Pacjenci.pl Żywienie Majonez na święta to już przeżytek. Zdrowszy zamiennik zrobisz sama w domu
Fot. Canva/TeresaKasprzycka/Getty Images

Majonez na święta to już przeżytek. Zdrowszy zamiennik zrobisz sama w domu

15 kwietnia 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Jajka z majonezem, czy sałatka warzywna to jedne z naszych ulubionych świątecznych potraw. Nie od dziś jednak wiadomo, że majonez nie jest najzdrowszym produktem – jest tłusty i kaloryczny, a jego spożycie może prowadzić, co najmniej, do nadwagi, ale i problemów z układem krążenia.

A przecież na Wielkanoc pewne potrawy po prostu muszą być na stole! Jak z tego wybrnąć? W prosty sposób: można samodzielnie przygotować o wiele zdrowszy zamiennik tradycyjnego majonezu.

Co jest złego w majonezie?

Tradycyjny majonez to prawdziwa bomba kaloryczna – jedna łyżka (ok. 15 g) zawiera 110-120 kcal , głównie z tłuszczu. To oznacza, że już dwie-trzy łyżki majonezu dodane do sałatki dostarczają tyle kalorii, co niewielki posiłek.

W dodatku większość dostępnych w sklepach majonezów jest produkowana na bazie oleju rafinowanego, zwykle rzepakowego, który w procesie przemysłowym traci wiele cennych właściwości, a może z kolei zawierać pewne ilości szkodliwych substancji powstałych przy wysokiej temperaturze tłoczenia.

Do tego dochodzi wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu – to jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy i chorób serca. Nadmierne spożycie majonezu może też oczywiście przyczynić się do wzrost masy ciała i otyłości.

Przeczytaj też: Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu? To prostsze niż myślisz

Zbierz w kwietniu na łące. Najlepsze dla stawów i serca
Jest nowy limit kroków dziennie. Tyle musisz przejść, by być zdrowym

Święta bez majonezu? Niekoniecznie!

Jeśli kochasz majonez, wcale nie musisz wyłączać go z diety. Jednak w trosce o zdrowie warto po prostu ograniczyć jego spożycie, a jeszcze lepiej – samodzielnie przygotować jego domową wersję. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad jego wszystkimi składnikami.

Przykładowo, warto wiedzieć, że najlepszy olej do majonezu to olej z awokado, oliwa z oliwek lub tłoczony na zimno olej rzepakowy – ponieważ zawierają one więcej korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei lepiej unikać tanich olejów rafinowanych, które są bardziej przetworzone. Jeśli zależy ci na łagodnym smaku, wybierz olej o delikatnym aromacie, np. z pestek winogron lub ryżowy.

Przeczytaj też: Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb

Fot. Canva/Olga Kriger

Domowy majonez – przepis

Domowy majonez możesz zrobić błyskawicznie – i to bez specjalnego sprzętu. Potrzebujesz tylko kilku składników i ręcznego blendera.

Składniki:

  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej),
  • 250 ml oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy ,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
  • szczypta soli (opcjonalnie – szczypta cukru dla balansu smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbij całe jajko, musztardę, sok z cytryny i sól.
  2. Wlej olej, a następnie zanurz blender na dnie naczynia i uruchom go.
  3. Nie ruszaj blendera przez około 10-15 sekund – majonez zacznie gęstnieć od dołu.
  4. Gdy dolna część już zgęstnieje, delikatnie przesuwaj blender ku górze, aż cały majonez uzyska jednolitą, kremową konsystencję.

Porada: Domowy majonez można przechowywać w lodówce przez 3–5 dni. Najlepiej trzymać go w szklanym słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przeczytaj też: Tego nie wkładaj do wielkanocnego koszyczka. Ta ozdoba jest trująca

Fot. Canva/sara_winter/Getty Images

Roślinna alternatywa dla majonezu – bez jajek i bez wyrzutów sumienia

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, unikasz jajek albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego – możesz przyrządzić majonez bez jajka . Do jego przygotowania potrzebna będzie aquafaba (czyli woda z puszki ciecierzycy) lub niesłodzone mleko sojowe – oba składniki świetnie się emulgują.

Przepis na majonez z aquafaby:

  • 1/4 szklanki aquafaby,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta czarnej soli (nada „jajeczny” aromat).

Blenduj składniki jak klasyczny majonez – zacznij od aquafaby i dodawaj resztę powoli, aż uzyskasz gęstą konsystencję.

Taki majonez jest lekki, pozbawiony cholesterolu i dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Można go przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.

Dzieciom też przysługuje sanatorium na NFZ. Jak je załatwić?
Nagle zmieniono kwotę trzynastej emerytury. ZUS potwierdza
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko