Profilaktyka udaru mózgu – jakie produkty spożywcze zwiększają ryzyko udaru?
Najczęstszą przyczyną udaru niedokrwiennego mózgu są zmiany miażdżycowe w naczyniach wieńcowych lub mózgowych, do których dochodzi przede wszystkim pod wpływem działania takich czynników, jak: zaburzenia metaboliczne, niewłaściwa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu udaru mózgu odgrywa zdrowy styl życia i zmiana nawyków żywieniowych.
Jakie produkty są zalecane w profilaktyce udaru mózgu?
Profilaktyka udaru mózgu opiera się przede wszystkim na zdrowym stylu życia i wykluczeniu szkodliwych nawyków. Powinniśmy zadbać o codzienną aktywność fizyczną i prawidłową dietę, a także unikać używek. Palenie kilku papierosów dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca o około 50 procent!
W profilaktyce udaru mózgu należy zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ponieważ „zły” cholesterol jest główną przyczyną miażdżycy, która jest podstawowym czynnikiem ryzyka udaru i zawału.
W naszej diecie powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego, takie jak między innymi:
- warzywa i owoce
- nasiona roślin strączkowych
- orzechy i pestki
- pełnoziarniste produkty zbożowe
Warto włączyć do jadłospisu tłuste ryby morskie oraz owoce morza, które są bogatym źródłem kwasów omega-3.
Należy podkreślić, jak zbawienny wpływ na układ krążenia mają orzechy, zwłaszcza włoskie. Wystarczy spożywać garść orzechów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca o 20 – 30 procent! Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów.
Udar pnia mózgu - najcięższa postać udaru. Jakie może dawać objawy? Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczyJakie produkty zwiększają ryzyko wystąpienia udaru?
Tłuszcze roślinne, takie jak orzechy, nasiona czy oliwa z oliwek zmniejszają ryzyko udaru mózgu, natomiast tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Przede wszystkim należy unikać czerwonego i przetworzonego mięsa (np. stek, bekon, kiełbasa, salami, parówka), ponieważ zawierają duże ilości szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej sięgać po chudy drób (pierś z indyka czy kurczaka). Powinniśmy także ograniczyć spożycie tłustych produktów mlecznych, ponieważ podobnie jak tłuste mięso są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Szkodliwe tłuszcze trans znajdziemy również w następujących produktach:
- słone przekąski (chipsy, paluszki)
- wyroby cukiernicze (ciasta, ciastka)
- wyroby czekoladowe
- margaryna
- gotowe dania do odgrzania w mikrofalówce
- dania typu fast food
- zupki i sosy w proszku
- masowo produkowane pieczywo
Ponowny udar jest jeszcze groźniejszy niż pierwszy
Pacjenci po przebytym udarze są bardziej narażeni na jego wystąpienie niż osoby, które go nie doświadczyły. Najwyższe ryzyko nawrotu występuje bezpośrednio po incydencie udarowym. Ponowny udar zazwyczaj ma tę samą przyczynę, co pierwszy, a zagrożeni wczesnym nawrotem są przede wszystkim pacjenci po udarze związanym z miażdżycą. Bardzo ważną rolę odgrywa więc prewencja wtórna udaru i wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków.