Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb
Oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek - mowa oczywiście o naszym rodzimym oleju rzepakowym, który pod wieloma względami bije oliwę z oliwek na głowę.
Oliwa północy, czyli...
Olej rzepakowy. Jest on prawie w każdym polskim domu, kosztuje dużo mniej niż oliwa z oliwek, a tak naprawdę wcale jej nie ustępuje pod kątem właściwości i zastosowania. Olej rzepakowy kosztuje od 7 zł za litr, natomiast za litr oliwy z oliwek trzeba zapłacić od 20 zł w górę.
A teraz zaczynamy chwalić naszą polską oliwę północy - ma ona 10-krotnie wyższą zawartość cennego kwasu alfa-linolenowego (czyli omega-3) niż oliwa z oliwek, zawiera większe ilości witamin A, E, i K oraz ma najniższą zawartość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do wszystkich olejów, w tym również oliwy z oliwek.
A to oznacza, że cudze chwalimy, a swojego nie znamy. I chociaż dietetycy zalecają dietę śródziemnomorską i spożywanie zdrowych tłuszczy roślinnych, to wcale nie trzeba kupować drogiej oliwy z oliwek, żeby wzbogacić w nie dietę.
Olej rzepakowy - właściwości
Olej rzepakowy dzięki bogactwu kwasów omega-3 pomaga zmniejszyć wysokie poziom cholesterolu we krwi, redukując tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, w tym chorób serca - miażdżycy i nadciśnienia, będącymi głównymi czynnikami ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Bogactwo kwasów omega-3 przekłada się także na pozytywne funkcjonowanie układu nerwowego, poprawę koncentracji, pamięci oraz opóźnianiu rozwoju chorób neurodegradacyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Ponadto, kwasy omega-3 zapobiegają stanom zapalnym w organizmie, wpływają na wygląd skóry oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce depresji.
Zawartość witaminy A i E sprawia, że olej rzepakowy zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego, czyli mówiąc krótko - niszczy wolne rodniki oraz spowalnia procesy starzenia organizmu.
Olej rzepakowy jako dodatek czy do smażenia?
Olej rzepakowy można używać zarówno do smażenia, jak i jako dodatek np. do sałatek. Do smażenia czy pieczenia lepiej wybrać olej rafinowany, ponieważ jest on bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury niż olej tłoczony na zimno.
Zobacz też:
Ta herbata za grosze wspomaga odchudzanie. Kiedyś pili ją cesarze, dziś kupisz ją w Biedronce
Trujący mlecz czy zdrowy mniszek lekarski? Jak je odróżnić?
Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki