Dodaj łyżkę do kawy – twój cukier, waga i skóra ci podziękują

Oleato to kawa z dodatkiem oliwy z oliwek – napój ten szturmem zdobywa serca kawoszy. Wymyślił go założyciel legendarnej kawiarni Starbuck Howard Schultz. Chociaż dla wielu osób kawa z dodatkiem oliwy wydaje się profanacją, doskonale wpisuje się w trend "superfoods" – produktów nie tylko smacznych, ale również bardzo zdrowych. W przypadku oleato nie ma mowy o chwilowej modzie. Ten napój przynosi realne korzyści na wielu poziomach – od metabolizmu, po wygląd skóry i samopoczucie. Sprawdź, jak go przygotować i dlaczego jest taki zdrowy.
Właściwości zdrowotne kawy z oliwą z oliwek
Oliwa z oliwek w kawie to nie tylko sposób na odkrycie nowych smaków, ale i prawdziwa witaminowa bomba. Oliwa z oliwek zawiera witaminy A, D i E wspierające odporność, poprawiające widzenie, kondycję układu szkieletowego i skóry. Oprócz tego w oliwie z oliwek znajduje się wiele antyoksydantów spowalniających procesy starzenia i zmniejszających ryzyko wielu chorób.
Kawa z dodatkiem oliwy z oliwek może przysłużyć się również osobom dbającym o poziom cukru we krwi. Związki fenolowe obecne w oliwie wspierają metabolizm glukozy i zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę, zmniejszając ryzyko insulinooporności. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie oliwy z oliwek obniża ryzyko cukrzycy typu 2 o 13 proc.
Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne:
- wsparcie prawidłowej pracy serca,
- pomocniczo w stabilizacji poziomu cukru,
- ułatwienie rozpuszczania tłuszczu,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie spowalniające starzenie,
- wsparcie układu odpornościowego,
- poprawa kondycji skóry.

Przepis na oleato
Przygotowanie oleato jest dziecinnie proste. Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę – czy to rozpuszczalną, czy sypaną, czy z ekspresu – i dodać do niej jedną łyżeczkę (ok. 5 ml) dobrej jakości oliwy z oliwek. Napój dodatkowo można zblendować lub energicznie wymieszać widelcem – dzięki temu będzie aksamitnie gładki.

Jeżeli taki napój nie będzie ci smakował, możesz poeksperymentować ze zdrowymi dodatkami, takimi jak cynamon, kardamon czy wanilia. Czytaj także: Kawa z cynamonem - idealne połączenie. Działa odchudzająco i nie tylko
Kawa z oliwą z oliwek – przeciwskazania
Oliwa z oliwek, chociaż wspiera spalanie tłuszczu, zawiera dość dużo kalorii – ok. 45 kcal na jedną łyżeczkę. Jeśli więc pijemy kilka kaw dziennie, warto uwzględnić to w swoim bilansie kalorycznym. Ostrożność powinny również zachować osoby, które ograniczają tłuszcze ze względów zdrowotnych. Chodzi przede wszystkim o osoby z chorą wątrobą, trzustką, czy pęcherzykiem żółciowym. W takich wypadkach warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Alergia na oliwki i oliwę z oliwek to rzadkość, ale jest możliwa. Może manifestować się zmianami skórnymi, problemy z oddychaniem czy dolegliwościami ze strony żołądka bądź jelit. Dodatkowo u alergików może wystąpić zespół alergii jamy ustnej (OAS) objawiający się pieczeniem i obrzękiem warg. Jeśli po oleato wystąpią takie symptomy, warto wykonać testy w kierunku alergii. Czytaj także: Majowy alarm dla alergików. Przygotujcie się na te pyłki
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?
Oleato nie będzie działało prozdrowotnie, jeżeli nie zostanie przygotowane z wysokiej jakości oliwy z oliwek. W sklepie najlepiej sięgnąć po oliwę z pierwszego tłoczenia – producenci czasami oznaczają na butelce jako "extra virgin". Istotne jest też to, aby była tłoczona na zimno. Sama butelka oliwy powinna być ciemna i szklana, co chroni oliwę przed działaniem światła i utlenianiem.
Warto także wybierać oliwę wyprodukowaną i zabutelkowaną w tym samym miejscu. Po otwarciu należy zwrócić uwagę na jej zapach i smak – dobra oliwa powinna mieć owocowy, nieco gorzki zapach. Jeśli ma pomarańczowe refleksy, popsuła się i nie nadaje się do spożycia – taką oliwę zareklamuj lub wyrzuć do kosza. Czytaj także: Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy





































