Pacjenci.pl Dieta Od stu lat radzi sobie ze świątecznymi dolegliwościami. Nie ma zdrowszego napoju
fot.freepik/gpointstudio

Od stu lat radzi sobie ze świątecznymi dolegliwościami. Nie ma zdrowszego napoju

24 grudnia 2024

Kompot z suszu to smak kuchni łemkowskiej. W Wigilię pojawia się na wielu polskich stołach. Poza walorami smakowymi ma również walory zdrowotne.

Kompot z suszu albo się kocha, albo się nienawidzi. W garnku, w którym się go przygotowuje, można znaleźć wiele produktów – od suszonych jabłek, przez gruszki, po wędzone śliwki. Nie brakuje też korzennych przypraw. Tradycyjna receptura, w zależności od domu, jest modyfikowana.

Kompot z suszu to jeden z najzdrowszych napojów

Kompot z suszu, ze względu na swój skład, jest skarbnicą witamin i nie tylko. Suszone jabłka dodają nie tylko smaku, ale wzbogacają napój w witaminę C. Ponadto zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki, poprawiają kondycję skóry i zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej. Owoce te obniżają też poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Zawierają też błonnik, który wspiera pracę jelit i zapewnia sytość.

Śródmiąższowe zapalenie nerek to choroba podstępna. Przyczyną może być nadużywanie leków przeciwbólowych
Masowa likwidacja. Złe wieści dla 8 mln pacjentów w Polsce

Śliwki w kompocie z suszu

Śliwki są równie ważne. Te suszone owoce oczyszczają jelita z nieczystości, dzięki bogactwu błonnika. Znajduje się w nich też sporo potasu i wapnia, które wspierając pracę serca, układ nerwowy i wzmacniają kości.

Suszone gruszki – właściwości

Kompot z suszu, który zawiera suszone gruszki, ze względu na wysoką zawartość jodu powinny pić osoby, które borykają się z chorobami tarczycy . Doskonale wspierają pracę żołądka i łagodzą ewentualne dolegliwości. Działają też przeciwzapalnie. Jak się więc okazuje, kompot z suszu może być doskonałym remedium na świąteczne dolegliwości.

Zobacz też:

W święta łatwo rozpoznać, że wątroba jest chora. Ten objaw jasno na to wskazuje!

To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy

1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób

Choroby dwunastnicy. Po tym poznasz, że narząd choruje
Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko