Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Niedoceniana polska "oliwa północy". Zastąpisz nim drogie oliwy z marketów
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 29.09.2025 09:57

Niedoceniana polska "oliwa północy". Zastąpisz nim drogie oliwy z marketów

Olej
Fot. Canva

Oliwa z oliwek jest znana, ale dość droga. Uważa się też, że jest zdrowa. Owszem, jest. Ale mamy dla was innego faworyta, znacznie tańszego i bardziej regionalnego. Poznajcie bliżej ten olej!

Polska oliwa

Olej rzepakowy ma wysoką wartość odżywczą i jest zdecydowanie zbyt mało doceniany. Porównując go do oliwy z oliwek: 

  • Ma 10-krotnie wyższą zawartość cennego kwasu alfa-linolenowego (omega-3) niż oliwa z oliwek.
  • Zawiera większe ilości witamin A, E, i K niż oliwa.
  • Ma najniższą zawartość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do wszystkich olejów, w tym również oliwy z oliwek.

Bogactwo kwasów omega

Kwasy omega-3, których bogatym źródłem jest olej rzepakowy, są bardzo cennym składnikiem diety. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem poważnych chorób układu krążenia, takim jak miażdżyca i nadciśnienie, będącymi głównymi czynnikami ryzyka zawału serca i udaru mózgu.

Ponadto, kwasy omega-3 zapobiegają stanom zapalnym i obniżają ryzyko zachorowania na schorzenia, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów. Wykazują też korzystne działanie na układ nerwowy. Poprawiają koncentrację i pamięć, a także pomagają zapobiegać poważnym schorzeniom, takim jak choroba Alzheimera. 

Kwasy omega-3 odgrywają również ważną rolę w profilaktyce depresji, bowiem zwiększają wydzielanie serotoniny przez neurony presynaptyczne. Ponadto pozwalają zachować piękną skórę. Wzmacniają barierę hydrolipidową, opóźniają procesy starzenia, a także wspierają ochronę skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mogą być też pomocne w leczeniu trądziku. 

Polecamy: Złoto na talerzu. Wspiera serce, wzrok i odporność

Do wszystkiego!

Do przygotowywania potraw na gorąco, m.in. smażenia, pieczenia czy duszenia, lepiej sprawdzi się olej rafinowany, ponieważ jest on bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury niż olej tłoczony na zimno. 

Jeśli chodzi o dania na zimo, takie jak surówki czy sałatki, lepszym wyborem będzie olej tłoczony na zimno. 

Źródło: ncez.pzh.gov.pl, dobretluszcze.pl