Wypluwasz pestki arbuza? To błąd! Zawierają wiele cennych składników
Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, którymi najchętniej zajadamy się latem. Składają się w głównej mierze z wody, w związku z czym doskonale nawadniają, a to cecha nie do przecenienia o tej porze roku.
To, co jednak nam trochę przeszkadza w arbuzach, to bez wątpienia pestki. Niektórzy ludzie je po prostu zjadają, żeby uniknąć nieustannego plucia. Mało kto jednak ma świadomość, jakie skutki może to mieć dla naszego zdrowia.
Arbuz to bogactwo witamin i minerałów
Arbuz to jeden z naszych ulubionych letnich owoców. Jest pyszny, słodki i soczysty, a nade wszystko, składa się głównie z wody. Dzięki temu doskonale nawadnia. Zawiera w sobie moc wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych.
W arbuzie znajduje się wysoka zawartość witaminy C – w 100g aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania. A co to jest 100 g arbuza! Może pół plastra. Takich plastrów zjadamy kilka na raz. Poza tym, w tym warzywie z rodziny dyniowatych (tak, tak) jest 11 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, sporo witaminy B6, a także magnezu i potasu. Ten zestaw to idealne wsparcie dla układu nerwowego oraz naszych mięśni.
Arbuz jest również źródłem przeciwutleniaczy , takich jak likopen, który jest korzystny dla zdrowia serca i może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów. To dobre źródło błonnika, a tym samym wsparcie dla naszego układu pokarmowego. No i ma niewiele kalorii – 30kcal/100g.
Czy można jeść pestki z arbuza?
Na tym ideale cieniem kładą się jednak jego pestki. Szkoda, że nie ma arbuzów bez pestek! Niewątpliwie przeszkadzają nam w konsumpcji soczystych plastrów. Jedząc arbuza, musimy je po prostu nieustannie wypluwać. Ale nie każdy tak robi. Część z nas po prostu zjada pestki, zwłaszcza gdy są jeszcze małe i miękkie.
Jak się okazuje, pestki raczej nie mogą nam zaszkodzić , no, chyba że ktoś ma problemy z jelitami i powinien unikać wszelkich drażniących ziaren, pestek i orzechów. Pozostali odniosą same korzyści z jedzenia pestek tego owocu . Zaskakujące?
Okazuje się, że w pestkach arbuza również kryje się wiele dobrego. Specjaliści od żywienia określają je nawet mianem superfoods , czy superżywność. Mają podobne właściwości, jak cały arbuz. A nawet cenniejsze.
Co się kryje w pestkach arbuza?
Pestki arbuza dostarczają organizmowi wiele cennych wartości odżywczych:
-
obliczono, że w 142 pestkach z arbuza znajduje się 30 proc. dziennego zapotrzebowania na
magnez
,
-
pestki są bogactwem
likopenu
– to przeciwutleniacz karotenoidowy, który dba o nasze serce, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chroni przed poparzeniami słonecznymi,
- w pestkach, podobnie jak w miąższu, znajdują się witaminy z grupy B (foliany), a także cynk, żelazo i mangan.
Jak jeść pestki z arbuza?
Zatem kiedy przez przypadek zjemy pestkę, w brzuchu nie urośnie nam arbuz, jak kiedyś nas straszono. Pestki można spokojnie jeść, a nawet warto to robić dla zdrowia. Najlepsze są jednak specjalnie przyrządzone. Warto włączyć je do diety . Podobnie jak orzeszki ziemne, pistacje, czy nerkowce, także pestki arbuza świetnie smakują prażone lub gotowane i solone. Oto przepis:
Z arbuza wyjmij tyle pestek, ile jesteś w stanie. Możesz uprażyć je na patelni lub w piekarniku z ulubionymi przyprawami, solą i dodatkiem oliwy z oliwek. Po kilkunastu minutach obróbki cieplnej będą idealnie nadawały się, podobnie jak pestki z dyni, np. do sałatek, zup-kremów, owsianek, czy jogurtów.
Na pestki z arbuza powinni jedynie uważać ci, którzy mają kłopoty z jelitami lub bardziej wrażliwy żołądek. Czasem mogą one powodować u nich wzdęcia i gazy, bóle brzucha lub zaparcia.
Zobacz także:
Ten zapomniany owoc ma wiele właściwości odżywczych. Dlaczego warto jeść agrest?
Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości
Kleszcze najbardziej lubią tę konkretną grupę krwi. Naukowcy nie mają wątpliwości