Pacjenci.pl Żywienie Zdrowszy zamiennik białego cukru. Z nim kawa smakuje obłędnie
Fot. Canva/bowonpat

Zdrowszy zamiennik białego cukru. Z nim kawa smakuje obłędnie

31 stycznia 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Dla osób dbających o linię, a także stawiających na zdrowe odżywianie, to może być rewolucja. Ten, kto szuka alternatywy dla zwykłego, białego cukru, powinien zainteresować się tym jego zamiennikiem. Zwłaszcza że to nie tylko słodzik, ale i źródło witamin, minerałów oraz, cennej dla zdrowia jelit, inuliny.

Jest słodki, ale niebanalny. Wyróżnia go także unikalny zapach, dzięki czemu może stać się wyjątkowym dodatkiem do wszelkich deserów, niektórych dań, a także podkreślić smak porannej kawy.

Czym jest cukier kokosowy?

Cukier kokosowy to naturalny słodzik , który pozyskuje się z palmy kokosowej. Proces jego produkcji polega na nacięciu kwiatostanu, z którego wypływa słodki sok, i który następnie zbierany jest do specjalnych pojemników. Ten sok poddaje się odparowaniu, powstaje gęsta masa, która zostaje skrystalizowana, schłodzona i drobno skruszona.

W odróżnieniu od tradycyjnego białego cukru, cukier kokosowy nie przechodzi intensywnej rafinacji, czyli nie jest tak oczyszczony. Zachowuje dzięki temu większość swoich wartości odżywczych, co czyni go naprawdę atrakcyjną alternatywą dla osób dbających o zdrowie. Jego barwa może się wahać od jasnobrązowej do ciemnego karmelu, w zależności od sposobu suszenia.

Podczas gdy biały cukier jest po prostu... słodki, a poza tym zupełnie nijaki, cukier kokosowy wyróżnia się charakterystycznym smakiem i bogatym aromatem. Jeśli szukasz nieprzetworzonych i niebanalnych słodzików, wypróbuj go koniecznie.

Fot. Canva/olgakr/Getty Images
Czy kobieta w wieku dojrzałym może trenować siłowo? Wpływ na kości i stawy
Polacy piją tę wodę litrami. Nie mają pojęcia, że jest jak trucizna

Jak smakuje cukier kokosowy?

Jego smak jest subtelnie karmelowy, przypomina lekko palony cukier trzcinowy, melasę lub miód . Taka nuta sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wypieków – wszelkich ciast i ciasteczek, koktajli czy budyniów – oraz napojów – kakao, kawy i herbaty.

Cukier ten charakteryzuje się lekko orzechową, a czasem „przypaloną” nutą, dzięki czemu nadaje deserom charakteru. Dobrze sprawdza się także w potrawach egzotycznych – szczególnie interesująco komponuje się z daniami azjatyckimi, takimi jak curry, stir-fry czy słodko-kwaśne sosy. Nie dominuje smaku innych składników, ale nadaje im głębię i delikatną słodycz.

Cukier kokosowy – wartości odżywcze

Cukier kokosowy zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6) oraz minerałów, takich jak potas, magnez , cynk i żelazo. Choć ich zawartość nie jest wysoka, to w porównaniu do rafinowanego cukru białego stanowi jednak dużą wartość dodaną. Szczególnie magnez, który wspiera pracę układu nerwowego i pomaga w redukcji stresu.

Jednym z ważniejszych składników cukru kokosowego jest inulina. To rodzaj błonnika prebiotycznego, który wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych. Regularne spożywanie inuliny może poprawiać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i generalnie wspierać zdrowie układu pokarmowego.

Fot. RDNE Stock Project/Pexels

Cukier kokosowy – rozwiązanie dla diabetyków?

Cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny (IG), wynoszący około 35, przez co jest o wiele lepszym wyborem niż biały cukier (IG 60-70). Oznacza to, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Jest to w pewnym sensie korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą .

Jednak warto pamiętać, że cukier kokosowy to nadal cukier. Choć przetwarzany jest przez organizm nieco bardziej stabilnie, to jego nadmiar w diecie może prowadzić do tych samych problemów co inne cukry. Dlatego osoby z cukrzycą powinny spożywać go z umiarem, a najlepiej, konsultować jego ilość ze specjalistą.

Z nim kawa smakuje obłędnie

Najzdrowsza kawa to ta niesłodzona, ale czasem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, to... czemu nie! I tu dobrym wyborem jest właśnie cukier kokosowy. Odrobinka dodana do filiżanki aromatycznego napoju nada mu przyjemnej głębi i lekkiej nuty orzechowej.

Kawa z dodatkiem cukru kokosowego jest bardziej aksamitna i ma delikatnie słodki, nieprzytłaczający posmak. Doskonale komponuje się zwłaszcza z mlekiem roślinnym, a razem nadają napojowi „przytulny” charakter. Jeśli chcesz czasem sprawić sobie słodką przyjemność bez wyrzutów sumienia, to sięgnij po cukier kokosowy.

Zobacz także:

Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze

Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona

Mogą śmiało zastąpić cukier i słodycze. A mózg, kości, serce i wiele innych tylko nam za nie podziękują

Groźna choroba w natarciu. Chorych z każdym dniem przybywa. Zaczyna brakować leków
Nowe zasady L4. Te osoby dostaną pełną pensję
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko