Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy
Marta Uler
Marta Uler 08.03.2025 07:00

Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy

olej rzepakowy - właściwości
Fot. Canva/undefined undefined/Getty Images

Często sięgamy po oliwę z oliwek, bo powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, a do tego smaczna i uniwersalna. Warto natomiast wiedzieć, że jej znakomity zamiennik mamy tuż pod ręką. To nasz rodzimy olej i zarazem prawdziwy skarb.

Jest pod wieloma względami podobny do oliwy, dlatego nawet często określa się go "oliwą północy". Nie ma tu żadnej przesady – warto wiedzieć, jak wspaniale wpływa na nasz zdrowie.

Oliwa północy to nasz skarb narodowy

Oliwa z oliwek uchodzi za najzdrowszy olej roślinny. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca. Jednak olej rzepakowy ma niemal identyczny profil tłuszczowy! Zawiera dużą ilość zdrowych kwasów omega-9, omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach. Co więcej, produkowany jest lokalnie, jest nasz własny!

Wielu ekspertów uważa, że olej rzepakowy to najlepszy olej roślinny dostępny w Polsce. Jego delikatny smak sprawia, że można go stosować w różnych potrawach i nie dominuje ich aromatu – a tego o oliwie z oliwek powiedzieć już nie można. Nie bez znaczenia jest także to, że jest on znacznie tańszy od importowanej oliwy. Przeczytaj więcej: Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb

Ulga podatkowa dla seniorów. Nawet do 760 zł Dziecięce nowotwory mają zwykle dobre rokowania. Jeśli szybko padnie diagnoza

Wartości odżywcze oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów. Zawiera kwas oleinowy (omega-9), który wspomaga układ krążenia, a także kwasy omega-3 i omega-6 w najlepszej możliwej proporcji, czyli 2:1, co pomaga redukować stany zapalne. Kwasu alfa-linolenowego ma aż 10 razy więcej niż oliwa. W „oliwie północy” znajduje się także bogactwo witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Ponadto w oleju rzepakowym znajdziemy ważne dla zdrowia fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL), oraz witaminę K, wspierającą zdrowie kości i krzepliwość krwi. A przy tym wszystkim, olej rzepakowy ma najniższy poziom kwasów nasyconych (zaledwie 7%) ze wszystkich olejów roślinnych – nawet mniej niż oliwa. Może zainteresuje Cię również: 1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób

Fot. Canva/ben-bryant/Getty Images

Olej rzepakowy – wpływ na zdrowie

Po olej rzepakowy warto sięgać regularnie, czyli na stałe umieścić go w swojej diecie, bo wtedy będziemy mieli największą szansę odczuć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Ten olej korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu LDL i pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. 

Dzięki obecności kwasów omega-3 „oliwa północy” wspiera funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zdolności poznawcze. Ponadto olej rzepakowy działa przeciwzapalnie, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Jego regularne spożycie może również wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi, a jest to bardzo istotne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Przeczytaj też: Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki

Fot. Canva/garten-gg/Getty Images

Jak stosować olej rzepakowy?

Olej rzepakowy jest niezwykle uniwersalny i nadaje się zarówno do stosowania na zimno, jak i do obróbki termicznej. Wysoka temperatura dymienia (ok. 205°C) sprawia, że jest odpowiedni nawet do smażenia, czy pieczenia – i nie traci wcale przy tym swoich cennych właściwości.

Najwięcej wartości odżywczych dostarcza jednak olej rzepakowy tłoczony na zimno. W takiej formie najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów i past kanapkowych. Warto spożywać go regularnie, ale w umiarkowanych ilościach – optymalna porcja to około 2 łyżki dziennie.