Pacjenci.pl Żywienie Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Który jest najzdrowszy? Eksperci nie mają wątpliwości
Fot. Tupungato/Shutterstock

Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Który jest najzdrowszy? Eksperci nie mają wątpliwości

19 kwietnia 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?

Majonez – nie najzdrowszy dodatek

Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków . Sprawia, że nawet najprostsze potrawy – od kanapek, przez sałatki, po frytki – nabierają wyrazistego smaku. Chociaż jest niewątpliwie pyszny, niestety nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Właśnie dlatego warto jeść go z umiarem.

Największą wadą majonezu jest wysoka kaloryczność , która wynika z dużej zawartości tłuszczu. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do nadwagi i problemów z cholesterolem . Co gorsza, wiele sklepowych majonezów zawiera konserwanty i sztuczne dodatki wzmacniające smak, które mogą obciążać wątrobę, wywoływać reakcje alergiczne oraz zaburzać równowagę hormonalną organizmu.

Przeczytaj też: 5 sposobów na regenerację wątroby. Narząd ci podziękuje

Trudno jednak wyobrazić sobie święta bez majonezu. Żeby oszczędzić sobie zdrowotnych problemów, warto wybrać ten o najlepszym, czyli najprostszym składzie .

Zaburzenia widzenia, zapalenie spojówek? To może być półpasiec oczny
Paznokcie powiedzą prawdę o stanie zdrowia. Na to uważaj

Najlepszy majonez na polskim rynku

Do przygotowania dobrego majonezu nie potrzeba wielu składników. Wystarczy olej roślinny, jajka, ocet lub sok z cytryny, trochę musztardy i przypraw. Dla uzyskania wybornego smaku kluczowa jest jakość użytych surowców. Majonez z dobrych składników nie wymaga sztucznych wzmacniaczy smaku.

Eksperci z Centrum Respo [1] przebadali składy majonezów dostępnych w polskich sklepach , biorąc pod uwagę następujące kryteria:

• liczbę dodatków do żywności (im więcej dodatków, tym gorszy majonez),
• dodatek cukru i faktyczną zawartość cukrów w wartości odżywczej produktu,
• dodatek zbędnych wypełniaczy (głównie skrobi),
• ilość soli w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• kaloryczność w przeliczeniu na 100 g majonezu.

Wynik tego porównania nie pozostawia wątpliwości. Absolutnym faworytem ekspertów żywienia okazał się stosunkowo niskokaloryczny Majonez Kielecki . Jego skład rzeczywiście zachwyca prostotą:

Składniki : olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0 %). [2]

majonez kielecki-Wirestock Creators-Shutterstock
Najlepszy skład wśród wszystkich majonezów na polskim rynku ma Kielecki. Fot. Wirestock Creators/Shutterstock

Przeczytaj też: Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Czy jest zdrowa?

Jego największy rynkowy rywal, czyli Majonez dekoracyjny Winiary, uplasował się na drugim miejscu . Na jego niekorzyść przemawia jednak zawartość cukru i dość duża kaloryczność.

Trzecie miejsce na podium zajął Majonez ze świeżych jaj Białuty : ma mało soli, nie ma dodatku cukru, niestety w jego składzie znalazło się nieco zbędnych dodatków.

Tego w majonezie unikaj

Żaden z najzdrowszych majonezów nie należy do twoich ulubionych? Spokojnie, w sklepach osiedlowych i marketach znajdziesz też inne dobre majonezy. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na etykietę i odłożyć na półkę słoiczek, jeśli w składzie znajduje się:

cukier – ma wzmacniać smak majonezu, jednak większość z nas nie potrzebuje kolejnego źródła cukru w diecie; cukier w majonezie może ukrywać się pod innymi nazwami np. jako maltodekstryna lub dekstroza;
skrobia modyfikowana – nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale świadczy o ubogiej zawartości jaj w majonezie; zastępuje żółtka i służy za wypełniacz;
dużo różnych dodatków – sól wapniowo-disodowa EDTA, sorbinian potasu i benzoesan sodu to najgorsze dla zdrowia dodatki, których zdecydowanie lepiej unikać.

Przeczytaj też: Ile jajek dziennie możemy zjeść? Eksperci nie mają wątpliwości

Jak usprawiedliwić odrobinę majonezu na talerzu?

Majonez, szczególnie ten przygotowany na bazie olejów roślinnych, dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych , które wspierają pracę serca i mózgu. Zawiera również witaminę E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Tłuszcz obecny w majonezie pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K, które znajdują się choćby w warzywach. Dzięki temu dodatek majonezu do sałatki może sprawić, że organizm lepiej wykorzysta zawarte w niej składniki odżywcze.

sałatka jarzynowa
Odrobina majonezu może ułatwić organizmowi przyswajanie witamin z jarzyn. Fot. Canva/Karyna Panchenko

Jeśli wybierzesz majonez dobrej jakości, uda ci się uniknąć zbędnych dodatków, jak konserwanty czy sól w nadmiarze . W umiarkowanej ilości majonez nie musi być kulinarnym grzechem, a wręcz przeciwnie – może wspierać zrównoważoną dietę.

Źródła:
1. Centrum Respo. (2024, 5 lipca). Ranking majonezów 2025. Które mają najlepsze składy? Centrum Respo. https://centrumrespo.pl/zdrowie/najlepsze-majonezy-ranking/.
2. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem". (n.d.). Majonez Kielecki 170 ml. https://www.wspspolem.com.pl/produkty/majonez-kielecki-170-ml.
3. Czytamy Etykiety. (2024, 6 grudnia). Jak wybrać majonez wysokiej jakości? Zestawienie majonezów. https://czytamyetykiety.pl/blog/jak-wybrac-majonez-wysokiej-jakosci/.

Złote mleko. Piję przed snem i padam jak dziecko
Seniorzy powrócą do pracy. Już wkrótce umożliwią im to nowe przepisy
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka

Z wykształcenia polonistka, studia ukończyła na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko