Niedocukrzenie krwi – kiedy jest zagrożeniem? Przyczyny, objawy i leczenie hipoglikemii
Niedocukrzenie krwi – co to jest?
Hipoglikemia jest zaburzeniem gospodarki węglowodanowej w organizmie zazwyczaj pojawiającym się jako ostre powikłanie cukrzycy, jednak osoba zdrowa również może doświadczyć tego schorzenia. Niedocukrzenie występuje, gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spada poniżej 70 mg na decylitr i towarzyszą mu objawy kliniczne spowodowane jej niedoborem w ośrodkowym układzie nerwowym.
Można wyróżnić kilka podstawowych typów hipoglikemii, zależnie od stopnia nasilenia schorzenia. Hipoglikemia ciężka jest najgroźniejszą postacią hipoglikemii i najczęściej towarzyszy jej utrata przytomności. Wymaga pomocy osoby trzeciej w celu podania węglowodanów lub innych działań zapobiegawczych. Hipoglikemia bezobjawowa występuje, gdy stężenie glukozy spada poniżej 70 mg na decylitr, ale nie występują typowe objawy hipoglikemii. Hipoglikemia objawowa jest natomiast epizodem, w którym typowym symptomom niedocukrzenia towarzyszy spadek glukozy w osoczu poniżej 70 mg na decylitr.
Niedocukrzenie krwi – przyczyny
Do głównych przyczyn powstania niedocukrzenia zalicza się błędy pacjenta występujące podczas rutynowych sytuacji, takich jak:
niespożycie posiłku po wstrzyknięciu dawki insuliny,
przedawkowanie insuliny,
intensywny wysiłek fizyczny,
spożycie alkoholu,
zbyt szybkie wchłonięcie insuliny przez organizm,
niedostateczna kaloryczność spożytego posiłku,
zbyt duży odstęp czasowy pomiędzy spożytym posiłkiem a wstrzyknięciem insuliny,
niepożądane działanie niektórych leków.
Niedocukrzenie krwi – objawy
U niektórych pacjentów wczesne objawy hipoglikemii nie występują bądź pojawiają się z opóźnieniem. Stan taki nazywamy „nieświadomością hipoglikemii”. Objawy niedocukrzenia pojawiają się stopniowo wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi.
Typowymi symptomami niedocukrzenia są:
przyspieszona akcja serca,
silne uczucie głodu,
ogólne osłabienie,
zaburzenia koncentracji,
nudności i wymioty,
silne pocenie się,
drgawki,
uczucie senności, a nawet śpiączka,
zaburzenia krążenia i oddychania,
zaburzenia koordynacji ruchowej.
Niedocukrzenie krwi – diagnostyka i leczenie
Leczenie hipoglikemii jest uzależnione od nasilenia choroby. W przypadku lekkiej postaci niedocukrzenia należy w pierwszej kolejności podać pacjentowi doustnie cukry proste, które szybko się wchłaniają – w postaci słodkiego pokarmu lub napoju. Gdy stan chorego się poprawi, podaje się węglowodany złożone, np. w postaci owoców (bananów, jabłek). Samopoczucie chorego powinno ulec poprawie się w krótkim czasie. W przypadku ostrej postaci choroby należy natychmiast wezwać pomoc medyczną.
Kluczem do sukcesu w walce z hipoglikemią jest odpowiednio dostosowana dieta, która powinna eliminować gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi. Należy wyłączyć z diety cukry proste (słodycze, biały cukier), które są odpowiedzialne za gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi. Należy również wprowadzić do codziennego menu produkty zawierające węglowodany złożone, zwłaszcza ciemne pieczywo, brązowy ryż czy makarony, dodatkowo nabiał i chude mięso. Należy zaś unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.