Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów

Skyry systematycznie zyskują na popularności, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowy styl życia. To dobre źródło białka, wapnia, witaminy B12 i innych, cennych dla zdrowia wartości odżywczych.
Niestety, nowy test fundacji Pro-Test wykazał obecność szkodliwych substancji w niektórych z tego rodzaju jogurtów. Wzięto pod lupę cztery z najpopularniejszych skyrów truskawkowych.
Test popularnych skyrów
Fundacja Pro-Test to organizacja zajmująca się testowaniem produktów dostępnych na rynku. W jednym z ostatnich badań sprawdzono jogurty typu skyr. Do laboratorium trafiły próbki truskawkowych skyrów marek: Piątnica, Bakoma, Pilos i Fruvita. Wyniki nie napawają optymizmem.
„Badania czterech popularnych skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji (421 pestycydów, w tym chloranów) przeprowadziło na nasze zlecenie akredytowanymi metodami badawczymi laboratorium – Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. (...) badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności – chloranu” – czytamy na stronie pro-test.pl
Przeczytaj też: Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół
Zmiany w dniach wolnych na dziecko. Koniec absurdów Najgroźniejszy nowotwór świata. Większości zachorowań da się uniknąćCzym jest chloran i jak wpływa na zdrowie?
Chloran to związek chemiczny, który nie powinien występować w żywności. Może być stosowany do dezynfekcji linii produkcyjnych, może też występować w wodzie, którą myje się owoce. Szczególnie niebezpieczny jest dla dzieci, ale również dla dorosłych. Może, np., zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Dopuszczalny przez UE poziom tej substancji w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci to maks. 0,01 mg/kg. Tymczasem niektóre z badanych skyrów, np. Piątnicy, przekroczyły tę normę.
Z kolei w produktach Pilos wykryto kwas fosforowy, substancję stosowaną w pestycydach. Co prawda jego zawartość nie przekroczyła dopuszczalnej normy, ale i tak lepiej, by go tam nie było.
Przeczytaj też: Tych warzyw i owoców lepiej unikać. To "brudna dwunastka" - mają najwięcej pestycydów

Skyr – zdrowy, ale nie idealny
Jogurty typu skyr uchodzą za bardzo zdrowy element diety. Uważa się, że pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – zawierają mało cukru i tłuszczu, a sporo białka. Faktycznie – sycą, ale warto wiedzieć, że większość osób i tak dostarcza sobie wystarczająco dużo białka z codziennej diety.
Zresztą, brak tłuszczu nie zawsze jest zaletą – zdrowe tłuszcze są potrzebne do wchłaniania witamin i zapewnienia uczucia sytości. Choć skyr bywa reklamowany jako naturalny i „czysty”, wiele dostępnych w sklepach wersji zawiera cukier, aromaty i zagęstniki.
Przeczytaj też: Superfood z Japonii. Wzmacnia, chroni nerki i oczyszcza z toksyn. Zrobisz go w domu

Które jogurty wypadły najlepiej w teście Pro-Test?
Bakoma: Skyr malina-truskawka – zdobył pierwsze miejsce w teście. Nie wykryto w nim szkodliwych substancji, ale zawiera cukier i aromaty. Minusem jest wysoka zawartość cukru: 13,4 g na 100 g produktu.
Pilos (Lidl): Skyr w stylu islandzkim truskawkowy – ma mniej cukru niż lider rankingu, ale zawiera sztuczne słodziki, np. aspartam i acesulfam K. W składzie są też substancje zagęszczające (pektyny, guma ksantanowa). Wykryto obecność kwasu fosfonowego – w granicach normy.
Fruvita (Biedronka): Jogurt typu islandzkiego truskawkowy – zawiera 10 g cukru na 100 g produktu, co jest górną granicą zalecanej ilości. W badaniu wykryto śladowe ilości chloranu, co obniżyło ocenę.
Piątnica: Skyr truskawkowy – zajął ostatnie miejsce. Zawierał najwyższy poziom chloranu (0,021 mg/kg), przekraczający normy dla żywności dla dzieci. Obecność zagęstników i aromatów także wpłynęła negatywnie na końcową ocenę.
Na co zwrócić uwagę, kupując skyr?
Skyr może być zdrowym elementem diety – pod warunkiem, że wybierzesz go świadomie. Na etykiecie zwróć uwagę na:
- zawartość cukru – najlepiej, by nie przekraczała 5 g na 100 g. Produkty owocowe często mają nawet dwa razy więcej,
- obecność szkodliwych dodatków – unikaj tych z aromatami, sztucznymi słodzikami (aspartam, acesulfam K), zagęstnikami czy barwnikami,
- prosty skład – idealny skyr powinien zawierać jedynie mleko i kultury bakterii. Im krótszy skład, tym lepiej,
- zawartość białka i tłuszczu – wybieraj produkt dostosowany do swoich potrzeb. Jeśli zależy ci na sytości, wersja z niewielką ilością tłuszczu może być korzystniejsza niż zupełnie odtłuszczona,
- pochodzenie i jakość owoców – jeśli to możliwe, wybieraj skyry z dodatkiem owoców ekologicznych lub bez owocowych dodatków, a owoce dodawaj samodzielnie w domu.





































