Jak jeść ziemniaki, by nie przytyć? Dietetycy dzielą się cenną wskazówką
Uwielbiamy ziemniaki, zwłaszcza te młode, które są pyszne i możemy je zajadać na wiele sposobów, z dodatkiem koperku czy mizerii. Ziemniaki są głównym źródłem witaminy C, ale nie tylko, bo znajdują się w nich też związki, które są ważne dla zdrowia naszych oczu: beta-karoten, ale też luteina i zeaksantyna.
Ziemniaki zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga pracę mięśni. Pytanie, które wiele osób sobie zadaje, brzmi, czy ziemniaki tuczą. Na to pytanie odpowiedzieli dietetycy: Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga.
Ziemniaki zawierają duże ilości potasu i tiaminy B6
Ziemniak jest produktem o stosunkowo niskiej kaloryczności. W 100 gramach znajdziemy 77 kcal.
Ziemniaki ugotowane charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, a spożywane regularnie mogą dość nieznacznie zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2. Dostarczają też duże ilości potasu i witaminy B6.
Ból głowy i samopoczucie jak po dobrej imprezie? To sygnały ostrzegawcze poważnej choroby Taką emeryturę dostaniesz w sierpniu 2024. Sprawdź, ile pieniędzy wpłynie na twoje kontoJakie witaminy mają ziemniaki?
Spośród makroskładników, ziemniaki dostarczają najwięcej węglowodanów, w tym głównie skrobię. Podstawowa wartość odżywcza ziemniaków - w przeliczeniu na sztukę prezentuje się tak:
Białko - 2,0 g
Tłuszcz - 0,07 g
Węglowodany - 14 g (w tym skrobia - 12,2 g)
Błonnik pokarmowy - 1,68 g (6,7% RWS)
Zobacz także:
Nie Lidl i nie Biedronka. Oto najtańszy sklep w Polsce
Jak jeść ziemniaki, by nie przytyć?
Dietetycy -Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga zdradzają, jak jeść ziemniaki, żeby nie przytyć oraz jak zmniejszyć kaloryczność kartofli. Jak podkreślają, istnieje jeden sposób na to, by jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ziemniaków. Trzeba je po prostu schłodzić. Wtedy powstaje skrobia oporna i ten indeks glikemiczny się zmniejsza nawet o połowę - tłumaczy Mateusz Ostręga.
Jeżeli już po ugotowaniu szybko zostaną schłodzone, zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji, dzięki czemu obniży się strawność. Z takiej skrobii nasz organizm nie jest w stanie czerpać energii.
Dietetycy podpowiadają też, jak zdrowo jeść ziemniaki. Warto zrezygnować z częstego jedzenia frytek oraz placków ziemniaczanych smażonych na głębokim tłuszczu. Najzdrowsze będą ziemniaki przygotowane w całości. Warto jeść je zamiast puree, gdyż charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym.
Podsumowując: ziemniaki nie są wcale kaloryczne czy tuczące. Po ugotowaniu w wodzie z solą, ich kaloryczność jest mocno zbliżona. Gdy będziemy podawać je z tłustym sosem czy polewać dużą ilością tłuszczu, staną się oczywiście dwa razy bardziej kaloryczne.
Czytaj też:
Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach
Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze
Koktajl odchudzający. Jeśli chcesz schudnąć, pij go codziennie