Pacjenci.pl

canva.com

Profilaktyka udaru mózgu – jakie produkty spożywcze zwiększają ryzyko udaru?

11 Kwietnia 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Najczęstszą przyczyną udaru niedokrwiennego mózgu są zmiany miażdżycowe w naczyniach wieńcowych lub mózgowych, do których dochodzi przede wszystkim pod wpływem działania takich czynników, jak: zaburzenia metaboliczne, niewłaściwa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu udaru mózgu odgrywa zdrowy styl życia i zmiana nawyków żywieniowych. 

Jakie produkty są zalecane w profilaktyce udaru mózgu?

Profilaktyka udaru mózgu opiera się przede wszystkim na zdrowym stylu życia i wykluczeniu szkodliwych nawyków. Powinniśmy zadbać o codzienną aktywność fizyczną i prawidłową dietę, a także unikać używek. Palenie kilku papierosów dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca o około 50 procent!

W profilaktyce udaru mózgu należy zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ponieważ „zły” cholesterol jest główną przyczyną miażdżycy, która jest podstawowym czynnikiem ryzyka udaru i zawału. 

W naszej diecie powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego, takie jak między innymi: 

  • warzywa i owoce
  • nasiona roślin strączkowych
  • orzechy i pestki
  • pełnoziarniste produkty zbożowe

Warto włączyć do jadłospisu tłuste ryby morskie oraz owoce morza, które są bogatym źródłem kwasów omega-3. 

Należy podkreślić, jak zbawienny wpływ na układ krążenia mają orzechy, zwłaszcza włoskie. Wystarczy spożywać garść orzechów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca o 20 – 30 procent! Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów. 

Projekt bez tytułu - 2023-04-11T183958.552.png

mózg

Udar pnia mózgu - najcięższa postać udaru. Jakie może dawać objawy?

CZYTAJ DALEJ
miazdzyca

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ

Jakie produkty zwiększają ryzyko wystąpienia udaru?

Tłuszcze roślinne, takie jak orzechy, nasiona czy oliwa z oliwek zmniejszają ryzyko udaru mózgu, natomiast tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Przede wszystkim należy unikać czerwonego i przetworzonego mięsa (np. stek, bekon, kiełbasa, salami, parówka), ponieważ zawierają duże ilości szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej sięgać po chudy drób (pierś z indyka czy kurczaka). Powinniśmy także ograniczyć spożycie tłustych produktów mlecznych, ponieważ podobnie jak tłuste mięso są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Szkodliwe tłuszcze trans znajdziemy również w następujących produktach: 

  • słone przekąski (chipsy, paluszki)
  • wyroby cukiernicze (ciasta, ciastka)
  • wyroby czekoladowe
  • margaryna 
  • gotowe dania do odgrzania w mikrofalówce
  • dania typu fast food
  • zupki i sosy w proszku 
  • masowo produkowane pieczywo

Ponowny udar jest jeszcze groźniejszy niż pierwszy

Pacjenci po przebytym udarze są bardziej narażeni na jego wystąpienie niż osoby, które go nie doświadczyły. Najwyższe ryzyko nawrotu występuje bezpośrednio po incydencie udarowym. Ponowny udar zazwyczaj ma tę samą przyczynę, co pierwszy, a zagrożeni wczesnym nawrotem są przede wszystkim pacjenci po udarze związanym z miażdżycą. Bardzo ważną rolę odgrywa więc prewencja wtórna udaru i wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków. 

bergamota

Bergamota - naturalny pogromca cholesterolu. Przełomowe odkrycie ostatnich lat!

CZYTAJ DALEJ
babka płesznik

Babka płesznik - ulubiona roślina proktologów. Jaką rolę odgrywa w leczeniu hemoroidów?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Udar mózgudieta - pacjencimiażdżyca

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >