Nie ma Wielkanocy bez majonezu. Który jest najzdrowszy? Eksperci nie mają wątpliwości
Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?
Majonez – nie najzdrowszy dodatek
Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków . Sprawia, że nawet najprostsze potrawy – od kanapek, przez sałatki, po frytki – nabierają wyrazistego smaku. Chociaż jest niewątpliwie pyszny, niestety nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Właśnie dlatego warto jeść go z umiarem.
Największą wadą majonezu jest wysoka kaloryczność , która wynika z dużej zawartości tłuszczu. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do nadwagi i problemów z cholesterolem . Co gorsza, wiele sklepowych majonezów zawiera konserwanty i sztuczne dodatki wzmacniające smak, które mogą obciążać wątrobę, wywoływać reakcje alergiczne oraz zaburzać równowagę hormonalną organizmu.
Przeczytaj też: 5 sposobów na regenerację wątroby. Narząd ci podziękuje
Trudno jednak wyobrazić sobie święta bez majonezu. Żeby oszczędzić sobie zdrowotnych problemów, warto wybrać ten o najlepszym, czyli najprostszym składzie .
Najlepszy majonez na polskim rynku
Do przygotowania dobrego majonezu nie potrzeba wielu składników. Wystarczy olej roślinny, jajka, ocet lub sok z cytryny, trochę musztardy i przypraw. Dla uzyskania wybornego smaku kluczowa jest jakość użytych surowców. Majonez z dobrych składników nie wymaga sztucznych wzmacniaczy smaku.
Eksperci z Centrum Respo [1] przebadali składy majonezów dostępnych w polskich sklepach , biorąc pod uwagę następujące kryteria:
• liczbę dodatków do żywności (im więcej dodatków, tym gorszy majonez),
• dodatek
cukru
i faktyczną zawartość cukrów w wartości odżywczej produktu,
• dodatek zbędnych wypełniaczy (głównie skrobi),
• ilość soli w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na 100 g majonezu,
• kaloryczność w przeliczeniu na 100 g majonezu.
Wynik tego porównania nie pozostawia wątpliwości. Absolutnym faworytem ekspertów żywienia okazał się stosunkowo niskokaloryczny Majonez Kielecki . Jego skład rzeczywiście zachwyca prostotą:
Składniki : olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0 %). [2]

Przeczytaj też: Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Czy jest zdrowa?
Jego największy rynkowy rywal, czyli Majonez dekoracyjny Winiary, uplasował się na drugim miejscu . Na jego niekorzyść przemawia jednak zawartość cukru i dość duża kaloryczność.
Trzecie miejsce na podium zajął Majonez ze świeżych jaj Białuty : ma mało soli, nie ma dodatku cukru, niestety w jego składzie znalazło się nieco zbędnych dodatków.
Tego w majonezie unikaj
Żaden z najzdrowszych majonezów nie należy do twoich ulubionych? Spokojnie, w sklepach osiedlowych i marketach znajdziesz też inne dobre majonezy. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na etykietę i odłożyć na półkę słoiczek, jeśli w składzie znajduje się:
•
cukier
– ma wzmacniać smak majonezu, jednak większość z nas nie potrzebuje kolejnego źródła cukru w diecie; cukier w majonezie może ukrywać się pod innymi nazwami np. jako maltodekstryna lub dekstroza;
•
skrobia modyfikowana
– nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale świadczy o ubogiej zawartości jaj w majonezie; zastępuje żółtka i służy za wypełniacz;
•
dużo różnych dodatków
– sól wapniowo-disodowa EDTA, sorbinian potasu i benzoesan sodu to najgorsze dla zdrowia dodatki, których zdecydowanie lepiej unikać.
Przeczytaj też: Ile jajek dziennie możemy zjeść? Eksperci nie mają wątpliwości
Jak usprawiedliwić odrobinę majonezu na talerzu?
Majonez, szczególnie ten przygotowany na bazie olejów roślinnych, dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych , które wspierają pracę serca i mózgu. Zawiera również witaminę E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Tłuszcz obecny w majonezie pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K, które znajdują się choćby w warzywach. Dzięki temu dodatek majonezu do sałatki może sprawić, że organizm lepiej wykorzysta zawarte w niej składniki odżywcze.

Jeśli wybierzesz majonez dobrej jakości, uda ci się uniknąć zbędnych dodatków, jak konserwanty czy sól w nadmiarze . W umiarkowanej ilości majonez nie musi być kulinarnym grzechem, a wręcz przeciwnie – może wspierać zrównoważoną dietę.
Źródła:
1. Centrum Respo. (2024, 5 lipca). Ranking majonezów 2025. Które mają najlepsze składy? Centrum Respo. https://centrumrespo.pl/zdrowie/najlepsze-majonezy-ranking/.
2. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem". (n.d.). Majonez Kielecki 170 ml. https://www.wspspolem.com.pl/produkty/majonez-kielecki-170-ml.
3. Czytamy Etykiety. (2024, 6 grudnia). Jak wybrać majonez wysokiej jakości? Zestawienie majonezów. https://czytamyetykiety.pl/blog/jak-wybrac-majonez-wysokiej-jakosci/.