Najdroższy grzyb na świecie rośnie w Polsce. W Japonii to rarytas
Gąska sosnowa (łacińska nazwa tricholoma matsutake) to grzyb należący do rodzaju opieńka. Jest przy tym jednym z najdroższych grzybów na świecie, a to ze względu na rzadkość występowania. Jego cena sięga nawet do 2 tys. euro za kilogram. Co wyróżnia gąskę sosnową?
Trudny do zdobycia grzyb
Gąska sosnowa nie rośnie wszędzie - występuje jedynie w wybranych rejonach Europy i Azji. Głównie spotkać ją można w okolicy sosen. W Japonii ten grzyb uważany jest za luksusowy przysmak - jego cena może osiągnąć tam nawet 2 tys. euro za kilogram. W Polsce po raz pierwszy zaobserwowano gąskę sosnową w 1921 roku, ale potem ślad po niej zaginął. Dopiero od 2021 roku ponownie spotkać ją można w naszym kraju. Gdzie? Na Pomorzu oraz w województwie małopolskim. Niewykluczone, że w innych rejonach również się pojawia.
Młode okazy mają brązowy, stożkowaty kapelusz z brzegami zawiniętymi ku trzonowi. Trzon jest sprężysty, brązowo-biały, bulwiasty, a miąższ jędrny. Grzyb ma charakterystyczny zapach cynamonu. Gąska nie jest objęta ochroną, dlatego można ją zrywać. Co więcej - w Polsce gąska nie znajduje się na liście dopuszczonych do obrotu handlowego grzybów, czyli nie można na niej legalnie zarobić. Można za to ją zjeść i cieszyć się jej smakiem.
Tak czytać kody na produktach z Biedronki. Tych oznaczeń unikaj jak ognia Depresję widać po oczach. Test 6 sekund pokazuje wszystko jak na dłoniWłaściwości gąski sosnowej
Jest to grzyb o intensywnym aromacie cynamonu, który utrzymuje się nawet po długiej obróbce termicznej. Ma słodkawo-mączysty smak i wykorzystuje się ją do dań z ryżem, zup i sosów. Smak gąski sosnowej jest ceniony przez koneserów, ale uwaga - żeby zachowała swoje walory smakowe, trzeba ją zrywać w odpowiednim momencie. Jest to grzyb bardzo delikatny i nie nadający się do hodowli.
Grzyby, w tym także gąska sosnowa, są świetnym źródłem witamin z grupy B takich, witamin: A, C, D i E oraz minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jedzenie grzybów pomaga podnieść odporność organizmu, ponieważ zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym, przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Pomagają także zapobiegać miażdżycy, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu.
Jak zbierać grzyby?
Grzyby potrafią być zdradliwe i bardzo często trujące okazy do złudzenia przypominają te jadalne. Najlepiej kupować grzyby ze sprawdzonego źródła, a w przypadku wątpliwości - udać się z zebranymi grzybami do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią w sezonie grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów.
Zobacz też:
Oto dlaczego warto jeść kurki. Pomagają na pasożyty i trawienie, lecz nie tylko
Zatrucie grzybami: Tak wygląda pierwsza pomoc i leczenie
Grzyb, którym najczęściej zatruwają się Polacy. Zna go niemal każdy z nas