Bób z czy bez skórki, a może na surowo? Jaki bób jeść, żeby było zdrowo?
Sezon na bób rozpoczął się z przytupem, a za pół kilogramowy woreczek ziaren zapłacimy około 10 zł. To, biorąc pod uwagę początek sezonu, bardzo przystępna cena. Bób warto jeść, gdyż jest świetnym źródłem kwasu foliowego (100 gramów pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), ale też nie każdy może pozwolić sobie na objadanie się bobem. Jakie wartości odżywcze ma bób i kto powinien na niego uważać?
Wartości odżywcze bobu
Bób zawiera mało tłuszczu, dużo białka i błonnika. Jest świetną alternatywą dla mięsa - w 100 gramach bobu znajduje się aż 8 gramów pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim także potas oraz błonnik, dzięki czemu bób potrafi wyregulować ciśnienie krwi oraz obniżyć poziom złego cholesterolu.
Bób zawiera także bardzo dużo kwasu foliowego , żelaza i witaminy B12, przez co uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek (zapobiega lub wspomaga leczenie anemii ), a przy tym jest niskokaloryczny. W 100 gramach ugotowanych ziaren znajduje się około 100 kalorii oraz niewiele, bo zaledwie 0,4 grama, tłuszczu.
Duża zawartość błonnika w bobie reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo. Obecność witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów, wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Polecamy: Zapobiegają miażdżycy i działają antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?
Kto powinien uważać na bób?
Przede wszystkim cukrzycy - ugotowane ziarna bobu mają wysoki indeks glikemiczny, przez co nie są polecane dla cukrzyków . Ponieważ bób jest ciężkostrawny pownny uważać na niego osoby z chorobami układu pokarmowego (objawiającymi się zgagą czy nudnościami), ponieważ może nasilać nieprzyjemne dolegliwości.
Bób nie jest też polecany osobom cierpiącym na dnę moczową, gdyż zawiera składniki purynowe, które przyczyniają się do powstawania kamieni w nerkach. Na bób powinni uważać również alergicy, ponieważ rośliny strączkowe często wywołują objawy alergii.
Jak ugotować bób, żeby był zdrowy?
Aby uniknąć wzdęć po bocie, należy odpowiednio długo gotować ziarna, a przed gotowaniem - najlepiej je namoczyć na godzinę, po czym opłukać i dopiero ugotować. Nasiona gotujemy pod przykryciem, dodając płaską łyżkę cukru, a pod koniec gotowania szczyptę soli. Bób można też przyrządzić na parze lub w piekarniku. W przypadku osób, które cierpią na wzdęcia po bobie, zalecane jest jego połączenie z kminkiem, który ułatwia trawienie.
Bób gotujemy od 15 do 20 minut, aż będzie miękki.
Czy można jeść surowy bób?
Można. W skórce znajduje się najwięcej witamin, zaś proces gotowania powoduje utratę około 40 proc wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego. Zatem bób nieugotowany jest zdrowszy.
Czy trzeba obierać bób ze skórki?
Skórka bobu jest jadalna i zawiera więcej witamin niż miąższ. Jest też o wiele lepszym źródłem błonnika, a więc jedzenie bobu z łupiną zapewnia uczucie sytości szybciej i na dłużej.
Zobacz też:
Urodziłeś się po 1968 roku? ZUS ma dla Ciebie pilny komunikat
Jest decyzja Unii. Już wkrótce ze sklepów znikną popularne produkty
Wypłata 14. emerytury tuż-tuż. Ile dodatkowych pieniędzy wpłynie na na konto seniorów?