Produkty zakazane przy "chorobie królów". Lekarz mówi, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej
“Choroba królów”, czyli inaczej dna moczanowa, to przewlekła choroba stawów, spowodowana przez krystalizację i fagocytozę moczanu sodu. Mówiąc w skrócie - kryształki odkładają się w stawach, co powoduje ich ból i obrzęk. W pierwszej kolejności choroba atakuje wielki paluch u stopy – staje się on zaczerwieniony, obrzęknięty i bolesny.
Co wpływa na rozwój dny moczanowej?
Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową, na jej rozwój mają wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i nieprawidłowa dieta czy niektóre leki.
- Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania - wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk w rozmowie z nami.
Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni oraz kobiety po menopauzie.
Czego nie jeść przy dnie moczanowej?
Produkty spożywcze niezalecane przy dnie moczanowej:
- czerwone mięso,
- podroby,
- tatar,
- alkohol (zwłaszcza piwo i mocne alkohole),
- zupy na wywarach mięsnych,
- owoce morza,
- szpinak,
- szparagi,
- kalafior,
- por,
- brokuł,
- brukselka,
- nasiona roślin strączkowych.
Polecamy: Superbakterie w kurczakach z Lidla. To cierpienie zwierząt i zagrożenie dla naszego zdrowia
- Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi. Niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior– komentuje lek. internista i reumatolog, Agata Skwarek-Szewczyk.
Jak rozpoznać pierwsze objawy dny moczanowej?
- Typowym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. Zazwyczaj, w pierwszej kolejności choroba atakuje pierwszy staw śródstopno – paliczkowy, czyli wielki paluch u stopy, co objawia się jego zaczerwienieniem, zapaleniem, bolesnością, obrzękiem i trudnościami w zginaniu. Kryształki mogą odkładać się także m.in. w stawach skokowych i kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych – wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Zobacz też:
Jak pogoda wpływa na samopoczucie? Te witaminy mogą skutecznie pomóc w walce z dolegliwościami
Na te badania wystawi ci skierowanie lekarz rodzinny. Lista jest rozległa
Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości