arbuzy czy pomarańcze, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia, co jest kluczowe dla funkcji organizmu.
Zimą dostęp do świeżych owoców bywa utrudniony. Warto wówczas postawić na ich mrożoną wersję . Jedną z ich głównych zalet jest fakt, że zachowują większość swoich wartości odżywczych, ponieważ są zamrażane wkrótce po zbiorach. Dzięki temu, nawet poza sezonem, możemy cieszyć się pełnią ich smaku i korzyści zdrowotnych.
![owoce.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_be5def47b0.jpg)
Ten rodzaj owoców może niszczyć zdrowie
Choć warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw i owoców w diecie, niekoniecznie wszystkie ich rodzaje zachowują swoje właściwości i są dobre dla zdrowia. Szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych, sezonowych produktów jest utrudniony, wiele osób wybiera ich wersję konserwową.
Jedzenie z puszki ma pewne korzyści . Zazwyczaj jest ono świeższe niż te, które dostępne są w zimowych miesiącach w sklepach, ponieważ czas między zbiorem a konserwacją jest krótki. W przeciwieństwie do importowanych produktów, które muszą być transportowane przez długi czas, owoce i warzywa w puszkach nie wymagają tak dużych ilości konserwantów i mają mniejszą niepewność co do warunków transportu.
Przede wszystkim warto jednak pamiętać, by zawsze sprawdzać skład produktów w puszkach , by unikać tych, które zawierają sztuczne barwniki, konserwanty czy nadmiar soli. Co istotne, aluminiowe puszki są bardzo trwałe, ale w przypadku uszkodzeń, takich jak wybrzuszenie, należy unikać spożywania zawartości. Należy również pamiętać, by po otwarciu puszki, pozostałą resztę jedzenia przechowywać w innym naczyniu.
Jeśli nie będziemy przestrzegać powyższych zasad, owoce z puszki mogą nam poważnie zaszkodzić.
![ananas w puszce.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ananas_w_puszce_7cdb9beb32.jpg)
Dlaczego lepiej unikać owoców z puszki?
Owoce z puszki mogą szkodzić zdrowiu z kilku zasadniczych powodów. Przede wszystkim ich skład pozostawia wiele do życzenia. Obecny w nich cukier lub słodki syrop może znacząco zmniejszyć wartość odżywczą, za to podnieść kaloryczność. Co gorsza, niektóre puszki są pokrywane isfenolem A (BPA), czyli substancją chemiczną, która może migrować do żywności. Choć jej szkodliwość nie została jednoznacznie potwierdzona dla dorosłych, badania wskazują na potencjalny wpływ na zdrowie, szczególnie w przypadku długotrwałego kontaktu.
Kolejnym powodem, dla którego warto ograniczyć spożywanie owoców z puszki, jest proces konserwacji produktów, który może prowadzić do utraty cennych witamin i minerałów. Takie owoce są również bardziej narażone na obecność sztucznych barwników i konserwantów, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, szczególnie przy ich długotrwałym spożywaniu.
Nie ma nic złego w zjedzeniu owoców z puszki raz na jakiś czas, szczególnie jeśli cenimy ich walory smakowe. Jeśli jednak decydujemy się je spożywać, trzeba to robić z umiarem. Takie produkty nie mogą stanowić podstawy naszej diety.
Zobacz także:
90 proc. Polaków ma niedobór. Z jedzeniem nie uzupełnisz, trzeba ją suplementować
Japońska herbata kukicha. Odkwasza organizm i walczy z rakiem
Najbardziej trujące warzywo. Jemy je kilogramami bez zastanowienia