Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Poprawiają wzrok i wzmacniają odporność. Poznaj cudowne właściwości jagód goji
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 13.06.2024 14:06

Poprawiają wzrok i wzmacniają odporność. Poznaj cudowne właściwości jagód goji

Jagody goji, owoce
Fot. Shutterstock/ Photo Contributor

Choć teraz jest dobry czas na owoce sezonowe, takie jak truskawki, warto też pamiętać o innych owocach, dostępnych na przykład w suszonej wersji. Jedne z nich to jagody goji, które uchodzą za superowoce.  

Zyskały miano eliksiru młodości, które świetnie wpływają na ciało oraz samopoczucie, dostarczając ogromnych właściwości zdrowotnych. Choć jagody goji są ogromną skarbnicą wartości odżywczych, nie wszyscy mogą je jeść. Kto powinien na nie uważać?

Jagody goji uchodzą za superfood

Choć nazywają się jagody, z wyglądem zwykłych jagód nie mają nic wspólnego. Jagody goji to malutkie, czerwone owoce, które pochodzą z Azji. Od lat cenione są w tradycyjnej medycynie chińskiej za ogrom właściwości zdrowotnych. Jagody goji uchodzą za superfood dzięki właściwościom odżywczym oraz zdrowotnym.

Najpotężniejszą wartość mają w sobie jagody hodowane w Tybecie - w okolicach Himalajów. Jagody goji bogate są w witaminy, minerały, antyoksydanty. Wzmacniają wzrok, poprawiają zdolność widzenia i mówi się, że są świetne dla tych osób, które dużo pracują przy komputerze. Jagody goji bogate są w takie witaminy jak witamina C, B, A, ale też żelazo, selen, cynk oraz wapń. Zawierają też fitochemikalia - beta-karoten i zeaksantynę, które są znanymi antyoksydantami.

Jagody goji warto dodawać do codziennych posiłków
Fot. Shutterstock/Nelli Kovalchuk
Piłkarz Śląska Wrocław o walce z depresją. "Ryczałem, po prostu nie chciałem już żyć" Zmiany w zwolnieniach chorobowych. L4 może być płatne nawet w 100 proc.

Są dobre dla wzroku i odporności

Jagody goji są dobre nie tylko dla naszych oczu. Te małe czerwone owoce pomogą też wzmocnić naszą odporność. Zawarta w nich witamina C jest ważnym składnikiem wspierającym odporność organizmu. Jagody goji chronią też naszą skórę. Antyoksydanty zawarte w owocach mogą pomóc w ochronie skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi poprzez promieniowanie UV. Mogą również przyczynić się do zmniejszenia oznak starzenia.

Warto też dodać, że jagody goji wspomagają również zdrowie naszego serca. Wszystko dzięki zawartości antyoksydantów oraz błonnika. Jagody mogą obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Warto więc włączyć te superowoce do naszej diety, wykorzystując je do koktajli oraz smoothie, dodając do owsianki czy musli. Można je dodawać też do rozmaitych sałatek oraz deserów. Jagody goji dobrze sprawdzą się również w napoju, jako herbata.

  1.  

Kto nie może sięgać po jagody goji?

Mimo tak wielu korzyści zdrowotnych, nie wszyscy będą mogli korzystać z dobrodziejstw jagód goji. Wszystko przez to, że te owoce mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, m.in. na cukrzycę czy przeciwzakrzepowymi. Warto też pamiętać, że niektórzy mogą być uczuleni na te owoce. Po zjedzeniu osoby uczulone mogą borykać się z wysypką, trudnościami w oddychaniu czy swędzeniem.

Warto też pamiętać o umiarze w jedzeniu jagód. Nadmierne spożycie jagód goji może prowadzić do bólu brzucha, ale również nudności czy też biegunek. Wybierając jagody goji warto sięgnąć po te ekologiczne. Dzięki temu unikniemy pestycydów.

Czytaj też:

Dlaczego po czereśniach boli brzuch? Z tym nigdy nie łącz czereśni

Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał

15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista