Pacjenci.pl Żywienie Wypluwasz pestki arbuza? To błąd! Zawierają wiele cennych składników
Fot. Pixabay/kps7942

Wypluwasz pestki arbuza? To błąd! Zawierają wiele cennych składników

20 czerwca 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, którymi najchętniej zajadamy się latem. Składają się w głównej mierze z wody, w związku z czym doskonale nawadniają, a to cecha nie do przecenienia o tej porze roku.

To, co jednak nam trochę przeszkadza w arbuzach, to bez wątpienia pestki. Niektórzy ludzie je po prostu zjadają, żeby uniknąć nieustannego plucia. Mało kto jednak ma świadomość, jakie skutki może to mieć dla naszego zdrowia.

Arbuz to bogactwo witamin i minerałów

Arbuz to jeden z naszych ulubionych letnich owoców. Jest pyszny, słodki i soczysty, a nade wszystko, składa się głównie z wody. Dzięki temu doskonale nawadnia. Zawiera w sobie moc wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych.

W arbuzie znajduje się wysoka zawartość witaminy C – w 100g aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania. A co to jest 100 g arbuza! Może pół plastra. Takich plastrów zjadamy kilka na raz. Poza tym, w tym warzywie z rodziny dyniowatych (tak, tak) jest 11 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, sporo witaminy B6, a także magnezu i potasu. Ten zestaw to idealne wsparcie dla układu nerwowego oraz naszych mięśni.

Arbuz jest również źródłem przeciwutleniaczy , takich jak likopen, który jest korzystny dla zdrowia serca i może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów. To dobre źródło błonnika, a tym samym wsparcie dla naszego układu pokarmowego. No i ma niewiele kalorii – 30kcal/100g.

Fot. Pixabay/ JillWellington
Nie możesz opanować senności i ziewania? To może być niedobór ważnego pierwiastka
Horror w Trójmieście. Fałszywy lekarz przyjmował pacjentów. Poszkodowane mnóstwo osób

Czy można jeść pestki z arbuza?

Na tym ideale cieniem kładą się jednak jego pestki. Szkoda, że nie ma arbuzów bez pestek! Niewątpliwie przeszkadzają nam w konsumpcji soczystych plastrów. Jedząc arbuza, musimy je po prostu nieustannie wypluwać. Ale nie każdy tak robi. Część z nas po prostu zjada pestki, zwłaszcza gdy są jeszcze małe i miękkie.

Jak się okazuje, pestki raczej nie mogą nam zaszkodzić , no, chyba że ktoś ma problemy z jelitami i powinien unikać wszelkich drażniących ziaren, pestek i orzechów. Pozostali odniosą same korzyści z jedzenia pestek tego owocu . Zaskakujące?

Okazuje się, że w pestkach arbuza również kryje się wiele dobrego. Specjaliści od żywienia określają je nawet mianem superfoods , czy superżywność. Mają podobne właściwości, jak cały arbuz. A nawet cenniejsze.

Co się kryje w pestkach arbuza?

Pestki arbuza dostarczają organizmowi wiele cennych wartości odżywczych:

  • obliczono, że w 142 pestkach z arbuza znajduje się 30 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez ,
  • pestki są bogactwem likopenu – to przeciwutleniacz karotenoidowy, który dba o nasze serce, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chroni przed poparzeniami słonecznymi,
  • w pestkach, podobnie jak w miąższu, znajdują się witaminy z grupy B (foliany), a także cynk, żelazo i mangan.

Jak jeść pestki z arbuza?

Zatem kiedy przez przypadek zjemy pestkę, w brzuchu nie urośnie nam arbuz, jak kiedyś nas straszono. Pestki można spokojnie jeść, a nawet warto to robić dla zdrowia. Najlepsze są jednak specjalnie przyrządzone. Warto włączyć je do diety . Podobnie jak orzeszki ziemne, pistacje, czy nerkowce, także pestki arbuza świetnie smakują prażone lub gotowane i solone. Oto przepis:

Z arbuza wyjmij tyle pestek, ile jesteś w stanie. Możesz uprażyć je na patelni lub w piekarniku z ulubionymi przyprawami, solą i dodatkiem oliwy z oliwek. Po kilkunastu minutach obróbki cieplnej będą idealnie nadawały się, podobnie jak pestki z dyni, np. do sałatek, zup-kremów, owsianek, czy jogurtów.

Na pestki z arbuza powinni jedynie uważać ci, którzy mają kłopoty z jelitami lub bardziej wrażliwy żołądek. Czasem mogą one powodować u nich wzdęcia i gazy, bóle brzucha lub zaparcia.

Zobacz także:

Ten zapomniany owoc ma wiele właściwości odżywczych. Dlaczego warto jeść agrest?

Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości

Kleszcze najbardziej lubią tę konkretną grupę krwi. Naukowcy nie mają wątpliwości

Koniec z 80 proc. wypłaty na L4. Nowa propozycja rządu jest już przesądzona
Idź prywatnie do dentysty, pieniądze za leczenie odda Unia. W życie wchodzi nowy program
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko