Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami
Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.
Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go
może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie
. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania!
Jak hamować nowotwory?
Nowotwory rozwijają się, gdy w organizmie dochodzi do niekontrolowanego podziału uszkodzonych komórek, które nie podlegają naturalnym mechanizmom obronnym. Kluczową rolę w tym procesie odgrywają wolne rodniki – agresywne cząsteczki, które uszkadzają DNA, co może prowadzić do mutacji i rozwoju raka . Procesy zapalne, osłabiona odporność oraz zaburzenia w mechanizmach naprawczych komórek dodatkowo zwiększają ryzyko nowotworów. O produktach, które mogą zwiększać ryzyko raka, przeczytasz w tekście: Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz
W walce z tymi procesami pomagają antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące wolne rodniki i wspierające regenerację komórek . Równie ważne są witaminy A , C i E, które wzmacniają odporność oraz hamują stany zapalne sprzyjające rozwojowi raka. Idealnym, bo smakowitym źródłem tych – i wielu innych składników prozdrowotnych – jest bohater tego tekstu, czyli minikiwi.
Aktinidia czyli minikiwi z polskich ogródków
Minikiwi, znane również jako aktinidia, to mniejsza, gładka kuzynka klasycznego kiwi, ale o jeszcze większej zawartości antyoksydantów i witamin . Minikiwi jest bogate m.in. w witaminę C , luteinę oraz polifenole, które neutralizują wolne rodniki – głównych winowajców procesów nowotworowych. Dzięki temu owoc nie tylko wspiera organizm w walce z rakiem, ale także poprawia kondycję skóry, wzmacnia wzrok i dodaje energii .
Według dostępnych badań aktinidia jest źródłem ponad 20 związków o działaniu prozdrowotnym. W tych słodkich owocach znajdziesz m.in.:
•
fenole
– silne antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami i opóźniają procesy starzenia,
•
potas
– reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca,
•
wapń
– wzmacnia kości i zęby, zapobiegając osteoporozie,
•
cynk
– wspomaga odporność i przyspiesza gojenie się ran,
•
magnez
– redukuje stres, wspiera pracę mięśni i układu nerwowego,
•
mangan
– uczestniczy w produkcji enzymów chroniących przed stresem oksydacyjnym,
•
miedź
– wspiera produkcję czerwonych krwinek i poprawia przyswajanie żelaza,
•
żelazo
– zapobiega anemii i poprawia transport tlenu w organizmie,
•
fosfor
– dba o mocne kości i zdrowe zęby,
•
selen
– wzmacnia odporność i chroni przed chorobami nowotworowymi,
•
witaminy: B8, B1, B2, B3, B5, B6
– wspierają metabolizm, układ nerwowy i poziom energii,
•
luteinę
– chroni wzrok i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
•
błonnik
– poprawia trawienie i wspiera zdrowie jelit,
•
witaminy A i E
– działają jako silne przeciwutleniacze, wspierając skórę i wzrok,
![minikiwi-La Huertina De Toni-Shutterstock](https://images.iberion.media/images/origin/minikiwi_La_Huertina_De_Toni_Shutterstock_1fe6c417d4.jpg)
Warto nadmienić, że naukowcy potwierdzają nie tylko przeciwnowotworowe właściwości minikiwi. Te niepozorne owoce mogą też wspierać organizm w usuwaniu „złego” cholesterolu , zapobiegając jego odkładaniu w organizmie, co jest pomocne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy , nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Więcej o wpływie diety na cholesterol we krwi dowiesz się z rozmowy z ekspertem: Czy mięso podnosi cholesterol we krwi? Wszystko zależy od tych czynników
Smak, któremu nie można się oprzeć
Minikiwi to prawdziwa uczta dla podniebienia – jego smak to harmonijne połączenie słodyczy i lekkiej kwasowości. Niekiedy przypomina klasyczne kiwi, ale jest delikatniejsze, bardziej aromatyczne i pozbawione włoskowatej skórki, co sprawia, że można je jeść w całości . W zależności od stopnia dojrzałości może być bardziej orzeźwiające, z nutą agrestu i cytrusów, lub intensywnie słodkie, przypominające melona i gruszki.
![deser-azerbaijan_stockers-Freepik](https://images.iberion.media/images/origin/deser_azerbaijan_stockers_Freepik_99a9f67054.jpg)
Minikiwi jest niezwykle uniwersalne i można je spożywać na wiele sposobów. Doskonale smakuje jedzone na surowo jako przekąska. Sprawdzi się też w sałatkach owocowych, koktajlach czy jogurtach . Można je dodać do deserów, wypieków, a nawet wytrawnych dań, bo jego smak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Co ciekawe, aktinidia bywa stosowana również jako marynata do mięs ; nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości. Zawarte w owocach enzymy zmiękczają mięso, dzięki czemu zyskuje ono jeszcze przyjemniejszą fakturę.
Więcej o jedzeniu, które wspiera profilaktykę, przeczytasz tutaj:
To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie