Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ten owoc wpływa korzystnie na mózg. Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko groźnych chorób
Daria  Siemion
Daria Siemion 05.01.2025 08:00

Ten owoc wpływa korzystnie na mózg. Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko groźnych chorób

owoce
Fot. Shutterstock / Isabela Scheffel

Ten owoc jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Można przyrządzić z niego koktajl, upiec ciasto albo wrzucić kilka sztuk do sałatki. Jeśli zależy Ci na dobrej pamięci i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, powinieneś spożywać go jak najczęściej. Twój organizm na pewno Ci podziękuje. 

Borówka amerykańska poprawia pracę mózgu

Borówka amerykańska to owoc, który może poprawić funkcjonowanie Twojego mózgu, zwłaszcza, jeśli jesteś starszą osobą. Jak wynika z publikacji w prestiżowym piśmie „Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism”, regularne spożywanie soku z borówek amerykańskich ma zbawienny wpływ na zdolności poznawcze seniorów.  

Badania przeprowadzone przez dr Joannę Bowtell z Uniwersytetu Exeter obejmowały grupę 26 zdrowych osób w wieku od 65 do 77 lat. Część z nich codziennie spożywała 30 ml skoncentrowanego soku z borówek – ilość odpowiadającą 230 gramom świeżych owoców – podczas gdy reszta uczestników otrzymywała placebo. 

Po 12 tygodniach testów zaobserwowano u osób pijących sok z borówek znaczną poprawę pamięci, a także wyższą aktywność mózgu w obszarach odpowiedzialnych za funkcje poznawcze.  Co więcej, rezonans magnetyczny wykazał usprawniony przepływ krwi w mózgu uczestników badania. 

Wszystko dzięki flawonoidom obecnym w borówkach, znanym z działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego – to właśnie one chronią mózg przed procesami neurodegeneracyjnymi, zmniejszając tym samym ryzyko demencji i Alzheimera.

Ta herbata zdziała cuda. Doskonale wspomoże odchudzanie Powodują zaparcia i niszczą jelita. Jak usunąć złogi pokarmowe?

Bogactwo witamin w składzie borówki

Borówka amerykańska to prawdziwa skarbnica witamin! Jej ciemnoniebieski kolor zawdzięczamy antocyjanom – związkom o silnych właściwościach przeciwutleniających i chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniami i starzeniem.

Oprócz antocyjanów borówki zawierają witaminy C i K, a także mangan. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy i wspiera procesy regeneracyjne skóry, podczas gdy witamina K odgrywa kluczową rolę w krzepnięciu krwi. Mangan, obecny w borówkach, wspiera metabolizm cukrów i tłuszczów oraz pomaga utrzymać układ kostny w dobrej formie.


Nie można również zapomnieć o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który nie tylko wspomaga trawienie, ale także daje uczucie sytości. Dzięki temu borówki to doskonały wybór dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Niskokaloryczność owocu, w połączeniu z bogactwem składników odżywczych, sprawia, że może być on idealnym elementem diety redukcyjnej.

Borówki dobre nie tylko na mózg!

Borówka amerykańska to nie tylko wsparcie dla mózgu, ale również owoc, który korzystnie wpływa na wiele innych obszarów naszego ciała. Przede wszystkim regularne spożywanie borówek wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdrowie serca. Borówki są również dobre na wzrok i przeciwdziałają starzeniu. Jedz je regularnie, a Twoje ciało będzie Ci wdzięczne. 

Zobacz też:

To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała

Czy da się schudnąć bez liczenia kalorii? Dietetyczka odpowiada

"Jem mało, a nie chudnę". Dietetyk rozprawia się ze słynnym zdaniem i zdradza, czy to możliwe