Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut
Marta Uler
Marta Uler 29.08.2024 08:49

Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut

Śniadania dla serca - przykłady i przepisy
Fot. Shutterstock/Dasha Petrenko

Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Jednym z jej ważnych punktów jest zdrowa dieta. Od tego, co jemy, zależy naprawdę bardzo wiele.

Zdrowe nawyki warto wprowadzić już od rana. Nasz pierwszy i – zdaniem wielu specjalistów najważniejszy – posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, powinien być tak skomponowany, by nie tylko dawał uczucie sytości, ale by dostarczał organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A kilka specjalnych składników może sprawić, że to śniadanie zadba właśnie o serce.

Jak dbać o zdrowie serca?

Nie tylko w Polsce najwięcej zgonów wynika z chorób układu krążenia. Ten problem dotyczy całej Europy, a także Stanów Zjednoczonych. Prowadzi do nich wiele czynników, a głównymi jest niezdrowy tryb życia, na który składają się:

  • niedosypianie, nieregularny sen, brak czasu na odpoczynek,
  • życie w ciągłym biegu,
  • wszechogarniający stres,
  • używki,
  • unikanie badań profilaktycznych,
  • niezdrowe odżywianie, spożywania produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, itp.,
  • brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia. 

Jeśli więc chcemy zadbać o swoje serce, powinniśmy podejść do tematu kompleksowo. Uprawiać sport, starać się wysypiać, znajdować czas na dla rodziny i na hobby, zachowywać zdrową granicę między pracą a życiem prywatnym, unikać alkoholu i nikotyny, a także tzw. śmieciowego jedzenia. Jeśli chodzi o odżywianie, warto tu zwrócić uwagę na produkty, które nie tylko dają energię, oraz uczucie sytości, ale przede wszystkim dostarczają ważnych dla pracy organizmu składników odżywczych. I to już od samego rana.

Fot. Pixabay/Heribertophotographer
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów Pierwsze oznaki choroby serca zauważysz w toalecie. „To często pomijany problem”

Te produkty dbają o zdrowie naszego serca

Pierwszy, najważniejszy posiłek, jaki spożywamy w ciągu dnia, a więc śniadanie, powinien obfitować w zdrowe produkty, które dadzą nam siły i energii na cały dzień, i być tak zbilansowany, by dostarczyć organizmowi białka, węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczów. 

Warto, aby śniadanie zawierało błonnik wspomagający trawienie oraz witaminy i minerały, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Idealnie skomponowane śniadanie zapewnia stabilny poziom cukru we krwi, co pomaga uniknąć uczucia głodu i spadków energii przed kolejnym posiłkiem. A jeśli chodzi o posiłek, który jednocześnie przysłuży się naszemu sercu, dobrze, by miał w składzie:

  • płatki owsiane – bogate w błonnik, który pomaga obniżać poziom cholesterolu,
  • jagody, np. borówki – pełne antyoksydantów, które wspierają zdrowie naczyń krwionośnych,
  • orzechy włoskie – zawierające zdrowe tłuszcze omega-3, które redukują stany zapalne, obniżając poziom trójglicerydów i poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych,
  • awokado – źródło zdrowych tłuszczów, które pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu,
  • oliwę z oliwek – bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • szpinak – pełen potasu i magnezu, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi,
  • pieczywo pełnoziarniste – które dostarcza witamin z grupy B oraz błonnika,
  • pomidory – bogate w likopen, silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko różnych chorób układu krążenia. Pomidory są również źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi,
  • łososia – również źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

Śniadania dobre dla serca – przykłady i przepisy

Pełnoziarnisty tost z pastą z awokado, pomidorem i jajkiem w koszulce

  • Ugotuj jajko w koszulce – wbij je delikatnie do gotującej się wody z odrobiną octu i gotuj przez około 3-4 minuty.
  • W miseczce rozgnieć awokado, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, sól i pieprz, i dobrze wymieszaj.
  • Na podpieczonym toście rozsmaruj pastę z awokado, połóż plasterki pomidora, a na wierzchu ułóż jajko w koszulce.
  • Całość możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Tost skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

Sałatka ze szpinaku, łososia i jagód z sosem na bazie oliwy z oliwek

  • Ułóż na talerzu liście szpinaku.
  • Na szpinaku rozłóż kawałki pieczonego łososia, jagody, pokrojone awokado, plasterki pomidora i orzechy włoskie.
  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę przygotowanym sosem i – zajadaj.

Owsianka z mlekiem z jagodami, orzechami włoskimi i plasterkami awokado

  • Płatki owsiane najlepiej górskie lub zwykłe, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Po 1-2 minutach gotowania owsianka będzie gotowa.
  • Wyłóż ją na miseczkę, możesz też dodać do niej nieco napoju roślinnego lub mleka, jeśli chcesz, by była rzadsza. 
  • Wierzch posyp świeżymi borówkami, posiekanymi orzechami i dodaj kilka plasterków awokado.
  • Na koniec skrop owsiankę odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
Fot. Pixabay/katetsib

Zobacz także:

Polskie minikiwi wcale nie jest gorsze od zagranicznego! Jakie wartości odżywcze ma aktinidia?

Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku

Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy