Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > NIK skontrolował szkolne posiłki. Ujawniono niepokojące wnioski
Marta Uler
Marta Uler 08.10.2025 13:48

NIK skontrolował szkolne posiłki. Ujawniono niepokojące wnioski

stołówka
W szkolnych stołówkach czasem trudno o zdrowy posiłek. Fot. Canva/Africa Images

Najwyższa Izba Kontroli ujawniła niepokojące dane: szkolne obiady w Polsce często nie spełniają podstawowych norm żywieniowych. W wielu placówkach jadłospisy układają osoby bez wykształcenia w zakresie dietetyki, nie liczy się kaloryczności potraw, a dzieci dostają posiłki zbyt tłuste i ubogie w warzywa. Problem ten łączy się z rosnącą falą nadwagi i otyłości wśród najmłodszych.

  • W żadnej z 21 skontrolowanych szkół jadłospisy nie spełniały norm żywieniowych
  • Tylko 3 placówki zatrudniały dietetyka
  • W menu dominowały tłuszcze i wędliny, brakowało owoców i warzyw
  • Co druga szkoła nie liczyła kaloryczności posiłków
  • Polska ma jedno z najwyższych tempo przyrostu otyłości dzieci w Europie

Alarmujący raport NIK

Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła, jak w praktyce wygląda żywienie w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych. Wyniki są zatrważające – żadna z 21 badanych placówek nie spełniała norm określonych przez ministra zdrowia. W jadłospisach dominowały produkty mięsne, wędliny i pieczywo, podczas gdy warzywa, owoce oraz nabiał pojawiały się zbyt rzadko. W efekcie dzieci dostają posiłki ubogie w błonnik i witaminy, ale bogate w tłuszcz i sól.

Kontrolerzy wykazali, że tylko trzy szkoły zatrudniały dietetyka, a w większości jadłospisy układali intendentki lub kucharki, często bez jakiegokolwiek przygotowania w zakresie żywienia. W 14 placówkach osoby odpowiedzialne za posiłki miały wykształcenie niezwiązane z dietetyką. Co gorsza, połowa szkół nie liczyła wartości energetycznej posiłków, więc nie wiadomo, czy uczniowie otrzymywali odpowiednią ilość kalorii.

Przeczytaj też: Darmowy obiad w szkole dla każdego ucznia? Jest obywatelski projekt

O takim posiłku uczniowie zwykle mogą tylko pomarzyć. Fot. Canva

Za mało warzyw, za dużo wędlin

Tylko jedna z analizowanych szkół – we Wrocławiu – spełniała wymogi dotyczące żywienia zbiorowego. Korzystała z usług firmy cateringowej zatrudniającej dietetyka i dokładnie określającej jakość dostaw. W pozostałych miejscach menu było źle zbilansowane – dzieci jadły głównie produkty wysoko przetworzone, podczas gdy owoców i warzyw pojawiało się w jadłospisie zdecydowanie za mało.

Nieco lepiej wypadła kwestia dostępu do wody pitnej. Prawie wszystkie placówki zapewniały możliwość picia wody z dystrybutorów lub poidełek. Jednak w co szóstej szkole średniej dostępna była jedynie woda z kranów w toaletach bez informacji, czy nadaje się do spożycia. To poważne zaniedbanie, bo – jak podkreśla NIK – odpowiednie nawodnienie i zbilansowana dieta mają kluczowe znaczenie dla koncentracji i rozwoju poznawczego uczniów.

Przeczytaj też: Edukacja zdrowotna to nie koniec. Spore zmiany w szkołach od 2026 roku

Jak powinna wyglądać dieta w szkołach?

Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia, jadłospisy w placówkach oświatowych powinny zapewniać pełnowartościowe, różnorodne posiłki, dostosowane do wieku i potrzeb dzieci. W codziennej diecie powinny znaleźć się:

  • świeże warzywa i owoce w każdym posiłku,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • chude mięso, ryby, rośliny strączkowe i jaja,
  • ograniczona ilość soli, cukru i tłuszczów nasyconych,
  • codzienny dostęp do wody pitnej.

Eksperci podkreślają, że szkoła powinna uczyć zdrowych nawyków tak samo, jak matematyki czy języka polskiego. Tymczasem system wsparcia zdrowego żywienia działa w Polsce nieskutecznie i niespójnie. NIK apeluje o wprowadzenie mierzalnych standardów i skutecznego nadzoru nad tym, co trafia na talerze najmłodszych. Jak ostrzega lekarz Michał Domaszewski w rozmowie z WP abcZdrowie:

– W moim gabinecie z roku na rok zauważam coraz więcej dzieci z otyłością. Robię bilanse dzieciom od około 10 lat. Ale tak źle jeszcze nie było.

Źródła: Najwyższa Izba Kontroli, raport „Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży”, 2025, NIK.gov.pl – Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży

Jedzenie jako sposób kontroli życia. „To nie moda, to ciężka choroba”
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania - wywiad z psycholożką
Zaburzenia odżywiania rzadko dotyczą samego jedzenia. Zwykle są próbą odzyskania kontroli nad życiem, łapaniem się czegokolwiek, na co można mieć realny wpływ. Znaczenie naszego zewnętrznego wyglądu zostało dziś także niebywale wypaczone przez media społecznościowe. Ale to, że stosunek do jedzenia staje się patologiczny, ma swoje głębsze źródło. O tym, skąd się biorą zaburzenia odżywiania, dlaczego tak długo pozostają niezauważone i jak rozpoznać ich pierwsze sygnały, opowiada nam psycholożka i psychoterapeutka Karolina Dzięgielewska-Mastalerz z Centrum Pomocy Psychologicznej w Piotrkowie Trybunalskim i w Warszawie.Do zniekształconego postrzegania własnego ciała mogą prowadzić: presja społeczna, oczekiwania rodziców i ideały promowane w mediach  Objawy zaburzeń odżywiania bywają długo ukrywane, dlatego rodziny zwykle reagują dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem to wczesna interwencja daje największe szanse na uniknięcie hospitalizacji i wyniszczenia organizmu Skutki zaburzeń odżywiania są poważne i dotyczą zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego Leczenie wymaga pracy całego zespołu specjalistów, a także tego, by w proces terapii zaangażowała się rodzina chorej osoby
Czytaj dalej
Bezpieczeństwo zdrowotne Polaków zagrożone? Sprawdź, co kryzys NFZ oznacza dla pacjenta
NFZ
Rosnący deficyt Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) może sprawić, że kolejki do leczenia jeszcze się wydłużą, a niektóre oddziały zostaną czasowo zamknięte. Eksperci alarmują – to nie przepychanki polityczne, lecz realne ryzyko dla każdego, kto potrzebuje pomocy medycznej.Prognozowany tegoroczny niedobór: 14 mld zł, a w 2026 r. nawet 23 mld zł  Szpitale i samorządy medyczne apelują do premiera o natychmiastowe wsparcie Brak środków może oznaczać ograniczenie planowych zabiegów i zamykanie oddziałów 
Czytaj dalej