Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Trwa sezon na polskie superfoods. Są pełne witamin i smaku
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 23.08.2025 08:05

Trwa sezon na polskie superfoods. Są pełne witamin i smaku

Polski superfoods
Fot. Canva/Alexey Demidov

Kwaśne, aromatyczne i pełne koloru — porzeczki wracają na targi, gdy zaczyna się prawdziwe lato. Skrywają więcej witaminy C niż cytrusy, a badania pokazują, że regularnie jedzone mogą chronić układ krążenia. Zanim sezon się skończy, sprawdź, jak najlepiej wykorzystać ten polski superfoods.

  • Sezon na porzeczki szczytuje w lipcu, a świeże owoce zbierzesz do końca sierpnia
     
  • 100 g czarnych porzeczek to aż 181 mg witaminy C — aż trzy razy więcej niż w pomarańczy! 
     
  • Flawonoidy z porzeczki wspierają serce i obniżają „zły” cholesterol

Polskie superfoods pełne smaku i zdrowia

Porzeczki — czarne, czerwone i białe — to krzewy, które świetnie czują się w naszym klimacie. Ich owoce dojrzewają od końca czerwca, ale pełnię smaku osiągają w lipcu, kiedy są najtańsze i najsłodsze. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa: sok z czarnej porzeczki na przeziębienie czy kwaskowata galaretka do ciasta. Dziś o porzeczkach mówi się jako o "polskich superfoods”, bo rosną lokalnie i dostarczają wyjątkowej porcji składników bioaktywnych. Przeczytaj też: Zbijają ciśnienie i cholesterol, a do tego obłędnie smakują. Jem same albo z jogurtem

Porzeczki to bomba witamin i antyoksydantów

Porzeczki są niskokaloryczne (ok. 60 kcal/100 g) i kryją imponujący zestaw witamin, minerałów i antyoksydantów:

  • Witamina C: 181 mg/100 g — wzmacnia odporność i sprzyja wchłanianiu żelaza;
  • Flawonoidy (m.in. antocyjany, rutyna): neutralizują wolne rodniki, wspomagają naczynia krwionośne;
  • Potażne dawki polifenoli: badania z 2025 r. wskazują, że ekstrakt z czarnej porzeczki może obniżać ciśnienie i poziom LDL;
  • Błonnik (7 g/100 g): reguluje trawienie i pomaga kontrolować poziom glukozy;
  • Witamina K i kwas foliowy: wspierają krzepnięcie krwi i układ nerwowy.

Dzięki temu porzeczki działają przeciwzapalnie, mogą łagodzić objawy infekcji górnych dróg oddechowych oraz sprzyjają zdrowiu skóry i oczu. Czytaj również: Te owoce poprawiają pamięć i przeciwdziałają starzeniu mózgu. Seniorzy powinni się nimi zajadać

czarna porzeczka.jpg
Czarna porzeczka to polski super food. Fot. Canva

Jak jeść porzeczki? Najlepsze sposoby na świeżo, zimą i w domowych przetworach

Najwięcej wartości odżywczych porzeczki dostarczają wtedy, gdy zjadasz je na świeżo — prosto z krzaka, garściami lub jako dodatek do jogurtu, owsianki czy letnich deserów. W tej formie organizm otrzymuje maksymalną porcję witaminy C, flawonoidów i błonnika. Na szczęście nawet po sezonie nie trzeba z nich rezygnować, bo istnieje kilka prostych sposobów na zachowanie ich smaku i właściwości:

  • Mrożenie — to najlepszy sposób na zatrzymanie wartości odżywczych. Warto rozłożyć całe grona w jednej warstwie na tacy i zamrozić, a dopiero potem przesypać do woreczka. Dzięki temu owoce się nie skleją i będą idealne do koktajli czy wypieków.
  • Przetwory — domowe dżemy z mniejszą ilością cukru, kisiel z czerwonej porzeczki czy pasteryzowane soki (ok. 10 minut w 80°C) pozwalają cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. To też świetny sposób na szybkie źródło energii w chłodne dni.
  • Suszenie i liofilizacja — porzeczki w tej formie są lekkie, chrupiące i skoncentrowane w smaku. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do granoli, owsianki czy domowych batoników.
  • Liście porzeczki — rzadziej doceniane, a również wartościowe. Napar z liści działa lekko moczopędnie, wspiera przy przeziębieniu i może delikatnie obniżać gorączkę. Zaleca się jednak stosować go okazjonalnie, a nie codziennie.

Dzięki tym metodom porzeczki mogą gościć w kuchni przez cały rok, nie tracąc swojego zdrowotnego potencjału. Sprawdź też: Jeśli chcesz uniknąć miażdżycy, jedz do woli. Rozbija złogi w tętnicach

Porzeczki a zdrowie – kiedy zachować ostrożność?

Choć porzeczki uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców, w niektórych sytuacjach warto podejść do nich z rozwagą. Czarna porzeczka zawiera spore ilości witaminy K, która może osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych. Jeśli przyjmujesz takie preparaty, najlepiej skonsultuj swoją dietę z lekarzem.

Reakcje alergiczne na porzeczki zdarzają się rzadko, ale są możliwe — mogą objawiać się swędzeniem w ustach, wysypką lub dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W takim przypadku należy odstawić owoce i zasięgnąć porady specjalisty.

Kiedy szczególnie warto skonsultować się z lekarzem?

  • przy stałym leczeniu antykoagulantami lub w przypadku chorób nerek (ze względu na wysoką zawartość potasu),
  • gdy po spożyciu porzeczek pojawią się objawy alergii albo silne bóle brzucha.

 

źródła:

  • Nordic Wellth – Blackcurrants (grudzień 2024) – informacje o sezonie (lipiec–sierpień) i tabeli wartości odżywczych (wit. C 181 mg, wit. K 181 µg/100 g)
  • 5 fruits that outshine oranges in Vitamin C… — The Times of India
  • HelloPharmacist – Black Currant × Warfarin: interaction details
  • Pacjenci.pl
Lekarze biją na alarm. Ten modny suplement niszczy wątrobę i serce. Polacy go kochają
Suplementy z kurkumą mogą być szkodliwe
Fot. Shutterstock / New Africa suplement kurkuma
Kurkuma, znana ze swoich potencjalnych właściwości prozdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność jako dodatek do diety i składnik suplementów. Coraz częściej pojawia się jednak pytanie, czy jej stosowanie – zwłaszcza w postaci suplementów – jest całkowicie bezpieczne.Kurkuma uchodzi za zdrową przyprawę. Niektórzy dodają ją do wszystkiegoW literaturze medycznej pojawia się coraz więcej doniesień o szkodliwości kurkumaLekarze i naukowcy zwracają uwagę na możliwe uszkodzenia serca i wątrobySpecjaliści przestrzegają przed suplementowaniem kurkuminy
Czytaj dalej
Takich produktów strzeż się jak ognia. Jeśli je zjesz, możesz się zatruć
Ryzykowne jedzenie
podejrzane opakowania
Wybrzuszona puszka lub twarda jak balon folia? Taki produkt to nie tylko defekt wizualny, ale potencjalne zagrożenie zdrowia. Bombaż, bo tak fachowo określa się napęcznienie opakowania, często oznacza, że wewnątrz doszło do procesów biologicznych lub chemicznych, które sprawiają, że żywność nie nadaje się do spożycia.Wybrzuszone, napięte lub „klikające” opakowanie może oznaczać rozwój groźnych bakterii, w tym Clostridium botulinum Objawy psucia to m.in. syczenie, nieprzyjemny zapach, zmieniony wygląd produktu czy widoczne gazy w mięsie Podejrzanej żywności nie wolno otwierać ani próbować – należy ją wyrzucić lub zwrócić do sklepu W przypadku objawów neurologicznych po spożyciu podejrzanego produktu trzeba natychmiast wezwać pomoc medyczną
Czytaj dalej