Kiedy pracownikowi należy się darmowy posiłek? Wielu pracodawców łamie prawo
Czy wiesz, że czasami pracodawca musi zapewnić ci darmowy, gorący posiłek? I to podczas każdej zmiany, przez kilka miesięcy w roku. Posiłki zapewniane przez pracodawcę muszą też spełniać konkretne warunki odnośnie kaloryczności i zawartości odżywczej. Przeczytaj i sprawdź, czy twój pracodawca przypadkiem nie zaniedbuje tego obowiązku.
Każdy pracodawca ma wobec swoich pracowników określone obowiązki, których musi przestrzegać. Wynikają one zarówno z Kodeksu pracy, jak i zasad BHP. Do takich obowiązków należy m.in. zapewnianie pracownikom w określonych sytuacjach nieodpłatnych posiłków i napojów.
Darmowe posiłki dla pracowników zimą
W okresie od 1 listopada do 31 marca darmowy posiłek profilaktyczny przysługuje wszystkim pracownikom, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni, a związany z nią wysiłek energetyczny przekracza wartości:
• 1000 kcal dla
kobiet
,
• 1500 kcal dla mężczyzn.
Oznacza to, że pracownicy fizyczni, którzy wykonują np. prace budowlane na powietrzu w okresie zimowym , muszą mieć zapewnione gorące danie . Prawo do posiłku profilaktycznego podczas zmiany przysługuje pracownikom przez całą zimę bez względu na temperaturę powietrza danego dnia.
Co ważne,
jeśli temperatura spada do -10°C, pracodawca musi zapewnić również gorące napoje
.
Przeczytaj:
Pracodawca już nie będzie płacił. To koniec L4 na dawnych zasadach
Darmowe posiłki dla pracowników przez cały rok
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. Nr 60, poz. 279 ze zm.) niektórym pracownikom darmowe posiłki przysługują przez cały rok. Mowa o pracownikach, którzy wykonują prace:
• związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny
wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet
,
• związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale
temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25°C
,
•
pod ziemią
,
•
przy usuwaniu
klęsk żywiołowych
i innych zdarzeń losowych.

Przeczytaj: Lekarz dał Ci zwolnienie? Co Twój pracodawca widzi na L4?
Jakie wymagania muszą spełniać darmowe posiłki dla pracowników?
Zapewniane przez pracodawcę posiłki profilaktyczne powinny być wydawane w formie jednego gorącego dania . Wartość kaloryczna posiłku powinna wynosić ok. 1000 kcal. Ważne są również proporcje składników odżywczych . Danie dla pracowników powinno zawierać około:
• 50-55% węglowodanów,
• 30-35% tłuszczów,
• 15%
białek
.
Przeczytaj: Senność i zmęczenie objawem niedoboru witamin i minerałów. Jak je uzupełnić?

Obowiązek nie do uniknięcia
Pracownik nie może skorzystać z ekwiwalentu pieniężnego zamiast posiłku
profilaktycznego. Natomiast pracodawca może wywiązać się ze swojego obowiązku inaczej, niż zapewniając posiłek na miejscu, jeśli nie jest to możliwe ze względów organizacyjnych lub ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy. W takich sytuacjach
pracodawca może przekazać pracownikom
produkty spożywcze
umożliwiające przygotowanie posiłków
we własnym zakresie bądź zapewnić im bony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku.
Przeczytaj:
Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut
Źródło:
infor.pl