Na jakie nowotwory najczęściej chorują Polacy?
Nowotwory stanowią drugą w kolejności przyczynę zgonów w Polsce, zaraz po chorobach układu krążenia i odpowiadają za około 25% zgonów w naszym kraju. Na jakie nowotwory najczęściej chorują Polacy?
W jakim wieku Polacy najczęściej chorują na nowotwory?
Od połowy lat 60. XX wieku liczba zachorowań i zgonów nowotworowych w Polsce wzrosła o około 2,5 razy. Według danych, na każde 100 tysięcy Polaków, 440 osób ma zdiagnozowany nowotwór, a co roku z powodu chorób nowotworowych umiera 100 tysięcy pacjentów. Wzrost liczby nowotworów jest przede wszystkim wynikiem wydłużenia dalszego trwania życia i zwiększenia okresu narażenia na różne czynniki, które sprzyjają zachorowaniom na choroby przewlekłe.
Najwięcej zachorowań na nowotwory obserwuje się u mężczyzn w wieku 55 -79 lat i u kobiet w wieku 50-74 lat. Między 20. a 59. rokiem życia częściej chorują kobiety. Najwięcej zgonów nowotworowych u obu płci notuje się w wieku 70 – 80 lat.
Kto najczęściej choruje na raka jelita grubego? Ta grupa osób jest szczególnie narażona Jak długo żyją Polacy? Gdzie w Polsce żyje się najkrócej, a gdzie najdłużej?Na jakie nowotwory najczęściej chorują Polacy?
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u mężczyzn jest rak gruczołu krokowego, natomiast u kobiet rak piersi. Najwięcej pacjentów nowotworowych, zarówno wśród mężczyzn, jak i wśród kobieta umiera z powodu raka płuca.
5 najczęściej występujących nowotworów wśród polskich mężczyzn (w kolejności):
- rak gruczołu krokowego
- rak płuca
- rak jelita grubego
- nowotwór pęcherza moczowego
- nowotwór żołądka
5 najczęściej występujących nowotworów wśród polskich kobiet (w kolejności):
- rak piersi
- rak płuca
- rak jelita grubego
- nowotwór trzonu macicy
- nowotwór jajnika
Jakie są główne czynniki ryzyka nowotworów?
Do głównych czynników ryzyka chorób nowotworowych zaliczamy:
- predyspozycje genetyczne
- nadużywanie alkoholu
- palenie papierosów
- częste opalanie się i brak ochrony przeciwsłonecznej
- spożywanie nadmiernej ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego (np. wędliny)
- mała podaż w diecie produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych, warzyw i owoców
- brak aktywności fizycznej
- nadwaga i otyłość