Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Skąd pochodzi mięso z Lidla? Ekspertka ujawniła, co naprawdę trafia na nasze stoły
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 25.11.2025 13:51

Skąd pochodzi mięso z Lidla? Ekspertka ujawniła, co naprawdę trafia na nasze stoły

Skąd pochodzi mięso z Lidla? Ekspertka ujawniła, co naprawdę trafia na nasze stoły
Fot. Canva

Kupując produkty mięsne marek własnych w Lidlu, warto wiedzieć, skąd pochodzi mięso, które trafia na nasze stoły. Sieć handlowa ujawnia szczegóły współpracy z dostawcami oraz wyjaśnia, co dzieje się, gdy brakuje mięsa od polskich producentów.

Skąd pochodzi mięso z Lidla?

Większość produktów mięsnych w Lidlu pochodzi od polskich dostawców. Sieć współpracuje zarówno z dużymi, jak i mniejszymi firmami, w tym m.in. z Animex, Indrol czy Tarczyński. 

To m.in. z nimi tworzymy marki własne w kategoriach świeże mięso i wędliny. Nasze plany skupiają się wokół zakupu mięsa od polskich producentów. Zdecydowana większość świeżego mięsa oferowanego w naszych sklepach - w tym 100 proc. drobiu (kurczak, kaczka, indyk czy sezonowo – gęś) – pochodzi od polskich dostawców – ujawniła w rozmowie z “Faktem” Aleksandra Robaszkiewicz, dyrektorka ds. Corporate Affairs and CSR Lidl Polska.

Nie oznacza to jednak całkowitego wykluczenia importu. Lidl przyznaje, że w niektórych przypadkach konieczne jest sprowadzenie mięsa z zagranicy, zwłaszcza gdy lokalna oferta jest ograniczona lub cena krajowa jest niekonkurencyjna:

Jednak nie wykluczamy importu, szczególnie mięs, których dostępność i cena na rodzimym rynku jest niekonkurencyjna lub wyzwaniem jest jego niewystarczająca ilość albo zupełna niedostępność na polskim rynku – podkreśla Robaszkiewicz.

Jakie wymagania musi spełnić mięso, aby trafić do Lidla?

Wszystkie produkty, zarówno marki własne, jak i markowe, pochodzą od dostawców posiadających certyfikaty IFS, BRC oraz HACCP. Jak zaznacza Robaszkiewicz:

Certyfikacja ta jest potwierdzeniem spełnienia wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.

Sieć regularnie przeprowadza własne audyty, zwracając uwagę na jakość artykułów oraz higienę i sterylność całego procesu produkcji. Dodatkowo, Lidl oczekuje, że jego dostawcy dbają o respektowanie praw człowieka i ochronę środowiska:

[...] zależy nam na współpracy z producentami, którzy również podchodzą odpowiedzialnie do kwestii respektowania praw człowieka, ochrony środowiska naturalnego i szeroko rozumianych zasobów naturalnych.

Polska jako źródło i eksport jednocześnie

Polscy producenci współpracujący z Lidlem mają szansę nie tylko na sprzedaż w kraju, ale także na eksport do 28 europejskich państw, w których działa sieć. W 2024 roku polscy dostawcy sprzedali produkty o wartości 6,8 mld zł, w tym mięso i wędliny, które cieszyły się największym zainteresowaniem:

Wśród artykułów spożywczych, które cieszyły się największym uznaniem za granicą pod względem wartościowym oraz ilościowym znalazły się m.in. polskie mięso i wędliny – zdradza Robaszkiewicz.

Podsumowując, mięso sprzedawane w Lidlu pochodzi w większości z polskich hodowli, a sieć stale monitoruje jakość i bezpieczeństwo swoich produktów. Dzięki współpracy z wieloma dostawcami konsumenci mają pewność, że kupując produkty marek własnych, wybierają mięso spełniające wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa, a polscy producenci zyskują również możliwość eksportu na rynki zagraniczne.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: