Reguluje cukier i chroni przed rakiem. 5 korzyści z kopru w diecie
Czy wiesz, że koperek należy do rodziny selerowatych? To nie jedyna niespodzianka, jaką kryje w sobie ta aromatyczna roślina. Łatwo dostępny, niedrogi i smaczny koperek to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Sprawdź, jak mogą ci pomóc.
Drobno siekany koperek to wyborny dodatek do tłuczonych ziemniaków, kefiru i naturalnego jogurtu. Jednak smak nie jest jego jedyną zaletą. Koperek zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Zawiera również błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Wszystko to sprawia, że przynosi ciału szereg niesamowitych korzyści.
1. Reguluje poziom cukru u diabetyków
Jak dowiadujemy się z artykułu opublikowanego w magazynie „Trials”, badania z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2 udowodniły pozytywny wpływ kopru na poziom cukru. Suplementacja koprem znacznie obniżyła średni poziom insuliny w surowicy, a także poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego we krwi . Jednocześnie u badanych zaobserwowano podwyższony poziom „dobrego” cholesterolu HDL oraz antyoksydantów.
W podsumowaniu badania jego twórcy stwierdzili, że suplementacja koprem może mieć pozytywny wpływ na kontrolę glikemii, lipidów, stresu oksydacyjnego oraz objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z cukrzycą typu 2.
2. Pomaga chronić się przed rakiem
Koperek jest źródłem nie tylko witamin, ale także antyoksydantów, w tym monoterpenów. Są to naturalne związki o właściwościach przeciwnowotworowych , przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych, a ich potencjał przeciwnowotworowy został potwierdzony w badaniach.
Według badań opublikowanych w „Onco Targets and Therapy” zawarty w koprze d-limonen może pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka płuc, piersi i okrężnicy . I choć na badania potwierdzające jego skuteczność w 100% musimy jeszcze poczekać, filiżanka aromatycznego naparu przed snem na pewno nie zaszkodzi.
3. Wspiera trawienie
Napary z kopru nie bez powodu podaje się dzieciom na kolkę. Koperek wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Dzięki właściwościom rozkurczowym łagodzi wzdęcia, kolki oraz skurcze jelit . Działa także przeciwbakteryjnie, co pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Regularne spożywanie kopru może wspierać pracę układu pokarmowego i zapobiegać niestrawności.
4. Wspomaga krążenie i pracę serca
Dzięki wysokiej zawartości potasu koperek wspiera układ krążenia, pomagając obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w nim przeciwutleniacze mogą też chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszać ryzyko miażdżycy . Jak wspomnieliśmy już wcześniej, regularne spożywanie kopru może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo roślina działa przeciwzakrzepowo, co wspiera prawidłowe krążenie i zmniejsza ryzyko chorób serca.
5. Oczyszcza organizm i wspiera układ moczowy
Koperek działa moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może pomagać w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Regularne spożywanie kopru
wspiera pracę nerek i może zmniejszać ryzyko powstawania kamieni nerkowych
. Dodatkowo jego działanie przeciwzapalne łagodzi podrażnienia układu moczowego.
Czytaj także:
Polacy piją tę wodę litrami. Nie mają pojęcia, że jest jak trucizna
Domowy sposób na wysoki cholesterol. To naprawdę działa
3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!