Papierówka jest idealna na szarlotkę. Dziś trudno ją dostać
Dawniej, na wsi, niemal obowiązkowo rosły w niemal każdym gospodarstwie. Te jabłka, niezbyt twarde, soczyste, słodko-kwaśne i kruche, zbierało się prosto z ziemi i zajadało. Rozgrzane słońcem smakowały najlepiej.
Dziś papierówki to prawdziwy rarytas. Trzeba mieć sporo szczęścia, by trafić na nie na bazarku, może tylko u jakiegoś lokalnego sadownika. Ale warto poszukać, bo trudno o smaczniejsze i zdrowsze jabłka.
Papierówek dziś prawie już nie ma
Papierówka to jedna z najstarszych polskich odmian jabłek. Te małe, jasnozielone, czasem niemal białe, owoce były niegdyś niezwykle popularne. Rosły w prawie każdym gospodarstwie, każdym ogrodzie. Cieszyły się wielką popularnością, m.in. ze względu na swoją wczesną dostępność – te jabłka zaczynają dojrzewać już w lipcu.
Papierówki charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem, są soczyste i niezbyt twarde, dzięki czemu idealnie nadają się do jedzenia na surowo, ale także do przetwarzania. Dziś niestety te jabłka są rzadko spotykane, głównie z powodu ich krótkiego okresu przechowywania i podatności na uszkodzenia podczas transportu. Są bardzo delikatne, łatwo się obijają.
Mimo to, w sezonie letnim, na przełomie lipca i sierpnia, można je czasem znaleźć na lokalnych targach i w mniejszych sklepach z produktami rolnymi, oraz w gospodarstwach, które specjalizują się w uprawie tradycyjnych odmian jabłek. Warto zadać sobie trochę trudu i ich poszukać.
Mogą śmiało zastąpić cukier i słodycze. A mózg, kości, serce i wiele innych tylko nam za nie podziękują Naukowcy przebadali czekoladę. Takich zanieczyszczeń się nie spodziewaliśmyPapierówki – wartości odżywcze
Papierówki są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Zawierają dużo:
- witaminy C, która wspiera układ odpornościowy,
- witamin z grupy B, która dba o nasz układ nerwowy i zdrowie mięśni,
- witaminy E i beta karotenu, kluczowych dla zdrowia skóry, a także oczu,
- błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego,
- pektyn, dzięki którym jelita sprawnie pracują,
- minerałów – fosforu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia.
Te jabłka są również niskokaloryczne – w 100 g papierówek jest około 40 kcal – co czyni je doskonałą przekąską dla osób dbających o linię. Warto również dodać, że papierówki mają działanie antyoksydacyjne, a więc walczą z wolnymi rodnikami.
Papierówki pozwalają dbać o poziom cholesterolu – obniżają LDL. Zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a więc wpisują się w profilaktykę przeciwmiażdżycową. Natomiast z badań prowadzonych na Uniwersytecie Jagiellońskim osoby, których dieta bogata jest w jabłka, są nawet o 50 proc. mniej narażone na rozwój raka jelita grubego. A zatem angielskie przysłowie "an apple a day keeps the doctor away", czyli jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka, rzeczywiście ma sens.
Co zrobić z papierówek? Przepisy
Papierówki są zdrowe i pyszne, warto więc je wykorzystać. Gdy uda nam się zdobyć większą ilość tych jabłek, można przygotować z nich:
- szarlotkę – delikatne, rozpadające się pod wpływem ciepła jabłka o kwaskowatym smaku są do tego celu wprost idealne! Doskonale komponują się z kruchym ciastem i cynamonem.
- kompot – który może być orzeźwiającym napojem w upalne dni. Pamiętaj tylko, by niepotrzebnie go nie przesłodzić. To nie jest zdrowe, a w dodatku zupełnie niepotrzebne, bo papierówki same w sobie są już słodkie.
- placki z jabłkami – papierówki można zetrzeć na tarce i dodać do ciasta naleśnikowego, tworząc pyszne i zdrowe placki, idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Te proste, ale smaczne dania z pewnością podkreślą uniwersalność i wartość tej klasycznej odmiany jabłek.
Zobacz także:
Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek
Ocet jabłkowy. Te prozdrowotne zastosowania mają "błogosławieństwo" naukowców
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”