Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Choroby i leczenie > Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 18.09.2023 10:22

Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie

Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie
canva

Dna moczanowa nie lubi alkoholu - jest to powiedzenie, w którym jest wiele prawdy. Osoby pijące zbyt dużo alkoholu mogą mieć nagły atak tej choroby, bywający wyjątkowo nieprzyjemny. Ze wszystkich alkoholi szczególnie wspomnieć trzeba o jednym trunku, który dla wielu Polaków jest trunkiem pierwszego wyboru. Co to za napój? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatolog i specjalistą chorób wewnętrznych.

 

Piwo i dna moczanowa to fatalne połączenie!

Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów wywołaną krystalizacją i fagocytozą moczanu sodu. W tym stanie w organizmie występuje zwiększone stężenie kwasu moczowego. Konsekwencją tego jest odkładanie się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach. Na dnę moczanową chorują przeważnie mężczyźni, lecz w grupie chorych często znajdują się kobiety po menopauzie. 

Przyczyn powstawania choroby jest wiele. Wśród nich wyróżniamy czynniki egzogenne, czyli te, na które chory ma wpływ: „Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Jedną z przyczyn powstawania dny moczanowej jest nadużywanie alkoholu np. piwa i wina, alkoholi bogatych w puryny.

Z powodu puryn powstaje duża ilość kwasu moczowego w organizmie – z 200 ml piwa powstaje ok. 70 ml kwasu, gromadzącego się w organizmie i pewnych warunkach mogącego doprowadzić do rozwoju choroby.

Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanową powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

 

Czym są puryny?

Są to związki organiczne zawierające atomy węgla i atomy azotu. Dostarczane w niewielkich ilościach nie stanowią zagrożenia ze względu na to, że po przekształceniu w kwas moczowy zostają wydalone. Przyjmuje się, że bezpieczne stężenie kwasu moczowego nie powinno przekraczać 70 mg/l krwi. Jednak spożywanie puryn w nadmiarze powoduje, że stają się już trudne do wydalenia. Nadmiar kwasu moczowego może doprowadzić do rozwoju nie tylko dny moczanowej ale i problemów z układem krążenia.

 

Nie tylko piwo – te produkty również zawierają puryny!

„Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol(…) W diecie przy dnie moczanowej niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Oprócz wyżej wymienionego jedzenia w puryny bogate są również:

   • śledzie, 
   • sardynki, 
   • sardele, 
   • łosoś, 
   • małże,
   • pstrąg,
   • boczek, 
   • indyk, 
   • cielęcina,
   • mózg,
   • dziczyzna,
   • nerkówka,
   • smalec,
   • słonina.

Puryny nie znajdują się w tylko piwie i mięsie. Znajdują się także w warzywach i owocach, takich jak:

   • brukselka, 
   • kukurydza, 
   • zielony grosze,
   • brokuły, 
   • por, 
   • szpinak, 
   • pieczarki, 
   • boczniaki, 
   • prawdziwki,
   • fasola, 
   • soczewica,
   • soja,
   • rabarbar

Wybór Redakcji
Ministerstwo Zdrowia
Wypłynął dokument o cięciach w NFZ. Na tych zabiegach chce zaoszczędzić Ministerstwo Zdrowia
ból brzucha
To jeden z najgorszych nowotworów. Zaburza wydzielanie insuliny
Stomatolog
Wizyta u dentysty za "grosze". To tam Polacy jeżdżą leczyć zęby. MSZ jednak ostrzega
Przyczyny i znaczenie ciemnienia skóry na łokciach
Wiele osób to ignoruje. Ciemnienie łokci może być pierwszym objawem problemów zdrowotnych
Cienie pod oczami
Worki pod oczami to nie tylko problem estetyczny. Mogą sygnalizować poważną chorobę
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: