Banalny sposób, by zapobiec rakowi. Zjedz "owoc męczennicy"
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Ten egzotyczny owoc to bomba witamin i minerałów. Jest dostępny w Polsce
Owoc męczennicy jadalnej jest powszechnie znany w naszym kraju jako passiflora lub marakuja. Pochodzi z tropikalnych zakątków Ameryki Południowej, jednak jest dość często spotykany w sklepach z egzotyczną żywnością, a nawet zwykłych supermarketach. Jego cena potrafi być wysoka, jednak zdecydowanie warto go nabyć ze względu na szereg dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości.
Marakuja jest owocem wyjątkowo “napakowanym” składnikami odżywczymi i minerałami, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Znajdziemy w niej m.in.:
- witaminę C — odpowiedzialną za ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, wspomagającą układ odpornościowy i przyspieszającą gojenie się ran;
- witaminę A — kluczową dla zdrowych i sprawnych oczu, skóry i błon śluzowych;
- witaminy z grupy B — niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- potas — odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie krwi;
- błonnik — którego rolą jest wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
To nie koniec dobroczynnych właściwości “owocu męczennicy”. Okazuje się, że może ona wspierać profilaktykę nowotworów .
Ten owoc wspiera w profilaktyce chorób nowotworowych
Marakuja ma nieocenione właściwości dla naszego organizmu i zdrowia. Co ważne, jest bogata w witaminę C oraz polifenole, które mogą pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie — chronić komórki przed uszkodzeniami DNA. To z kolei jest w stanie zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych przewlekłych chorób, w tym nowotworów!
Owoc męczennicy wspaniale wspiera cały układ krwionośny, wspiera zdrowie serca, a dodatkowo jest w stanie zmniejszyć tzw. “zły” cholesterol LDL. Regularne spożywanie marakui może również wspomóc redukcję stresu i poprawić samopoczucie. Natomiast dzięki obecności takich minerałów jak wapń, fosfor czy magnez zapobiega osteoporozie i innym chorobom układu kostnego.
Cały wachlarz zdrowotnych właściwości marakui został potwierdzony na łamach topowych magazynów naukowych, m.in. "Frontiers in Pharmacology”.
Marakuja - jak smakuje i jak ją wykorzystać w kuchni?
Ten egzotyczny przysmak ma niesamowity, bardzo intensywny smak, który łączy w sobie kwaśne i słodkie nuty. Skórka nie nadaje się do spożycia, za to środek jest mięsisty, pełen nasion, które można bez obaw zjeść. W zapachu marakuja jest bardzo aromatyczna, przywodzi na myśl cytrusy, ananasy czy brzoskwinie. M.in. ze względu na to ma szerokie zastosowanie w kuchni. Owoc można spożywać na surowo, dodać do sałatki owocowej, jogurtu, puddingu, musli czy smoothie.
Ponadto marakuja idealnie sprawdzi się do przełamania smaku słodkich deserów. Jej kwaskowate nuty urozmaicą każde danie! Dodaj do ciasta, lodów, galaretek. Można z niej również przygotować wyśmienity sos, który można dodać do deserów, ale również dań mięsnych i rybnych.
Zobacz także:
Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy
Ten owoc wpływa korzystnie na mózg. Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko groźnych chorób