Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > To jeden z najgorszych serów dla zdrowia. Polacy go uwielbiają
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.12.2025 13:45

To jeden z najgorszych serów dla zdrowia. Polacy go uwielbiają

To jeden z najgorszych serów dla zdrowia. Polacy go uwielbiają
Fot. Canva

Smakuje dzieciom, świetnie się rozsmarowuje i topi na ciepło. Nic dziwnego, że ser topiony od lat jest stałym bywalcem polskich lodówek. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości: to jeden z najmniej korzystnych produktów nabiałowych. Tłusty, słony i wysoko przetworzony – ser topiony może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Dlaczego ser topiony budzi niepokój dietetyków?

Choć Polacy chętnie sięgają po wszystkie rodzaje sera, to właśnie ser topiony dostarcza najwięcej tłuszczów nasyconych – głównego czynnika ryzyka chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia. Dietetycy podkreślają, że mimo iż nabiał może być wartościowym źródłem białka i wapnia, to w przypadku serów topionych bilans jest zdecydowanie niekorzystny.

Wysoka zawartość tłuszczu idzie w parze z dużą ilością soli i wysoką kalorycznością. To połączenie sprzyja tyciu, podnosi ciśnienie i zwiększa ryzyko problemów metabolicznych – zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

To jeden z najgorszych serów dla zdrowia. Polacy go uwielbiają
Fot. Canva

Jak powstaje ser topiony?

Produkcja serów topionych to rodzaj przemysłowego recyklingu. Wytwórcy mieszają różne sery, dodają tzw. sole emulgujące (najczęściej fosforany i cytryniany), a następnie podgrzewają całość do wysokiej temperatury, by uzyskać jednolitą masę.

Na tym etapie część witamin i białek ulega degradacji, a wartości odżywcze spadają. Fosforany stabilizują strukturę produktu, ale ich nadmiar może zaburzać gospodarkę wapniową i zwiększać ryzyko osteoporozy. Proces technologiczny sprzyja też powstawaniu nizyny – konserwantu, który może niekorzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit.

Skutki jedzenia serów topionych

Jak ostrzega dietetyczka kliniczna Anna Jędrzej, ser topiony to produkt wysoko przetworzony, kaloryczny i ubogi w składniki odżywcze. Spożywany regularnie, sprzyja nadwadze i podnosi poziom „złego” cholesterolu LDL. Duża ilość sodu może z kolei utrudniać kontrolę ciśnienia krwi.

Szczególnie narażone są dzieci – ich organizmy dopiero się rozwijają, a nadmiar soli obciąża nerki i układ krążenia. Dodatkowo, zaburzona mikrobiota jelitowa może prowadzić do spadku odporności i problemów trawiennych.

Czym zastąpić ser topiony?

Zamiast serów topionych warto sięgnąć po:

  • świeży twaróg – bogaty w białko i wapń, a ubogi w tłuszcz,
  • łagodne sery dojrzewające z krótką listą składników, np. mozzarella light, ser kozi,
  • domowe pasty twarogowe – z dodatkiem jogurtu greckiego i ziół, o kremowej konsystencji i kontrolowanej zawartości soli.

Tego typu alternatywy są nie tylko zdrowsze, ale często także tańsze i pozbawione zbędnych dodatków technologicznych. Smarowidło z twarogu i jogurtu może smakować równie dobrze, a przy tym wspiera zdrowie zamiast mu szkodzić.


 

Wybór Redakcji
Stefan Krajewski
Rząd bada kolejny możliwy akt dywersji. Martwe zwierzę zarażone groźną chorobą
wędliny
Te wędliny mogą powodować wzrost ciśnienia [BADANIA]
Lekarz wizyta NFZ
Od 1 stycznia kolosalna zmiana u lekarza na NFZ. Dotyczy wszystkich pacjentów
śniadanie
Najgorsze połączenie na śniadanie. Wydaje się fit, a obciąża trzustkę
ziemniaki
W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Dietetyk: "możesz się takimi zajadać"
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: