Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Produkty zakazane przy "chorobie królów". Lekarz mówi, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 21.06.2024 08:13

Produkty zakazane przy "chorobie królów". Lekarz mówi, czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej

lek. Agata Skwarek-Szewczyk
Fot. archiwum prywatne, Canva

“Choroba królów”, czyli inaczej dna moczanowa, to przewlekła choroba stawów, spowodowana przez krystalizację i fagocytozę moczanu sodu. Mówiąc w skrócie - kryształki odkładają się w stawach, co powoduje ich ból i obrzęk. W pierwszej kolejności choroba atakuje wielki paluch u stopy – staje się on zaczerwieniony, obrzęknięty i bolesny. 
 

Co wpływa na rozwój dny moczanowej?

Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową, na jej rozwój mają wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i nieprawidłowa dieta czy niektóre leki. 

- Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania - wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk w rozmowie z nami. 

Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni oraz kobiety po menopauzie.

Czego nie jeść przy dnie moczanowej?

Produkty spożywcze niezalecane przy dnie moczanowej:

  • czerwone mięso, 
     
  • podroby,
     
  • tatar,
     
  • alkohol (zwłaszcza piwo i mocne alkohole),
     
  • zupy na wywarach mięsnych,
     
  • owoce morza,
     
  • szpinak,
     
  • szparagi,
     
  • kalafior,
     
  • por,
     
  • brokuł,
     
  • brukselka,
     
  • nasiona roślin strączkowych.

Polecamy: Superbakterie w kurczakach z Lidla. To cierpienie zwierząt i zagrożenie dla naszego zdrowia

- Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi. Niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior– komentuje lek. internista i reumatolog, Agata Skwarek-Szewczyk.
 

Jak rozpoznać pierwsze objawy dny moczanowej?

- Typowym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. Zazwyczaj, w pierwszej kolejności choroba atakuje pierwszy staw śródstopno – paliczkowy, czyli wielki paluch u stopy, co objawia się jego zaczerwienieniem, zapaleniem, bolesnością, obrzękiem i trudnościami w zginaniu. Kryształki mogą odkładać się także m.in. w stawach skokowych i kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych – wyjaśniła lek. Agata Skwarek-Szewczyk.

Zobacz też:

Jak pogoda wpływa na samopoczucie? Te witaminy mogą skutecznie pomóc w walce z dolegliwościami

Na te badania wystawi ci skierowanie lekarz rodzinny. Lista jest rozległa

Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości