Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
Antybiotyki to substancje chemiczne, które hamują wzrost lub niszczą bakterie. Są niezwykle skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych, ale ich stosowanie może prowadzić do oporności bakterii oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Ich naturalne i bezpieczne zamienniki znajdziesz w swojej kuchni.
W wielu produktach spożywczych znajdziesz naturalne zamienniki antybiotyków, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające odporność. Chociaż w przypadku chorób nie zastąpią leków przepisanych przez lekarza, wspierają walkę z infekcjami i pomagają się przed nimi chronić.
Potężny imbir
W medycynie naturalnej imbir ( Zingiber officinale ) stosowany jest od wieków, a badania naukowe potwierdzają jego skuteczność w terapii rozmaitych infekcji. Zawiera gingerol, który wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomagając zwalczać bakterie takie jak E. coli czy Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Wspiera także odporność i może łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Dlaczego imbir działa jak naturalny antybiotyk?
• Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomagając leczenie przeziębień i grypy.
• Wspiera trawienie i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
• Może zwalczać niektóre bakterie oporne na antybiotyki.
Choć imbir nie zastąpi antybiotyków w ciężkich infekcjach, może być skutecznym wsparciem w profilaktyce i łagodzeniu objawów chorób. Najlepiej spożywać go
jako herbatę, świeży kłącze lub w połączeniu z miodem i cytryną
. Przeczytaj:
Od kuchni po sypialnię. Poznaj właściwości kurkumy i imbiru
Wszechmocny czosnek
Również czosnek ( Allium sativum L. ) od wieków jest używany jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Jego głównym aktywnym składnikiem jest allicyna , która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, pomagając zwalczać Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) oraz Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy i może wspomagać organizm w walce z infekcjami .

Czosnek ma udowodnione działanie:
•
antybakteryjne
– zwalcza szkodliwe bakterie, w tym niektóre lekooporne szczepy,
•
przeciwwirusowe
– wspomaga organizm w walce z wirusami przeziębienia i
grypy
,
•
przeciwgrzybicze
– skuteczny w walce z drożdżakami, np. Candida albicans,
•
wzmacniające odporność
– pobudza produkcję komórek odpornościowych,
•
przeciwzapalne
– zmniejsza stan zapalny w organizmie.
Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku, najlepiej spożywać go na surowo, np. rozgnieciony i dodany do potraw lub rozpuszczony w miodzie. Czytaj:
Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym
Złota kurkuma
Dzięki zawartości kurkuminy, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, również kurkuma ( Curcuma longa L. ) wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Może wspierać organizm w walce z infekcjami, wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami . Badania sugerują również, że kurkuma pomaga w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, i wspiera zdrowie układu pokarmowego , łagodząc problemy trawienne.

Najważniejsze właściwości kurkumy:
•
działa antybakteryjnie
– zwalcza szkodliwe drobnoustroje.
•
wzmacnia odporność
– regularne spożywanie może chronić przed infekcjami i stanami zapalnymi.
•
łagodzi ból
– pomaga przy bólach miesiączkowych oraz stanach
zapalnych stawów
.
•
przyspiesza gojenie ran
– stosowana miejscowo wspomaga regenerację skóry i zmniejsza blizny.
•
wspiera układ trawienny
– łagodzi problemy żołądkowe i wspomaga pracę wątroby.
Kurkumę można spożywać w formie sproszkowanej, dodając ją do potraw, lub wykorzystać świeży korzeń do przygotowania naparów i koktajli . Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, warto łączyć ją z czarnym pieprzem oraz zdrowymi tłuszczami, np. oliwą z oliwek. Przeczytaj: 2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe
Źródła:
[1] Shiming Zhang, Xuefang Kou, Hui Zhao, Kit-Kay Mak, Madhu Katyayani Balijepalli, Mallikarjuna Rao Pichika. Zingiber officinale var. rubrum: Red Ginger's Medicinal Uses. Molecules. 2022 Jan 25;27(3):775. doi: 10.3390/molecules27030775.
[2] Marta Rogowska, Wojciech Giermaziak. Wpływ roślin leczniczych na farmakokinetykę i metabolizm leków syntetycznych. Post Fitoter 2018; 19(4): 274-282 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2018.19.4.274.
[3] Soheil Zorofchian Moghadamtousi, Habsah Abdul Kadir, Pouya Hassandarvish, Hassan Tajik, Sazaly Abubakar, Keivan Zandi. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014:2014:186864. doi: 10.1155/2014/186864. Epub 2014 Apr 29.