Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie
Dna moczanowa nie lubi alkoholu - jest to powiedzenie, w którym jest wiele prawdy. Osoby pijące zbyt dużo alkoholu mogą mieć nagły atak tej choroby, bywający wyjątkowo nieprzyjemny. Ze wszystkich alkoholi szczególnie wspomnieć trzeba o jednym trunku, który dla wielu Polaków jest trunkiem pierwszego wyboru. Co to za napój? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatolog i specjalistą chorób wewnętrznych.
Piwo i dna moczanowa to fatalne połączenie!
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów wywołaną krystalizacją i fagocytozą moczanu sodu. W tym stanie w organizmie występuje zwiększone stężenie kwasu moczowego. Konsekwencją tego jest odkładanie się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach. Na dnę moczanową chorują przeważnie mężczyźni, lecz w grupie chorych często znajdują się kobiety po menopauzie.
Przyczyn powstawania choroby jest wiele. Wśród nich wyróżniamy czynniki egzogenne, czyli te, na które chory ma wpływ: „Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Jedną z przyczyn powstawania dny moczanowej jest nadużywanie alkoholu np. piwa i wina, alkoholi bogatych w puryny.
Z powodu puryn powstaje duża ilość kwasu moczowego w organizmie – z 200 ml piwa powstaje ok. 70 ml kwasu, gromadzącego się w organizmie i pewnych warunkach mogącego doprowadzić do rozwoju choroby.
„Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanową powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz! Domowe leczenie dny moczanowej. Reumatolog wskazał 3 najważniejsze sposoby
Czym są puryny?
Są to związki organiczne zawierające atomy węgla i atomy azotu. Dostarczane w niewielkich ilościach nie stanowią zagrożenia ze względu na to, że po przekształceniu w kwas moczowy zostają wydalone. Przyjmuje się, że bezpieczne stężenie kwasu moczowego nie powinno przekraczać 70 mg/l krwi. Jednak spożywanie puryn w nadmiarze powoduje, że stają się już trudne do wydalenia. Nadmiar kwasu moczowego może doprowadzić do rozwoju nie tylko dny moczanowej ale i problemów z układem krążenia.
Nie tylko piwo – te produkty również zawierają puryny!
„Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol(…) W diecie przy dnie moczanowej niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.
Oprócz wyżej wymienionego jedzenia w puryny bogate są również:
• śledzie,
• sardynki,
• sardele,
• łosoś,
• małże,
• pstrąg,
• boczek,
• indyk,
• cielęcina,
• mózg,
• dziczyzna,
• nerkówka,
• smalec,
• słonina.
Puryny nie znajdują się w tylko piwie i mięsie. Znajdują się także w warzywach i owocach, takich jak:
• brukselka,
• kukurydza,
• zielony grosze,
• brokuły,
• por,
• szpinak,
• pieczarki,
• boczniaki,
• prawdziwki,
• fasola,
• soczewica,
• soja,
• rabarbar