Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów
Marta Uler
Marta Uler 09.05.2025 12:29

Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów

Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów
Fot. Canva/Pexels

Skyry systematycznie zyskują na popularności, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowy styl życia. To dobre źródło białka, wapnia, witaminy B12 i innych, cennych dla zdrowia wartości odżywczych. 

Niestety, nowy test fundacji Pro-Test wykazał obecność szkodliwych substancji w niektórych z tego rodzaju jogurtów. Wzięto pod lupę cztery z najpopularniejszych skyrów truskawkowych.

Test popularnych skyrów

Fundacja Pro-Test to organizacja zajmująca się testowaniem produktów dostępnych na rynku. W jednym z ostatnich badań sprawdzono jogurty typu skyr. Do laboratorium trafiły próbki truskawkowych skyrów marek: Piątnica, Bakoma, Pilos i Fruvita. Wyniki nie napawają optymizmem.

„Badania czterech popularnych skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji (421 pestycydów, w tym chloranów) przeprowadziło na nasze zlecenie akredytowanymi metodami badawczymi laboratorium – Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. (...) badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności – chloranu” – czytamy na stronie pro-test.pl

Przeczytaj też: Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół

Czym jest chloran i jak wpływa na zdrowie?

Chloran to związek chemiczny, który nie powinien występować w żywności. Może być stosowany do dezynfekcji linii produkcyjnych, może też występować w wodzie, którą myje się owoce. Szczególnie niebezpieczny jest dla dzieci, ale również dla dorosłych. Może, np., zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Dopuszczalny przez UE poziom tej substancji w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci to maks. 0,01 mg/kg. Tymczasem niektóre z badanych skyrów, np. Piątnicy, przekroczyły tę normę.

Z kolei w produktach Pilos wykryto kwas fosforowy, substancję stosowaną w pestycydach. Co prawda jego zawartość nie przekroczyła dopuszczalnej normy, ale i tak lepiej, by go tam nie było.

Przeczytaj też: Tych warzyw i owoców lepiej unikać. To "brudna dwunastka" - mają najwięcej pestycydów

Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów
Jogurt skyr może nie być tak zdrowy, jak sądzisz. Fot. Canva/tacar/Getty Images

Skyr – zdrowy, ale nie idealny

Jogurty typu skyr uchodzą za bardzo zdrowy element diety. Uważa się, że pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – zawierają mało cukru i tłuszczu, a sporo białka. Faktycznie – sycą, ale warto wiedzieć, że większość osób i tak dostarcza sobie wystarczająco dużo białka z codziennej diety.

Zresztą, brak tłuszczu nie zawsze jest zaletą – zdrowe tłuszcze są potrzebne do wchłaniania witamin i zapewnienia uczucia sytości. Choć skyr bywa reklamowany jako naturalny i „czysty”, wiele dostępnych w sklepach wersji zawiera cukier, aromaty i zagęstniki.

Przeczytaj też: Superfood z Japonii. Wzmacnia, chroni nerki i oczyszcza z toksyn. Zrobisz go w domu

Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów
Jak wybrać dobry skyr? Fot. Canva/SDI Productions/Getty Images

Które jogurty wypadły najlepiej w teście Pro-Test?

Bakoma: Skyr malina-truskawka – zdobył pierwsze miejsce w teście. Nie wykryto w nim szkodliwych substancji, ale zawiera cukier i aromaty. Minusem jest wysoka zawartość cukru: 13,4 g na 100 g produktu.

Pilos (Lidl): Skyr w stylu islandzkim truskawkowy – ma mniej cukru niż lider rankingu, ale zawiera sztuczne słodziki, np. aspartam i acesulfam K. W składzie są też substancje zagęszczające (pektyny, guma ksantanowa). Wykryto obecność kwasu fosfonowego – w granicach normy.

Fruvita (Biedronka): Jogurt typu islandzkiego truskawkowy – zawiera 10 g cukru na 100 g produktu, co jest górną granicą zalecanej ilości. W badaniu wykryto śladowe ilości chloranu, co obniżyło ocenę.

Piątnica: Skyr truskawkowy – zajął ostatnie miejsce. Zawierał najwyższy poziom chloranu (0,021 mg/kg), przekraczający normy dla żywności dla dzieci. Obecność zagęstników i aromatów także wpłynęła negatywnie na końcową ocenę.

Na co zwrócić uwagę, kupując skyr?

Skyr może być zdrowym elementem diety – pod warunkiem, że wybierzesz go świadomie. Na etykiecie zwróć uwagę na:

  • zawartość cukru – najlepiej, by nie przekraczała 5 g na 100 g. Produkty owocowe często mają nawet dwa razy więcej,
     
  • obecność szkodliwych dodatków – unikaj tych z aromatami, sztucznymi słodzikami (aspartam, acesulfam K), zagęstnikami czy barwnikami,
     
  • prosty skład – idealny skyr powinien zawierać jedynie mleko i kultury bakterii. Im krótszy skład, tym lepiej,
     
  • zawartość białka i tłuszczu – wybieraj produkt dostosowany do swoich potrzeb. Jeśli zależy ci na sytości, wersja z niewielką ilością tłuszczu może być korzystniejsza niż zupełnie odtłuszczona,
     
  • pochodzenie i jakość owoców – jeśli to możliwe, wybieraj skyry z dodatkiem owoców ekologicznych lub bez owocowych dodatków, a owoce dodawaj samodzielnie w domu.

 

Wybór Redakcji
Przychodnia
Ogromna zmiana po nowym roku. Przychodnie zaczną dzwonić do pacjentów w tej sprawie
sok pomidorowy
Japońskie badania nad sokiem pomidorowym. Przełom w profilaktyce chorób serca
Wizyta u lekarza
Lawina L4 z kodem F43. Polacy coraz częściej sięgają po takie zwolnienia
Ta herbata poważnie szkodzi zdrowiu. Znacznie zwiększa ryzyko raka
Ta herbata poważnie szkodzi zdrowiu. Znacznie zwiększa ryzyko raka
apteka
Lista leków wycofanych. Najnowsze ostrzeżenia GIF dotyczą popularnych leków
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: