Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 27.09.2024 12:20

Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego

Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
fot.shutterstock/Taras Grebinets

Wielu Polaków nie wyobraża sobie potraw bez dodatku tej przyprawy. Jest totalną podstawą w naszej kuchni i nie może jej zabraknąć. Niewielu z nas wie jednak, że jej używanie zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego.

Doskonale wiemy, że sól nie jest najlepszym wyborem, gdyż w zbyt dużych ilościach przyczynia się do wielu chorób. Najnowsze badania wykazały z kolei, że zwiększa nawet ryzyko poważnej choroby, jaką jest stwardnienie rozsiane. Jak to możliwe? Sprawdźmy.

Sól zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego

Naukowcy z Yale School of Medicine wykazali, że spożycie soli w diecie zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego. Wysoki poziom sodu, który jest właśnie skutkiem nadmiernego spożycia soli, prowadzi do reakcji bezpośrednio powiązanej z rozwojem stwardnienia rozsianego. Dodatkowo może też wpływać na rozwój innych chorób autoimmunologicznych.

- Wcześniej wykazaliśmy, że limfocyty T-regulatorowe są wadliwe u osób zapadających na choroby autoimmunologiczne, szczególnie stwardnienie rozsiane (SM), co sugeruje, że odgrywają one kluczową rolę w rozwoju tych chorób. W badaniu skupiamy się na mechanizmie leżącym u podstaw utraty regulacji immunologicznej w SM, łącząc czynniki środowiskowe i genetyczne - wyjaśnił główny autor badania Dr. Tomokazu Sumida w rozmowie z Medical News Today.

pexels-castorlystock

Masz takie zmarszczki? Możesz mieć udar lub zawał Masz takie objawy? To zrób gastroskopię. Wiek nie ma znaczenia

Stwardnienie rozsiane – przyczyny

Stwardnienie rozsiane uznaje się za chorobę przewlekłą o podłożu immunologicznym. Na rozwój choroby mogą wpływać czynniki środowiskowe egzogenne. Wśród czynników stwardnienia rozsianego wyróżniamy:

  • zakażenie wirusem Epsteina i Barr (EBV),
  • choroby o podłożu autoimmunologicznym np. cukrzyca typu I, schorzenia tarczycy,
  • otyłość (zwłaszcza w okresie dzieciństwa)
  • palenie papierosów,
  • przewlekły stres.

Objawy stwardnienia rozsianego

Objawami stwardnienia rozsianego są:

  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • zaburzenia funkcji poznawczych – problemy z koncentracją i pamięcią,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia czucia w kończynach, twarzy czy tułowiu,
  • osłabienie mięśni,
  • zaburzenia widzenia,
  • zaburzenia erekcji u mężczyzn i spadek libido u kobiet.

Stwardnienie rozsiane – rokowania

Stwardnienie rozsiane to choroba o charakterze postępującym. Jeśli zostanie zdiagnozowana szybko, możliwe jest spowolnienie jest postępu i złagodzenie bolesnych objawów. Osoby ze stwardnieniem rozsianym żyją 10-15 lat krócej niż przeciętny człowiek. Dzięki postępowi w medycynie rokowania w przypadku tej choroby są jednak coraz lepsze.