Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > 2 zgony i 28 hospitalizacji po zakażeniu listerią. Źródłem bakterii wędlina
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 24.07.2024 08:45

2 zgony i 28 hospitalizacji po zakażeniu listerią. Źródłem bakterii wędlina

Wędlina
Fot. Canva

2 osoby zmarły, a 28 zostało hospitalizowanych po zjedzeniu wędliny ze znanej sieci delikatesów. Na terenie USA, w 12 stanach, wykryto w tej wędlinie bakterie listeria. Nie ma jednak nakazu wycofania żywności z rynku, bo… trwa dochodzenie w tej sprawie

Jedzą i chorują, a śledztwo trwa

CDC prowadzi ciągle dochodzenie w sprawie bakterii listeria w wędlinach na terenie całych Stanów Zjednoczonych. CDC, czyli Amerykańska agencja rządowa ds. ochrony zdrowia, Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom wydała komunikat, że w wyniku zatrucia zmarły co najmniej dwie osoby, natomiast 28 zostało hospitalizowanych. Do zakażeń doszło w 12 stanach, z czego najwięcej, bo siedem przypadków, zarejestrowano w Nowym Jorku. Zgony natomiast odnotowano w Illinois i New Jersey.

CDC, aby zidentyfikować problem pobierało próbki żywności od 29 maja do 5 lipca br., nadal nie ma jednak nakazu wycofania żywności z rynku. Powód? Nie ustalono, które produkty zostały zanieczyszczone bakteriami, które spowodowały dwa zgony. Co więcej - listerią zakaziła się także jedna ciężarna, ale przekazano do wiadomości, że ciąża została utrzymana. 

Ruszył profilaktyczny program "Operacja borelioza". Obejmie konkretną grupę mieszkańców Ważne zmiany w receptach od 1 sierpnia. Resort zdrowia tłumaczy

Pierwsze objawy zatrucia listerią

Zakażenie bakterią listerią może dać objawy od razu po spożyciu zakażonej żywności, ale mogą one wystąpić dopiero po 10 dniach. Jak rozpoznać pierwsze objawy? Otóż zakażenie listerią wywołuje:

 W skrajnych przypadkach może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy sepsy. Zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży (może skutkować poronieniem), noworodków oraz osób starszych i z osłabioną odpornością. Właśnie u dzieci i osób starszych objawy zakażenia są bardziej nasilone i zaliczamy do nich poza gorączką:

  • zaburzenia równowagi,
  • światłowstręt,
  • przeczulicę,
  • uczucie splątania.

Mogą wystąpić także dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunkę, nudności, wymioty. 

Warto pamiętać, że jeśli bakteria zajmie układ nerwowy, to do objawów charakterystycznych dla zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych zaliczamy sztywność karku i trudność z przygięciem brody do klatki piersiowej. Jeśli takie objawy wystąpią, należy jak najszybciej udać się do lekarza~!

Źródła zakażenia

Bakteria Listeria monocytogenes może z powodzeniem rozwijać się w lodówce, ale niszczy ją wysoka temperatura. Dlatego podgrzanie produktu do 60 stopni powinno “załatwić” sprawę i pozbyć się bakterii. Na ogół Listeria rozwija się w surowym mięsie oraz produktach z mleka niepasteryzowanego. Spotkać ją można także w surowych rybach, lodach, sałatach, produktach mięsnych wędzonych. 

Leczenie liesteriozy może trwać do 8 tygodni i polega na antybiotykoterapii. 

Czytaj też:

Coraz więcej zakażeń boreliozą i przypadków kleszczowego zapalenia mózgu. Jest gorzej, niż w ubiegłym roku

Niebezpieczne bakterie w fontannach. Tam nie szukaj ochłody

To najgorszy rodzaj wody. Pijemy go niemal codziennie