Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Napoje roślinne – moda czy świadomy wybór? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
Ewa Basińska
Ewa Basińska 22.08.2025 08:16

Napoje roślinne – moda czy świadomy wybór? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

None
Fot. Canva/@Almaje

Napoje roślinne są w niemal każdej kawiarni. Latte na sojowym to już nie jest tylko wybór mieszkańców dużych miast, ale napój, goszczący w co trzecim polskim domu. 22 sierpnia obchodzimy Dzień Mleka Roślinnego, w którym wraz z naukowcami przyglądamy się, czy to wartościowy produkt.

Nowy trend w polskich domach

Napojom roślinnym w czerwcu br. przyjrzała się dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, adiunkt z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wspólnie z zespołem polskich specjalistów opublikowała w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrients pracę naukową o roli napojów roślinnych w żywieniu człowieka. Biorąc pod uwagę rosnącą popularność tego typu produktów (15 proc. w skali roku), ważne jest z naszej perspektywy mówić o tym, jak rozsądnie wprowadzać je do naszej diety.

- W obliczu rosnącej popularności napojów roślinnych, konsumenci stają przed wyzwaniem – co wybrać i dlaczego? Aby uporządkować wiedzę na temat tej kategorii produktów, wspólnie ze specjalistami zajmującymi się żywieniem człowieka, dietetyką, pediatrią i technologią żywności opracowaliśmy rzetelne, oparte na dowodach naukowych kompendium wiedzy o bezpieczeństwie i roli napojów roślinnych w diecie różnych grup populacyjnych – mówi dr inż. Joanna Rachtan-Janicka.

Moda białko. Spokojnie w roślinnym też jest

To, czego obawiają się konsumenci, to niedostateczna ilość białka w napoju roślinnym.

- Głównym przesłaniem płynącym z naszej pracy jest stwierdzenie, że w zbilansowanej diecie, zastąpienie mleka krowiego napojami roślinnymi nie powinno prowadzić do ryzyka niewystarczającego spożycia białka – zapewnia dr inż. Joanna Rachtan-Janicka. 

Ekspertka dodaje, że produkty roślinne, które można kupić w sklepie mają nieprzypadkowy skład. Uwzględniono w nich składniki, jakich może brakować w roślinach, a które występują w mleku zwierzęcym. Dlatego roślinne napoje są w nie wzbogacane. Dzięki temu bez ryzyka niedoborów można zastąpić mleko zwierzęce napojem z owsa, migdałów lub soi. 

- Napoje roślinne mogą być wartościowym elementem zrównoważonej diety, jednak ich wybór powinien być świadomy i oparty na wiedzy o składzie oraz potrzebach żywieniowych. Na co warto zwracać uwagę? Szczególnie na napoje roślinne wzbogacane w wapń, witaminę D i B12 – składniki, których naturalnie brakuje w napojach roślinnych, a są istotne dla zdrowia – mówi dr Rachtan-Janicka. 

Domowe kontra sklepowe, które lepsze?

Wiele osób chce korzystać z większej ilości produktów roślinnych w diecie, ale nie chcą ich kupować, nie do końca ufając temu, co się w nich znajduje. Z obawy przed dodaną „chemią”, przygotowują je w domu z namoczonych migdałów, odsączonych płatków owsianych czy kaszy jaglanej, orkiszu albo innych roślinnych składników. Dr Rachtan-Janicka sugeruje jednak, by nie ufać przepisom na tego typu wyroby, bo można pozbawić się wielu potrzebnych składników.

 - Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że napoje roślinne przygotowane samodzielnie w domu są ubogie w te składniki odżywcze – mówi ekspertka.

Smak i jakość pod lupą

Kolejną przeszkodą w upowszechnieniu się napojów roślinnych w naszej diecie jest powszechne przekonanie, że „mleko roślinne” jest niesmaczne. Tymczasem wiele napojów z migdałów czy soi zawiera dodatki smakowe, więc można dobrać napój do swoich preferencji smakowych. Trzeba jednak czytać skład, by nie kupować produktów, które zawierają dużo cukru albo aromatów. Zwracać też uwagę na zawartość składników odżywczych. Często niska cena napoju roślinnego może być pierwszym ostrzeżeniem, że produkt nie jest wysokiej jakości. Lepiej wtedy dokładnie zapoznać się z jego składem. 

- W publikacji zwracamy uwagę, że dostępne na rynku napoje roślinne mogą się znacząco różnić pod względem profilu żywieniowego. Ich smak, jakość i wartość odżywcza jest zależna nie tylko od surowca, ale także od technologii produkcji i ewentualnego wzbogacenia w wybrane składniki odżywcze, dlatego świadomy wybór spośród dostępnych na rynku opcji jest kluczowy – konkluduje dr Rachtan-Janicka. 

Zmiana terminologii z "mleko roślinne" na "napój roślinny" wynika z obowiązującego prawa Unii Europejskiej, które zastrzega nazwę "mleko" wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko krowie. Dlatego produkty otrzymywane z roślin, np. sojowe, owsiane czy migdałowe, są legalnie nazywane napojami roślinnymi, a nie "mlekiem". 

We Włoszech nie zjesz tej ryby. Polacy nadal się zajadają i nie znają ryzyka
Ta ryba jest zakazana w niektórych krajach
Polacy zajadają się tą rybą, a może zaszkodzić
Ryba maślana (escolar) zachwyca delikatnym smakiem i kremową strukturą, przez co coraz częściej trafia na talerze w polskich restauracjach. Ma jednak swoją ciemną stronę — potrafi wywołać poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego w wielu krajach jej sprzedaż została ograniczona lub zakazana. W Polsce nadal jest dostępna, ale eksperci zalecają ostrożność.Estry woskowe obecne w mięsie ryby mogą wywołać m.in. tłuszczową biegunkę (keriorrheę) Przepisy dotyczące ryby maślanej różnią się na świecie: Japonia zakazała jej sprzedaży, we Włoszech i UE wymagane jest szczegółowe oznakowanie i ostrzeżenia, a w USA obowiązuje jedynie poprawne podanie gatunku Część zaleceń branżowych sugeruje porcję maksymalnie 170 g i wybieranie kawałków bliżej ogona, by zmniejszyć ryzyko objawów
Czytaj dalej
Lekarze biją na alarm. Ten modny suplement niszczy wątrobę i serce. Polacy go kochają
Suplementy z kurkumą mogą być szkodliwe
Fot. Shutterstock / New Africa suplement kurkuma
Kurkuma, znana ze swoich potencjalnych właściwości prozdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność jako dodatek do diety i składnik suplementów. Coraz częściej pojawia się jednak pytanie, czy jej stosowanie – zwłaszcza w postaci suplementów – jest całkowicie bezpieczne.Kurkuma uchodzi za zdrową przyprawę. Niektórzy dodają ją do wszystkiegoW literaturze medycznej pojawia się coraz więcej doniesień o szkodliwości kurkumaLekarze i naukowcy zwracają uwagę na możliwe uszkodzenia serca i wątrobySpecjaliści przestrzegają przed suplementowaniem kurkuminy
Czytaj dalej