Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 18.09.2023 10:22

Obciąża organizm i przyczynia do rozwoju dny moczanowej. Niektórzy Polacy piją go codziennie

mężczyzna
canva

Dna moczanowa nie lubi alkoholu - jest to powiedzenie, w którym jest wiele prawdy. Osoby pijące zbyt dużo alkoholu mogą mieć nagły atak tej choroby, bywający wyjątkowo nieprzyjemny. Ze wszystkich alkoholi szczególnie wspomnieć trzeba o jednym trunku, który dla wielu Polaków jest trunkiem pierwszego wyboru. Co to za napój? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatolog i specjalistą chorób wewnętrznych.

 

Piwo i dna moczanowa to fatalne połączenie!

Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów wywołaną krystalizacją i fagocytozą moczanu sodu. W tym stanie w organizmie występuje zwiększone stężenie kwasu moczowego. Konsekwencją tego jest odkładanie się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach. Na dnę moczanową chorują przeważnie mężczyźni, lecz w grupie chorych często znajdują się kobiety po menopauzie. 

Przyczyn powstawania choroby jest wiele. Wśród nich wyróżniamy czynniki egzogenne, czyli te, na które chory ma wpływ: „Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Jedną z przyczyn powstawania dny moczanowej jest nadużywanie alkoholu np. piwa i wina, alkoholi bogatych w puryny.

Z powodu puryn powstaje duża ilość kwasu moczowego w organizmie – z 200 ml piwa powstaje ok. 70 ml kwasu, gromadzącego się w organizmie i pewnych warunkach mogącego doprowadzić do rozwoju choroby.

Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanową powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. Nawiązując do tego ostatniego, przede wszystkim powinniśmy unikać piwa i mocnych alkoholi”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

 

Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz! Domowe leczenie dny moczanowej. Reumatolog wskazał 3 najważniejsze sposoby

Czym są puryny?

Są to związki organiczne zawierające atomy węgla i atomy azotu. Dostarczane w niewielkich ilościach nie stanowią zagrożenia ze względu na to, że po przekształceniu w kwas moczowy zostają wydalone. Przyjmuje się, że bezpieczne stężenie kwasu moczowego nie powinno przekraczać 70 mg/l krwi. Jednak spożywanie puryn w nadmiarze powoduje, że stają się już trudne do wydalenia. Nadmiar kwasu moczowego może doprowadzić do rozwoju nie tylko dny moczanowej ale i problemów z układem krążenia.

 

Nie tylko piwo – te produkty również zawierają puryny!

„Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol(…) W diecie przy dnie moczanowej niewskazane są także zupy na wywarach mięsnych i owoce morza. Mamy też produkty o średniej zawartości kwasu moczowego, które także nie są pożądane. Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior”. - powiedziała dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Oprócz wyżej wymienionego jedzenia w puryny bogate są również:

   • śledzie, 
   • sardynki, 
   • sardele, 
   • łosoś, 
   • małże,
   • pstrąg,
   • boczek, 
   • indyk, 
   • cielęcina,
   • mózg,
   • dziczyzna,
   • nerkówka,
   • smalec,
   • słonina.

Puryny nie znajdują się w tylko piwie i mięsie. Znajdują się także w warzywach i owocach, takich jak:

   • brukselka, 
   • kukurydza, 
   • zielony grosze,
   • brokuły, 
   • por, 
   • szpinak, 
   • pieczarki, 
   • boczniaki, 
   • prawdziwki,
   • fasola, 
   • soczewica,
   • soja,
   • rabarbar