Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Zbieram pędy sosny i gotuję. Mam syrop na gardło i kaszel [PRZEPIS]
Alina Gałka
Alina Gałka 10.05.2025 07:58

Zbieram pędy sosny i gotuję. Mam syrop na gardło i kaszel [PRZEPIS]

Syrop z pędów sosny
Fot. ArtCookStudio/Shutterstock

Pacjenci, którzy zgłaszają się do gabinetów lekarzy rodzinnych, najczęściej borykają się z chorobami układu oddechowego. Zwykle są to ostre zakażenia – infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. W leczeniu takich schorzeń pomocne okazują się preparaty zawierające substancje roślinne.

Przeziębienia, zapalenia gardła i zatok, chore migdałki, a nawet krtań – oto najczęstsze infekcje dróg oddechowych, z którymi zmagają się pacjenci. Większość z nich wywoływana jest przez wirusy i nie wymaga leczenia antybiotykami. Przeciwnie, w terapii tych schorzeń świetnie sprawdzają się naturalne środki lecznicze, w tym właśnie te bazujące na pędach sosny.

Prozdrowotne właściwości pędów sosny

Wiosenne i młode pędy sosny zawierają liczne składniki aktywne, które odpowiadają za ich cenne właściwości zdrowotne. Do najważniejszych z nich należą:

olejek eteryczny (ok. 0,4%), zawierający m.in.:

  • α- i β-pinen – działają antyseptycznie, rozszerzają oskrzela i wspomagają oddychanie,
  • limonen – wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające,
  • kamfen i 3-karen – wspomagają walkę z infekcjami i mają delikatne działanie drażniące, co pobudza krążenie,
  • borneol – stosowany jako naturalny środek odkażający, łagodzący podrażnienia;

kwasy diterpenowe, w tym pochodne kwasu juniperowego i sabinowego wykazują działanie moczopędne, przeciwzapalne i wspierają oczyszczanie organizmu;

żywice – mają właściwości ochronne i ściągające, działają również antyseptycznie i wspomagają gojenie;

związki gorzkie – pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych, poprawiają apetyt i wspomagają proces trawienia;

garbniki – wykazują działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne, szczególnie pomocne przy stanach zapalnych błon śluzowych.

Olejek sosnowy działa wykrztuśnie i rozkurczowo, zwiększa też ruch rzęsek nabłonka oddechowego. Jest skuteczny w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych m.in. za rozwój zapalenia płuc (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae) oraz grzybów Candida albicans.

Dzięki tak bogatemu składowi, pędy sosny są wykorzystywane w medycynie naturalnej przede wszystkim w leczeniu infekcji dróg oddechowych, przeziębień, stanów zapalnych jamy ustnej, a także w celu ogólnego wzmocnienia organizmu.

Posmaruj nos i poczekaj 15 minut. Wyciąga wągry jak odkurzacz Ta maść za mniej niż 10 zł rozprawi się z nimi w noc

Skąd wziąć pędy sosny?

Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) jest jednym z najpowszechniejszych drzew w Polsce, rośnie w lasach, na piaszczystych wzgórzach i nieużytkach. Pędy na syrop z sosny najlepiej zbierać z dala od dróg i zakładów przemysłowych, by uniknąć zanieczyszczeń. Co ważne, nie wolno zbierać pędów sosny w lasach państwowych bez zgody leśniczego – może to zostać uznane za niszczenie runa leśnego lub młodego drzewostanu.

Najlepszy czas na zbiory to wczesna wiosna. W kwietniu i maju pędy mają ok. 5–12 cm długości, są jasnozielone, miękkie i pokryte żywicą. Na syrop nadają się tegoroczne przyrosty – nierozwinięte i niezdrewniałe. Jak je zbierać? Oto kilka zasad:

1. Nie zrywaj pędów z jednego drzewa w całości! – to może zaburzyć jego rozwój.
2. Zbieraj maksymalnie 1–2 pędy z drzewa, najlepiej boczne (nie wierzchołek!), aby nie zahamować jego wzrostu.
3. Używaj nożyczek lub sekatora – nie wyrywaj pędów ręką.
4. Po zbiorze przechowuj pędy w papierowej torbie lub koszyku – nie w plastiku.

pędy sosny w wiadrze Fot. Getty Images/Canva.jpg
Trwa sezon na zbiór młodych pędów sosny – naturalnego surowca wykorzystywanego m.in. do syropów na przeziębienie. Fot. Getty Images/Canva

Przeczytaj też: Leki wykrztuśne – stosowanie, klasyfikacja, przeciwwskazania

Przepis na syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny można robić na dwa sposoby: zasypać je cukrem i czekać, aż puszczą sok albo ugotować. Zdecydowanie szybciej uzyskasz syrop przez gotowanie. Tą metodą przygotujesz syrop o głębokiej, ciemnej barwie i cudownym smaku.

Składniki:
• 1 kg świeżych, młodych pędów sosny,
• 1 kg cukru (biały lub trzcinowy),
• 1 litr wody,
• sok z 1 cytryny (opcjonalnie – dla lepszego smaku i konserwacji).

Syrop z pędów sosny
Syrop z młodych pędów sosny to naturalny środek wspomagający odporność i łagodzący kaszel. Fot. ArtCookStudio/Shutterstock

Przygotowanie:

1. Oczyść pędy
• Przebierz pędy sosny, usuń zanieczyszczenia, ale ich nie myj (chyba że są mocno zabrudzone), żeby nie wypłukać cennych żywic i pyłku.
• Jeśli są bardzo lepkie, możesz je lekko osuszyć papierowym ręcznikiem.

2. Ugotuj pędy
• W dużym garnku zagotuj 1 litr wody.
• Dodaj pędy sosny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
• Po tym czasie odcedź wywar przez sitko lub gazę, dobrze wyciskając pędy.

3. Dodaj cukier
• Do gorącego wywaru dodaj cukier (1 kg) i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
• Gotuj dalej na bardzo małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Możesz dodać sok z cytryny.

4. Przelej do słoików
• Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków.
• Zakręć, postaw do góry dnem na 5 minut, potem ostudź.
• Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przeczytaj też: Tani i doskonały sposób na kaszel. W dodatku składniki każdy ma w domu

 


Źródło:
Doniec, Zbigniew, et al. "Zastosowanie leków roślinnych w chorobach układu oddechowego: STANowisko Polskiego Towarzystwa FITOterapii-STANFITO PULMO I." General Practitioner/Lekarz POZ 10.4 (2024).