Pacjenci.pl Żywienie Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
Fot. archiwum własne/pacjenci.pl

Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje

16 lutego 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Antybiotyki to substancje chemiczne, które hamują wzrost lub niszczą bakterie. Są niezwykle skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych, ale ich stosowanie może prowadzić do oporności bakterii oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Ich naturalne i bezpieczne zamienniki znajdziesz w swojej kuchni.

W wielu produktach spożywczych znajdziesz naturalne zamienniki antybiotyków, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające odporność. Chociaż w przypadku chorób nie zastąpią leków przepisanych przez lekarza, wspierają walkę z infekcjami i pomagają się przed nimi chronić.

Potężny imbir

W medycynie naturalnej imbir ( Zingiber officinale ) stosowany jest od wieków, a badania naukowe potwierdzają jego skuteczność w terapii rozmaitych infekcji. Zawiera gingerol, który wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomagając zwalczać bakterie takie jak E. coli czy Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Wspiera także odporność i może łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.

Dlaczego imbir działa jak naturalny antybiotyk?

• Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomagając leczenie przeziębień i grypy.
• Wspiera trawienie i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
• Może zwalczać niektóre bakterie oporne na antybiotyki.

Choć imbir nie zastąpi antybiotyków w ciężkich infekcjach, może być skutecznym wsparciem w profilaktyce i łagodzeniu objawów chorób. Najlepiej spożywać go jako herbatę, świeży kłącze lub w połączeniu z miodem i cytryną . Przeczytaj: Od kuchni po sypialnię. Poznaj właściwości kurkumy i imbiru

Te 3 objawy powinny zaniepokoić. Wskazują na raka
Te suplementy mogą uszkodzić żołądek. Łykamy je jak cukierki

Wszechmocny czosnek

Również czosnek ( Allium sativum L. ) od wieków jest używany jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Jego głównym aktywnym składnikiem jest allicyna , która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, pomagając zwalczać Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) oraz Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy i może wspomagać organizm w walce z infekcjami .

czosnek-Canva
Czosnek to naturalny antybiotyk, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność. Fot. Canva

Czosnek ma udowodnione działanie:
antybakteryjne – zwalcza szkodliwe bakterie, w tym niektóre lekooporne szczepy,
przeciwwirusowe – wspomaga organizm w walce z wirusami przeziębienia i grypy ,
przeciwgrzybicze – skuteczny w walce z drożdżakami, np. Candida albicans,
wzmacniające odporność – pobudza produkcję komórek odpornościowych,
przeciwzapalne – zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku, najlepiej spożywać go na surowo, np. rozgnieciony i dodany do potraw lub rozpuszczony w miodzie. Czytaj: Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym

Złota kurkuma

Dzięki zawartości kurkuminy, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, również kurkuma ( Curcuma longa L. ) wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Może wspierać organizm w walce z infekcjami, wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami . Badania sugerują również, że kurkuma pomaga w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, i wspiera zdrowie układu pokarmowego , łagodząc problemy trawienne.

kurkuma-Canva
W sklepach spożywczych coraz częściej można znaleźć nie tylko sproszkowaną kurkumę, ale też jej świeże korzenie - świetne do naparów! Fot. Canva

Najważniejsze właściwości kurkumy:

działa antybakteryjnie – zwalcza szkodliwe drobnoustroje.
wzmacnia odporność – regularne spożywanie może chronić przed infekcjami i stanami zapalnymi.
łagodzi ból – pomaga przy bólach miesiączkowych oraz stanach zapalnych stawów .
przyspiesza gojenie ran – stosowana miejscowo wspomaga regenerację skóry i zmniejsza blizny.
wspiera układ trawienny – łagodzi problemy żołądkowe i wspomaga pracę wątroby.

Kurkumę można spożywać w formie sproszkowanej, dodając ją do potraw, lub wykorzystać świeży korzeń do przygotowania naparów i koktajli . Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, warto łączyć ją z czarnym pieprzem oraz zdrowymi tłuszczami, np. oliwą z oliwek. Przeczytaj: 2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe

Źródła:

[1] Shiming Zhang, Xuefang Kou, Hui Zhao, Kit-Kay Mak, Madhu Katyayani Balijepalli, Mallikarjuna Rao Pichika. Zingiber officinale var. rubrum: Red Ginger's Medicinal Uses. Molecules. 2022 Jan 25;27(3):775. doi: 10.3390/molecules27030775.
[2] Marta Rogowska, Wojciech Giermaziak. Wpływ roślin leczniczych na farmakokinetykę i metabolizm leków syntetycznych. Post Fitoter 2018; 19(4): 274-282 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2018.19.4.274.
[3] Soheil Zorofchian Moghadamtousi, Habsah Abdul Kadir, Pouya Hassandarvish, Hassan Tajik, Sazaly Abubakar, Keivan Zandi. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014:2014:186864. doi: 10.1155/2014/186864. Epub 2014 Apr 29.

W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko