Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Kto najczęściej choruje na raka jelita grubego? Ta grupa osób jest szczególnie narażona
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 07.03.2023 08:24

Kto najczęściej choruje na raka jelita grubego? Ta grupa osób jest szczególnie narażona

ludzie
canva

Rak jelita grubego jest drugim, co do częstości występowania nowotworem złośliwym w naszym kraju. Pod względem śmiertelności wywołanej nowotworami, zajmuje niechlubne trzecie miejsce. Główną przyczyną dużej ilości zgonów z powodu raka jelita grubego jest długi, bezobjawowy okres choroby i zbyt późne jej wykrycie, już w stadium zaawansowanym. 

U kogo najczęściej diagnozowany jest rak jelita grubego?

Statystyki dotyczące zachorowalności i śmiertelności z powodu rajka jelita grubego są przerażające. „Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy. Na świecie jest to liczba około miliona rocznych nowych zachorowań i około pół miliona zgonów każdego roku.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Rak jelita grubego jest powszechnie występującym nowotworem u obu płci, jednak to mężczyźni są obarczeni większym ryzyko zachorowania. 

Rak jelita grubego najczęściej jest diagnozowany u pacjentów powyżej 70 roku życia. Nie oznacza to jednak, że nie chorują ludzie młodsi. „W ostatnich latach odnotowuje się coraz większą ilość zachorowań u osób młodych, poniżej czterdziestego roku życia. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazują, że u 30% osób w wieku 40 - 45 lat, które poddają się profilaktycznym kolonoskopiom, wykrywane są jakieś zmiany nowotworowe.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. 

Ryzyko wystąpienia raka jelita grubego u osoby obciążonej genetycznie szacuje się na 10%. „W 90% mówimy o tzw. raku sporadycznym, czyli nie związanym rodzinnie. Nowotwory występujące rodzinnie stanowią 10% raka jelita grubego.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. 

Nie możemy zapominać o czynnikach środowiskowych, które mają ogromny wpływ na rozwój choroby.W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik. Nieprawidłowa dieta, a także niska aktywność fizyczna prowadzą do otyłości, która także przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Należy także wspomnieć o takich czynnikach ryzyka jak palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. 

rak jelita grubego

Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie. Ekspert tłumaczy Jak przygotować się do zabiegu kolonoskopii? Na 7 dni przed badaniem odstaw te produkty

Jak długo rozwija się rak jelita grubego i jakie daje objawy?

W większości przypadków nowotwór rozwija się na bazie zmian polipowatych w jelicie grubym. „Od powstania polipa do zadziałania mutacji i rozwoju w kierunku raka jelita grubego mija 10 lat. Nowotwór rozwija się więc skrycie i powoli.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. 

Na wczesnym etapie rak jelita grubego jest skąpoobjawowy a nawet bezobjawowy. W większości przypadków dolegliwości pojawią się w zaawansowanej fazie choroby. Do głównych objawów raka jelita grubego należą m.in. spadek masy ciała, ogólne osłabienie, niespecyficzne bóle brzucha o różnym umiejscowieniu, niedokrwistość, krwawienia przy wypróżnianiu, niedrożność jelit, zaburzenia rytmu wypróżniania, ołówkowate stolce, wyczuwalny guz przy odbycie. „Należy pamiętać, że objawem alarmowym są bóle, które wybudzają nas w nocy.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. 

Gdzie daje przerzuty rak jelita grubego? Jakie są rokowania pacjenta?

Niestety w większości przypadków rak jelita grubego wykrywany jest w stadium zaawansowanym, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie. Najczęściej daje przerzuty w wątrobie, w płucach, w węzłach chłonnych i w ośrodkowym układzie nerwowym. „W 80% przypadków, diagnozowany jest w postaci zaawansowanej i to rzutuje na tak zwaną medianę 5-letniego przeżycia. W naszym kraju mediana ta wynosi 30 – 40%, przy czym w krajach zachodnich to 60 – 70%. W Polsce jest coraz lepiej, aczkolwiek w dalszym ciągu jesteśmy gdzieś na końcu Europy.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Mediana 5-letniego przeżycia wskazuje, jaki procent pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową żyje po 5 latach od momentu diagnozy. Pod kątem raka jelita grubego (ale nie tylko) Polska wciąż wypada słabo na tle innych państw europejskich. Mamy jednak coraz większą świadomość i profilaktyka zdrowotna zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym kraju. Powoli zmierzamy ku lepszemu.