Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Podejrzenie cholery w Lublinie. Są wyniki badań
Alina Gałka
Alina Gałka 31.07.2025 09:52

Podejrzenie cholery w Lublinie. Są wyniki badań

Wyniki badań z Lublina
Znamy wyniki badań toksykologicznych pacjenta z Lublina. Fot. LukaTDB/Getty Images Signature

W ubiegłym tygodniu do kliniki chorób zakaźnych szpitala klinicznego nr 1 w Lublinie trafił 65-letni mężczyzna z silnymi objawami ze strony układu pokarmowego. Wstępne badania wykazały obecność bakterii przecinkowca Vibrio cholerae, co skłoniło lekarzy do wykonania dalszej diagnostyki w kierunku cholery.

  • U 65-letniego pacjenta w Lublinie wykryto nietoksygenny wariant przecinkowca cholery
     
  • Brak toksyny oznacza, że nie stwierdzono cholery, lecz inną formę zakażenia wywołaną przez Vibrio
     
  • Najważniejsze różnice między wibriozą a cholerą
     
  • Aktualna sytuacja epidemiologiczna

Znamy wyniki szczegółowych badań

Dziś wiemy już na pewno, że w Lublinie powtórzyła się historia ze Szczecina. U starszego pacjenta, który zgłosił się do szpitala z objawami ze strony układu pokarmowego, wykryto bakterie Vibrio cholerae. Jednak sama obecność tych bakterii nie świadczy jeszcze o rozwoju choroby.

Wczoraj Państwowy Zakład Higieny przekazał wyniki badań toksykologicznych pacjenta z Lublina. Nie stwierdzono u niego obecności toksyny. Oznacza to, że mężczyzna nie zachorował na cholerę. W tym przypadku najprawdopodobniej znów mamy do czynienia z wibriozą.

Cholera i wibrioza – czym się różnią?

Przecinkowiec cholery, Vibrio cholerae może, ale nie musi produkować toksyny cholerotwórczej. Dlatego samo stwierdzenie obecności bakterii nie pozwala jeszcze na zdiagnozowanie cholery. Dopiero wyniki badań toksykologicznych dają ostateczną odpowiedź. W obu przypadkach, które w ostatnim czasie pojawiły się w kraju, wynik na szczęście był ujemny.

Czym dokładnie różni się wibrioza od cholery?

CechaCholeraWibrioza
Czynnik wywołującyVibrio cholerae (głównie serotypy O1, O139) Różne gatunki Vibrio (np. V. parahaemolyticus, V. vulnificus)
Wytwarzanie toksynyWymagana do rozwoju choroby (toksyna cholerowa) Nie jest wymagana  
Droga zakażeniaSpożycie skażonej wody lub żywnościSpożycie surowych owoców morza, kontakt z zakażoną wodą
Główne objawyWodnista biegunka („ryżowe stolce”), odwodnienieBiegunka, infekcje ran, posocznica (w zależności od gatunku)
Ciężkość chorobyMoże być bardzo ciężka, zagrażająca życiuZmienna: od łagodnych do ciężkich przypadków
RozpoznanieWykrycie V. cholerae + potwierdzenie obecności toksynyWykrycie bakterii Vibrio (toksyczność nie zawsze badana)
LeczenieNawadnianie, antybiotyki (w cięższych przypadkach)Antybiotyki, leczenie objawowe
ZakaźnośćWysoka – łatwo przenosi się w warunkach złej higienyNiższa – najczęściej zakażenia indywidualne
WystępowanieGłównie w krajach o niskim standardzie sanitarnymWody morskie i słonawe – przypadki głównie latem

Przeczytaj też: Cholera - pierwsze objawy choroby. Jak rozpoznać, że doszło do zakażenia

Koniec kwarantanny, nie ma zagrożenia epidemią

Zakażenie wibriozą przenosi się najczęściej drogą pokarmową, głównie przez skażoną wodę i żywność. Okres wylęgania choroby wynosi od 3 do 5 dni, a objawy obejmują bóle brzucha, wymioty, biegunkę, osłabienie i gorączkę.

owoce morza Fot. AlexRaths/Getty Images Pro.jpg
Do zakażenia wibriozą może dojść przez spożycie surowych owoców morza. Fot. AlexRaths/Getty Images Pro

W Polsce zakażenia nietoksynotwórczymi przecinkowcami Vibrio związane są z okresowym występowaniem bakterii w zbiornikach wodnych. Ciepło sprzyja namnażaniu przecinkowca latem, stąd więcej zachorowań na wibriozę właśnie w tym okresie.

W związku z wykluczeniem cholery u pacjenta z Lublina zrezygnowano z dalszej kwarantanny dla osób z jego otoczenia. Główny Inspektorat Sanitarny nie stwierdza zagrożenia epidemiologicznego dla społeczeństwa.

 

Źródła: pacjenci.pl, radio.lublin.pl, rmf24.pl, termedia.pl