Myślisz, że jest zdrowy, a może powodować udar. Polacy kochają ten słodzik
Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.
Czym jest ksylitol?
W ostatnich lat wzrosło zainteresowanie zdrowszymi zamiennikami cukru, takimi jak ksylitol. Miało to związek z epidemią otyłości i związkiem między wysokim spożyciem cukru a chorobami takimi jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.
Popularność ksylitolu wynika również z tego, że wygląda i smakuje jak cukier, ale ma 40 proc. mniej kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę oraz na diecie ketogenicznej. To jednak nie koniec jego zalet.
Ksylitol, ponieważ powstaje z kory brzozy, jest produktem naturalnym. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje próchnicy zębów, co więcej – jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej. Ale są też powody, by go nie jeść.
Najnowsze badanie dotyczące szkodliwości ksylitolu
Wydaje się, że ksylitol to produkt doskonały, ale nic bardziej mylnego. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Cleveland Clinic z USA wskazują, że osoby, które używają ksylitolu zamiast cukru, są prawie dwa razy bardziej narażone na nagłą śmierć sercową.
Zagrożenia związane ze spożywaniem ksylitolu wynikają z tego, że wchłania się on bezpośrednio do krwi, gdzie zdaniem badaczy, wpływa na płytki krwi w taki sposób, że się zlepiają, co może powodować udar niedokrwienny mózgu.
"Regularne spożywanie ksylitolu wystarczy, aby płytki krwi stały się bardziej podatne na skrzepy" – powiedział w rozmowie z telewizją NBC dr Stanley Hazen, kardiolog, który kierował badaniem.
Co lepsze: cukier czy ksylitol?
"Ludzie, którzy spożywają ksylitol, są najprawdopodobniej bardziej narażeni na zawał serca i udar mózgu” – powiedział dr Hanzen. Naukowiec dodał, że lepiej unikać ksylitolu, gdy tylko jest to możliwe, a zwłaszcza wtedy, jeśli mamy predyspozycje do chorób układu krążenia.
Dr Hanzen zaleca, aby słodzić żywność niewielką ilością cukru, miodu albo owoców, ale jednocześnie zapewnia, że niewielkie ilości ksylitolu, takie jak te znajdujące się w paście do zębów lub gumach do życia, nie spowodują zawału.
Zobacz też:
Dlaczego po czereśniach boli brzuch? Z tym nigdy nie łącz czereśni
To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce
Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne