Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Nieoczywiste czynniki wpływające na poziom cholesterolu. Mogą zaskoczyć
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 08.10.2025 07:00

Nieoczywiste czynniki wpływające na poziom cholesterolu. Mogą zaskoczyć

cholesterol
fot.AndreyPopov/Getty Images

Choć dieta i ruch są powszechnie uznawane za kluczowe w kontroli cholesterolu, na zdrowy poziom tego parametru wpływają także mniej oczywiste czynniki związane ze stylem życia: odpowiednie nawodnienie organizmu oraz redukcja stresu. Dbanie o wewnętrzną równowagę i spokój jest równie istotne, co aktywność fizyczna czy zdrowa dieta. W najnowszym materiale w serwisie YouTube temat porusza Weronika Dadok (Pacjenci.pl).

• Regularne picie wody i świeżo wyciskanych soków jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

• Spokój jest ważny dla całego organizmu i przyczynia się do utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu.

• Stres należy redukować, stosując techniki relaksacyjne, co wspiera dążenie do zdrowia

Rola nawodnienia w zdrowiu

Nawodnienie ma fundamentalne znaczenie. Nawet najlepiej zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna wymagają wsparcia ze strony odpowiedniej ilości płynów.

Zalecane jest regularne picie wody lub świeżo wyciskanych soków. Prawidłowe nawodnienie jest podstawą metaboliczną, która wspiera wszystkie procesy zachodzące w organizmie, w tym te związane z metabolizmem tłuszczów.

Spokój - ważny dla całego organizmu

Oprócz dbałości o fizyczne aspekty materiał kładzie nacisk na zdrowie psychiczne i emocjonalne, podkreślając, że spokój jest przede wszystkim ważny dla naszego całego organizmu.

Stres i chroniczne napięcie mogą negatywnie wpływać na parametry zdrowotne, w tym na poziom cholesterolu. Dlatego też kluczowe jest świadome zarządzanie emocjami i redukowanie napięcia.

„Ważny dla naszego całego organizmu jest przede wszystkim spokój. Redukuj stres, na przykład technikami relaksacyjnymi” – podkreślono w materiale.

Stosowanie technik relaksacyjnych pomaga w utrzymaniu wewnętrznej równowagi, co bezpośrednio przyczyni się do utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu. Kontrola stresu jest zatem równie ważnym elementem profilaktyki sercowo-naczyniowej, co odpowiedni wybór produktów spożywczych. Przeczytaj: Nowe normy cholesterolu zaskakują. Sprawdź wytyczne i swoje wyniki

 

Synergia działań

Dbanie o odpowiednie nawodnienie i spokój uzupełnia strategię opartą na diecie i ruchu. Nawet niewielka aktywność fizyczna, jak przyjemny spacer, jest panaceum na wiele chorób i bezpośrednio obniża zły cholesterol, jednocześnie podnosząc ten dobry.

Projekt bez nazwy - 2025-10-07T142038.663.png
fot.Md Saiful Islam Khan/Getty Images, Cholesterol

Dążenie do zdrowego poziomu cholesterolu wymaga kompleksowego podejścia – od eliminacji tłuszczów trans, alkoholu i papierosów, poprzez wzbogacenie diety w błonnik (babka płesznik) i zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek), aż po włączenie ruchu i dbałość o spokój.

 

Źródło: Pacjenci.pl

Jedzenie jako sposób kontroli życia. „To nie moda, to ciężka choroba”
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania - wywiad z psycholożką
Zaburzenia odżywiania rzadko dotyczą samego jedzenia. Zwykle są próbą odzyskania kontroli nad życiem, łapaniem się czegokolwiek, na co można mieć realny wpływ. Znaczenie naszego zewnętrznego wyglądu zostało dziś także niebywale wypaczone przez media społecznościowe. Ale to, że stosunek do jedzenia staje się patologiczny, ma swoje głębsze źródło. O tym, skąd się biorą zaburzenia odżywiania, dlaczego tak długo pozostają niezauważone i jak rozpoznać ich pierwsze sygnały, opowiada nam psycholożka i psychoterapeutka Karolina Dzięgielewska-Mastalerz z Centrum Pomocy Psychologicznej w Piotrkowie Trybunalskim i w Warszawie.Do zniekształconego postrzegania własnego ciała mogą prowadzić: presja społeczna, oczekiwania rodziców i ideały promowane w mediach  Objawy zaburzeń odżywiania bywają długo ukrywane, dlatego rodziny zwykle reagują dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem to wczesna interwencja daje największe szanse na uniknięcie hospitalizacji i wyniszczenia organizmu Skutki zaburzeń odżywiania są poważne i dotyczą zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego Leczenie wymaga pracy całego zespołu specjalistów, a także tego, by w proces terapii zaangażowała się rodzina chorej osoby
Czytaj dalej
W warzywach z Lidla i Biedronki wykryto pestycydy. Sprawdzamy, jaki mają wpływ na zdrowie
czerwona papryka
czerwona papryka
Czerwona papryka z popularnych dyskontów trafiła pod laboratoryjny mikroskop Fundacji PRO-TEST. Badacze znaleźli w niej ślady nawet pięciu różnych pestycydów, ale żaden nie przekroczył unijnych limitów bezpieczeństwa. Czy to znaczy, że możemy jeść ją bez obaw? Sprawdzamy, co naprawdę kryje skórka warzyw z Biedronki i Lidla.W papryce z Lidla wykryto dwa, a z Biedronki pięć pestycydów – wszystkie poniżej dopuszczalnych normEksperci ostrzegają przed „efektem koktajlu”, czyli sumowaniem się pozostałości pestycydów z różnych produktówFundacja PRO-TEST bada żywność od 2008 r. i należy do międzynarodowej sieci organizacji konsumenckich ICRT
Czytaj dalej