Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Dieta > Na ten produkt należy uważać. Nadmiar zwiększa ryzyko raka
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 25.11.2025 15:47

Na ten produkt należy uważać. Nadmiar zwiększa ryzyko raka

Na ten produkt należy uważać. Nadmiar zwiększa ryzyko raka
fot.FatCamera/Getty Images Signature

Kolejną grupą związków, których nadmiar w diecie sprzyja rozwojowi nowotworów, są cukier oraz rafinowane węglowodany. Marek Skoczylas w opublikowanym przez siebie filmie w serwisie YouTube używa kolokwialnego określenia, że ich nadmiar „dokarmia raka”. Zrozumienie, czym są rafinowane węglowodany i jak wpływają na organizm, jest kluczowe dla skutecznej profilaktyki.  

• Rafinowane węglowodany to czysta cząsteczka cukru, która została wyizolowana z produktu spożywczego.

• Czysty cukier wchłania się do organizmu w rekordowo szybkim tempie, co stanowi problem, ponieważ wywołuje gwałtowne skoki glukozy i insuliny.

• Dieta bazująca na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko raka jelita grubego, piersi, endometrium oraz nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Jak rafinowane węglowodany wpływają na organizm?

Rafinowane węglowodany oznaczają czystą cząsteczkę cukru, która została dosłownie wyciągnięta z produktu spożywczego. Taka forma powoduje, że reakcja organizmu na tę cząsteczkę jest zupełnie inna niż w przypadku spożywania produktów roślinnych zawierających cukier w naturalnej postaci.

„Czysty cukier przede wszystkim wchłania się do organizmu w rekordowo szybkim tempie, a to stanowi dla organizmu problem” – mówi Marek Skoczylas. 

Jedno z dużych badań wykazało, że osoby, których dieta opierała się na produktach o wysokim indeksie glikemicznym (IG), czyli takich, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, były bardziej narażone na rozwój raka jelita grubego. Indeks glikemiczny określa szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu.

Na ten produkt należy uważać. Nadmiar zwiększa ryzyko raka
fot.Udomsook/Getty Images Pro, Cukier

Gwałtowne skoki glukozy a ryzyko raka

Regularne, nagłe skoki glukozy oraz insuliny o dużej amplitudzie, wywołane przez przetworzone węglowodany spożywane samodzielnie (w osamotnieniu), stanowią złe wiadomości dla zdrowia. Naukowcy wykazali, że takie wahania zwiększają ryzyko wystąpienia raka piersi, raka endometrium (błony śluzowej macicy) oraz nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego.

„Naukowcy wykazali również, że regularne nagłe skoki glukozy oraz insuliny o dużej amplitudzie, fundowane przez przetworzone węglowodany spożywane w osamotnieniu, zwiększają ryzyko wystąpienia raka piersi kolejno endometrium oraz górnego odcinka przewodu pokarmowego” – podkreśla Marek Skoczylas. 

Taki mechanizm pomaga wyjaśnić, dlaczego osoby z cukrzycą są bardziej narażone na niektóre nowotwory, w tym na raka jelita grubego, w porównaniu do osób zdrowych.


 

Powiązanie diety z chorobami metabolicznymi i nowotworami

Nadmiar rafinowanych węglowodanów w diecie prowadzi do problemów metabolicznych, które pośrednio zwiększają podatność na rozwój nowotworów. Podobnie jak w przypadku nadmiarów, istnieją także niedobory dietetyczne, które predysponują organizm do rozwoju ciężkich chorób.

Choć niedobory witaminy D i magnezu są uważane za najgroźniejsze, eliminacja nadmiaru cukru i rafinowanych węglowodanów jest równie istotna dla zminimalizowania ryzyka zachorowania. Kontrola poziomu glukozy i unikanie produktów o wysokim IG stanowią zatem ważny element profilaktyki onkologicznej. 

„To między innymi wyjaśnia, dlaczego osoby z cukrzycą są bardziej narażone na niektóre nowotwory, a w tym np. na raka jelita grubego niż osoby zdrowe” – dodaje Marek Skoczylas.

Źródło: Pacjenci, YouTube

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: