Kontrole żywności wykazały w ostatnich dniach sporo nieprawidłowości. Tylko w ciągu jednego dnia wycofano ze sklepów aż trzy produkty spożywcze. Jak informuje GIS, znaleziono w nich wiele niedopuszczalnych substancji, w dodatku niebezpiecznych dla naszego zdrowia.Warto być na bieżąco z komunikatami Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Może to uchronić nas przed zatruciami i innymi poważnymi skutkami zdrowotnymi.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące jednego z produktów oferowanych w sklepach Lidl. Jak podano w komunikacie, jego spożycie może wywołać negatywne objawy.Co bardzo istotne dla konsumentów, produkt ten można zwrócić do dowolnego sklepu sieci, nawet bez okazywania paragonu.
Według ostatnich danych, już co drugi test wykonywany przez pacjentów informuje o zakażeniu. Wiąże się to nie tylko ze wzrostem liczby osób poddawanych hospitalizacji i większym obciążeniem systemów opieki zdrowotnej, ale też rosnącą liczbą zgonów. Grypa, zwłaszcza nieleczona, może mieć mieś poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Już w połowie lutego Główny Inspektorat Sanitarny pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych rozpoczną weryfikację danych o stanie zaszczepienia zawartych w kartach uodpornienia. Będzie to przygotowanie bazy danych zanim zostaną wprowadzone rozwiązania cyfrowe. Był to jeden z punktów briefingu prasowego organizowanego przez GIS.
Wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w popularnej herbatce z pokrzywy. GIS ostrzega, że produkt stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza dzieci.Pokrzywa znana jest ze swojego działania moczopędnego, przeciwzapalnego i poprawiającego trawienie. To jedno z ulubionych ziół Polaków. Warto sprawdzić, czy nie posiadamy w domu produktu z wadliwej partii.
Wielu z nas mak spożywa jedynie w okolicach świat Bożego Narodzenia, kiedy na stole pojawiają się potrawy takie jak makowiec, kluski z makiem czy kutia. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie świątecznych smakołyków, sprawdźmy, czy mak, który wybraliśmy, nadaje się do spożycia.
Sinsay informuje o wycofaniu ze sprzedaży dwóch artykułów z najnowszej świątecznej kolekcji. "Osoby posiadające produkty proszone są o zaprzestanie korzystania i postępowanie zgodnie z procedurą zwrotu” – apeluje sieć.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii śledzi. W produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Natychmiast podjęto kroki niezbędne w celu wycofania śledzi z obrotu.Bakterie Listeria stanowią zagrożenie dla zdrowia, są niebezpieczne zwłaszcza w przypadku noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do poronienia.
Sinsay zwraca się do klientów z apelem o zaprzestanie korzystania ze wskazanego produktu z oferty świątecznej oraz o jego zwrot. Można to zrobić nawet bez dowodu zakupu. Powodem wycofania artykułów jest niespełnianie przez nie standardów jakości marki.
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o dobrowolnym wycofaniu przez producenta serii pastylek na gardło zawierających propolis. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Jak podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna, w jednej partii konserwy mięsnej stwierdzono obecność niedeklarowanego białka soi, które może stanowić zagrożenie dla alergików. Organy kontrolne monitorują proces wycofania produktu ze sklepów.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat czarnej herbaty liściastej. W partii znanego produktu wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – antrachinonu.Może to stanowić zagrożenie dla konsumentów, dlatego nie należy spożywać tych herbat, jak informuje GIS.
Na początku listopada w szpitalu w Nowym Tomyślu zmarła trzyletnia dziewczynka. Zgon nastąpił wskutek zatrucia. Za śmierć dziecka odpowie ojciec, który naraził rodzinę na niebezpieczeństwo, umieszczając środek przeciw gryzoniom w ścianach domu.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie związane z zagrożeniami dotyczącymi otwartych lub rozszczelnionych opakowań środków ochrony roślin do fumigacji, w szczególności tych zawierających fosforek glinu. W komunikacie znalazła się również informacja, co zrobić, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu.
Silnym zatruciem pokarmowym może grozić spożycie jednej z popularnych wędlin - Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem tego produktu. GIS nawiązał już kontakt z dostawcami produktu, aby jak najszybciej wycofać go z obrotu.
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia w warszawskich ściekach (z prawobrzeżnej Warszawy) zmutowanego wirusa polio. Wirus jest szczególnie niebezpieczny dla osób niezaszczepionych. GIS ma w planie dalsze badanie ścieków.
Sklep Action wydał pilny komunikat dotyczący wycofania jednego z produktów, przeznaczonego dla dzieci. Firma w swoim oświadczeniu podkreśla, że decyzja o wycofaniu wynika z troski o bezpieczeństwo użytkowników. Jeśli kupowaliście ostatnio w Action sprawdźcie, czy przypadkiem nie narażacie się na zagrożenie!
Nowy komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Wycofano z obrotu popularną mąkę - powód? Wykryto w niej obecność toksyn. Produktu nie należy spożywać, jak informuje GIS.
Sinsay to jeden z najpopularniejszych sklepów w Polsce - jest tani, łatwo dostępny, wysyła szybko ze swojej strony internetowej. Ale niestety - nie wszystko z Sinsay cechuje jakość. A tym razem okazało się nawet, że sklep apeluje o zwrot niektórych produktów. W tym - dla dzieci!
W macie odświeżającej do lodówki wykryto 2,4-Toluenodiaminę, substancję, która przenika do żywności i stanowi zagrożenie zdrowotne. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, zalecając natychmiastowe zaprzestanie używania tego produktu i jego zwrot do sklepu. Dystrybutor zablokował sprzedaż maty oraz rozpoczął kampanię informacyjną, ostrzegając klientów o potencjalnym ryzyku. Pochodzący z Chin produkt nie spełnił norm bezpieczeństwa, co skutkowało jego wycofaniem z rynku. Konsumenci, szczególnie osoby korzystające z programów lojalnościowych, otrzymali powiadomienia e-mailem i SMS-em.
Ponowne podejrzenie gorączki Zachodniego Nilu w Polsce – choroby wirusowej przenoszonej przez komary. Główny Inspektor Sanitarny, Paweł Grzesiowski, potwierdził wystąpienie drugiego przypadku podejrzenia zakażenia, tym razem u osoby, która wróciła z Egiptu. Przypadki gorączki Zachodniego Nilu obserwuje się od wielu lat w Europie. Jak podkreślił Grzesiowski, oba przypadki nie są ze sobą powiązane, a sam wirus pojawia się u osób wracających z tropików.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejny komunikat. Tym razem GIS ostrzegł przez kilkoma partiami mąki żytniej typ 720 chlebowej. W mące stwierdzono podwyższony poziom toksyn. Mogą być one niebezpieczne dla zdrowia konsumentów i absolutnie nie można jej spożywać.
Główny Inspektor Farmaceutyczny wydał kolejny już komunikat dotyczący wycofania produktów z obrotu w ciągu ostatnich kilku dni. Tym razem decyzja dotyczy produktu, który jest niezwykle popularny wśród kobiet i można kupić go w niemal każdej drogerii.
Główny Inspektorat Sanitarny tym razem opublikował ostrzeżenie, które dotyczy znanych i lubianych przez Polaków produktów, które są dostępne w największych sieciach handlowych w Polsce. Chodzi o chipsy - tak chętnie zajadane przez wiele rodzin. Niestety, przeraża, co tam zostało znalezione. Zobaczcie, czy nie posiadacie tych przekąsek w kuchennych szafkach.
Lidl wydał pilny komunikat do klientów, w którym apeluje o zwrot popularnych przetworów, w których, w toku kontroli, wykryto podwyższony poziom ołowiu. Produkt można zwrócić nawet bez okazywania paragonu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Lublinie zabroniła wjazdu ponad 12 ton lodów do naszego kraju. To już kolejna decyzja dotycząca zakazu transportu produktów z Ukrainy do Polski.
Cztery kąpieliska w Zachodniopomorskiem zostały zamknięte. Zakaz wchodzenia do wody obowiązuje w Kąpielisku “Stawek” w Gryficach, Szczucze w Golczewie, Wodna Dolina w Koszalinie oraz morskie kąpielisko w Dziwnówku.Sytuacja ma związek z zakwitem sinic. Niestety, nie wszyscy stosują się do tych zakazów. Jakie mogą być skutki kąpieli mimo zakazu Głównego Inspektoratu Sanitarnego?
Lato w pełni. I choć z upałów cieszy się wiele osób, warto pamiętać o zasadach dotyczących nie tylko zdrowia, ale też odpowiedniego przechowywania żywności. Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać jedzenie, gdy za oknem temperatury wynoszą ponad 30 stopni Celsjusza. Komunikat GIS odnosi się przede wszystkim do bardzo wysokich temperatur, które wpływają niestety na bardzo szybkie psucie się produktów spożywczych.