Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Gnije i fermentuje w jelitach. Lepiej nie łącz tego z ziemniakami. Tłumaczy dietetyk
Daria  Siemion
Daria Siemion 11.10.2025 09:47

Gnije i fermentuje w jelitach. Lepiej nie łącz tego z ziemniakami. Tłumaczy dietetyk

ugotowane ziemniaki
Unikaj łączenia tego produktu z ziemniakami. Zaszkodzi jelitom Fot. Canva

Ziemniaki — pyry, kartofle — królują na polskich stołach niemal codziennie. Można je łączyć z wieloma dodatkami, ale nie każde zestawienie służy trawieniu. Z czym można jeść ziemniaki, by wspierać zdrowie, a jakich połączeń lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyk Marta Uler.

  • Polski popularny zestaw obiadowy może szkodzić jelitom
  • Łączenie ziemniaków z niektórymi produktami może powodować wzdęcia i gazy
  • Są jednak produkty, z którymi można łączyć ziemniaki – są zdrowe i smaczne

Gnicie i fermentacja

Wzdęcia, gazy i dyskomfort po posiłku to często efekt niekorzystnych połączeń. Zestawienie ziemniaków z tłustymi mięsami spowalnia trawienie, przez co w jelitach nasilają się procesy gnicia i fermentacji. Węglowodany z bulw i białko z mięsa wymagają pracy innych odcinków przewodu pokarmowego; zjedzone razem mogą więc wywołać dolegliwości typowe dla „ciężkiego” obiadu.

– Choć taki posiłek wygląda i pachnie świetnie, z perspektywy zdrowia potrafi solidnie obciążyć organizm. Same ziemniaki nie są problemem, ale w duecie z dużą ilością tłuszczu stają się trudniejsze do strawienia – mówi dietetyk Marta Uler.

– Zawarta w nich skrobia podczas gotowania ulega żelatynizacji, dzięki czemu jest łatwiej rozkładana przez enzymy trawienne — w efekcie ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i szybko podnoszą poziom cukru we krwi – dodaje ekspertka.

Nieprzypadkowo klasyka niedzielnego stołu — schabowy z ziemniakami — wielu osobom „siedzi” w żołądku przez długie godziny.

schabowy z frytkami – to połączenie może zaszkodzić jelitom
Schabowy z gotowanymi ziemniakami lub frytkami – smaczne, ale niezbyt zdrowe połączenie Fot. Canva

Nie tylko mięso odpada

Długie zaleganie treści pokarmowej sprzyja tworzeniu gazów oraz nieprzyjemnych substancji powstających w toku fermentacji i gnicia. Wiadomo już, że połączenie ziemniaków z tłustym mięsem to częsty wyzwalacz zgagi, odbijania, wzdęć i uczucia ciężkości. Niestety, lubiany duet „ziemniaki z masłem” również nie jest najbardziej przyjazny dla układu pokarmowego.

Tłuszcz mocno obciąża trzustkę, a zestawienie ziemniaków z masłem to dodatkowo kaloryczna „bomba”. U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym i problemami trawiennymi takie połączenie – jak zaznacza dietetyk – bywa szczególnie niekorzystne. 

– Konsekwencja? Trzustka musi pracować na pełnych obrotach, a jeśli dzieje się tak często, rośnie ryzyko przewlekłego zapalenia trzustki, zaburzeń metabolicznych i otyłości trzewnej – mówi Pacjentom Marta Uler.

Konsekwencja? Trzustka musi pracować na pełnych obrotach, a jeśli dzieje się tak często, rośnie ryzyko przewlekłego zapalenia trzustki, zaburzeń metabolicznych i otyłości trzewnej.

Warto też pamiętać, że ziemniaki z tłuszczem mogą nasilać wyrzut insuliny i powodować szybszy wzrost glikemii po posiłku – takie wnioski płyną z badań opublikowanych w British Journal of Nutrition.

Co można łączyć z ziemniakami?

Ziemniaki dostarczają błonnika wspierającego perystaltykę jelit i trawienie. Świetnie czują się w towarzystwie lekkostrawnych dodatków: warzyw i ryb. Ziemniaki najlepiej łączyć z dużą porcją warzyw (np. brokuł, fasolka szparagowa, surówka z kiszonej kapusty), chudym białkiem (pieczona lub gotowana ryba, grillowana pierś z kurczaka/indyka, jajko na twardo) oraz lekkimi sosami na bazie jogurtu naturalnego zamiast masła.

Najwięcej wartości zachowują ziemniaki:

  • gotowane w mundurkach,
  • przygotowane na parze,
  • gotowane tradycyjnie po obraniu.

Bulwy są powszechnie cenione — znamy niemal 4 tysiące odmian — i zawierają m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, foliany oraz składniki mineralne (fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan). To solidna porcja błonnika i sytość na długo. 

– Wniosek? Jedzmy ziemniaki, ale ograniczajmy tłuszcz — zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego — w tym samym posiłku – apeluje Uler.

Przepis na zdrowy gulasz z ziemniakami

Poniżej prosty i sycący przepis na „zielone światło” dla ziemniaków — w duecie z warzywami.

Składniki:

  • ziemniaki – 6 sztuk
  • cebula – 1 sztuka
  • marchew – 2 sztuki
  • cukinia – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwki zielone – kilka sztuk
  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • tymianek – 1 łyżka
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • sól – do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  2. W garnku zeszklij cebulę na odrobinie oliwy, dodaj drobno pokrojone warzywa i chilli; krótko podsmaż, mieszając.
  3. Wlej trochę wody, dorzuć przyprawy.
  4. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
  5. Pod koniec dodaj przeciśnięty czosnek, oliwki i koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
  7. Obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w dużą kostkę i delikatnie wymieszaj z sosem.

Marta Uler – specjalistka w zakresie dietoterapii i psychodietetyki. 

Źródła:

  • The effect of incorporating fat into different components of a meal on gastric emptying and postprandial blood glucose and insulin responses
  • Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Kultowy przysmak z PRL-u wraca do łask. Ma więcej zalet, niż myślisz
Zdrowotne właściwości chałwy
Chałwa bywa niedoceniana, a ma moc zdrowotnych właściwości
Chałwa to słodycz, który w PRL-u był synonimem luksusu "spod lady”. Dziś często bywa jednak niedoceniany! A szkoda, bo ten sezamowy przysmak łączy wyjątkowy smak, nostalgię i solidną porcję wartości odżywczych. W rozsądnej porcji potrafi być lepszym wyborem niż wiele współczesnych słodyczy. Sprawdź, kiedy chałwa będzie lepszym wyborem niż słodkie batoniki i po jakie rodzaje warto sięgnąć.Chałwa była ikonicznym deserem w PRL-u, dziś nie jest już tak popularna Chałwa ma wiele prozdrowotnych właściwości; dostarcza zdrowych tłuszczów, lignanów (antyoksydantów) i minerałów Wybierając chałwę, należy zwrócić uwagę na jej skład
Czytaj dalej
Objawy tętniaka mózgu tuż przed pęknięciem. Po tym poznasz, że w głowie tyka ci bomba
Objawy przed pęknięciem tętniaka
Jak poznać tętniaka w mózgu
Tętniak mózgu często rozwija się po cichu, ale organizm potrafi wysyłać sygnały ostrzegawcze. Ich zignorowanie może kosztować życie. Sprawdź, po czym poznać, że w twojej głowie tyka bomba z opóźnionym zapłonem.Tętniak mózgu może rozwijać się bezobjawowo, ale czasem daje sygnały ostrzegawcze, których nie wolno ignorować Nagły, silny ból głowy, zaburzenia widzenia czy sztywność karku mogą zwiastować nadchodzące pęknięcie tętniaka Wczesna diagnostyka obrazowa daje szansę na leczenie, zanim dojdzie do tragicznego w skutkach krwotoku 
Czytaj dalej