Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega – nie należy spożywać
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która systematycznie przeprowadza kontrole żywności, wykryto bakterie Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.
Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez obróbki termicznej, grozi poważnym zatruciem pokarmowym. O jaki konkretnie produkt chodzi?
Salmonella na powierzchni jaj
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 próbek badanego produktu. W komunikacie GIS czytamy:
„W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych.”
Zatrucie Salmonellą – objawy, przebieg, leczenie
Zakażenie bakterią Salmonella może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, szczególnie u dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i mogą obejmować:
- silne bóle brzucha,
- biegunkę,
- nudności i wymioty,
- gorączkę,
- osłabienie i bóle mięśniowe.
W większości przypadków salmonelloza przebiega jako ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy i ustępuje samoistnie po kilku dniach. Jednak u osób bardziej podatnych na powikłania może dojść do odwodnienia, co, w ciężkich przypadkach, wymaga hospitalizacji.
Leczenie zatrucia salmonellą zazwyczaj polega na nawadnianiu organizmu i łagodzeniu objawów. Zdarza się jednak, że konieczne może być podanie antybiotyków. Bardzo ważne jest również przestrzeganie zasad higieny i unikanie kontaktu z osobami szczególnie o osłabionej odporności.
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, warto dokładnie myć ręce, odpowiednio przechowywać i przygotowywać żywność, a także unikać spożywania surowych jaj i produktów, które mogą je zawierać.
Braki w aptekach i mafia lekowa. O co chodzi? Farmaceuta wyjaśnia Czy fluor jest bezpieczny? Producenci past do zębów wiedzą, że dzieci je połykająNie należy spożywać wskazanych jaj
GIS ostrzega, by nie spożywać zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej:
„W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem”.
Salmonelloza to grupa chorób zakaźnych spowodowanych przez gram-ujemne pałeczki Salmonella, które zwykle przebiegają w postaci nieżytu żołądkowo-jelitowego.
Tych jajek nie spożywaj
Ostrzeżenie publiczne dotyczy poniższego produktu:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Zobacz także:
To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu
Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?
Ile można jeść jajek dziennie? Czy warto włączyć jaja do codziennej diety?