Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega – nie należy spożywać
Marta Uler
Marta Uler 29.01.2025 09:25

Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega – nie należy spożywać

Salmonella na skorupkach jaj
Fot. GIS

W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która systematycznie przeprowadza kontrole żywności, wykryto bakterie Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.

Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez obróbki termicznej, grozi poważnym zatruciem pokarmowym. O jaki konkretnie produkt chodzi?

Salmonella na powierzchni jaj

W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 próbek badanego produktu. W komunikacie GIS czytamy:

„W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych.”

Zatrucie Salmonellą – objawy, przebieg, leczenie

Zakażenie bakterią Salmonella może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, szczególnie u dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i mogą obejmować:

  • silne bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • nudności i wymioty,
  • gorączkę,
  • osłabienie i bóle mięśniowe.

W większości przypadków salmonelloza przebiega jako ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy i ustępuje samoistnie po kilku dniach. Jednak u osób bardziej podatnych na powikłania może dojść do odwodnienia, co, w ciężkich przypadkach, wymaga hospitalizacji.

Leczenie zatrucia salmonellą zazwyczaj polega na nawadnianiu organizmu i łagodzeniu objawów. Zdarza się jednak, że konieczne może być podanie antybiotyków. Bardzo ważne jest również przestrzeganie zasad higieny i unikanie kontaktu z osobami szczególnie o osłabionej odporności.

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, warto dokładnie myć ręce, odpowiednio przechowywać i przygotowywać żywność, a także unikać spożywania surowych jaj i produktów, które mogą je zawierać.

Nie należy spożywać wskazanych jaj

GIS ostrzega, by nie spożywać zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej: 

„W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem”.

Salmonelloza to grupa chorób zakaźnych spowodowanych przez gram-ujemne pałeczki Salmonella, które zwykle przebiegają w postaci nieżytu żołądkowo-jelitowego.

Tych jajek nie spożywaj

Ostrzeżenie publiczne dotyczy poniższego produktu:

Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj

Numer partii: A3PL08121309

Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa

Zobacz także:

To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu

Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?

Ile można jeść jajek dziennie? Czy warto włączyć jaja do codziennej diety?