Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Takich produktów strzeż się jak ognia. Jeśli je zjesz, możesz się zatruć
Alina Gałka
Alina Gałka 18.08.2025 05:45

Takich produktów strzeż się jak ognia. Jeśli je zjesz, możesz się zatruć

Ryzykowne jedzenie
Uważaj na jedzenie w takich opakowaniach. Fot. Pressmaster/Shutterstock

Wybrzuszona puszka lub twarda jak balon folia? Taki produkt to nie tylko defekt wizualny, ale potencjalne zagrożenie zdrowia. Bombaż, bo tak fachowo określa się napęcznienie opakowania, często oznacza, że wewnątrz doszło do procesów biologicznych lub chemicznych, które sprawiają, że żywność nie nadaje się do spożycia.

  • Wybrzuszone, napięte lub „klikające” opakowanie może oznaczać rozwój groźnych bakterii, w tym Clostridium botulinum
     
  • Objawy psucia to m.in. syczenie, nieprzyjemny zapach, zmieniony wygląd produktu czy widoczne gazy w mięsie
     
  • Podejrzanej żywności nie wolno otwierać ani próbować – należy ją wyrzucić lub zwrócić do sklepu
     
  • W przypadku objawów neurologicznych po spożyciu podejrzanego produktu trzeba natychmiast wezwać pomoc medyczną

Bombaż, czyli zagrożenie w hermetycznym zamknięciu

W konserwach bombaż objawia się wybrzuszeniem denka lub wieczka. To efekt działania bakterii, które wytwarzają gazy – nierzadko są to groźne drobnoustroje, jak Clostridium botulinum, odpowiedzialne za botulizm. Toksyny tej bakterii są bezwonne, bezsmakowe i śmiertelnie niebezpieczne nawet w śladowych ilościach.

W przypadku żywności pakowanej próżniowo lub w atmosferze ochronnej (MAP), napompowane folie i charakterystyczne „kliknięcie” przy nacisku również świadczą o problemie. Szczególnie zagrożone są mięsa i wędliny – jeśli po otwarciu opakowania czuć nieprzyjemny zapach, a produkt wygląda nietypowo, nie wolno go jeść.

Jak rozpoznać zagrożenie? Zwróć uwagę na kilka charakterystycznych sygnałów:

  • opakowanie jest wybrzuszone lub nadmiernie napięte,
  • folia lub puszka „klika” przy nacisku,
  • po otwarciu produkt syczy, pieni się lub wydziela nieprzyjemny zapach,
  • w mięsie widoczne są smugi gazu lub oznaki zepsucia.

Masz wątpliwości? Nie testuj produktu na języku. Zwróć go do sklepu albo wyrzuć.

Skąd się bierze bombaż?

Najczęściej winne są bakterie, które przetrwały proces produkcji lub rozwijają się w nieodpowiednich warunkach przechowywania

W chłodniach mogą działać psychrotrofowe laseczki, takie jak Clostridium estertheticum, które wytwarzają znaczne ilości dwutlenku węgla i wodoru. W nabiale przyczyną bywają drożdże fermentujące cukry. W konserwach wysokokwasowych może też dojść do reakcji metalu z kwasem – powstający wodór stopniowo napina puszkę (tzw. hydrogen swell).

napęczniała puszka Fot. Andrei Nasonov/Getty Images.jpg
Hermetycznie pakowana żywność psuje się w wyniku błędów produkcyjnych lub nieprawidłowego przechowywania. Fot. Andrei Nasonov/Getty Images

Co szczególnie uważać? Na bombaż najbardziej narażone są:

  • konserwy w puszkach (mięsne, rybne, warzywne),
     
  • mięsa i wędliny pakowane próżniowo,
     
  • produkty mleczne (jogurty, sery),
     
  • dania chłodzone w MAP.

W przypadku chipsów i niektórych przekąsek napompowanie to efekt celowego działania – opakowania napełnia się azotem, by chronić zawartość. Niektóre produkty MAP mają też niewielką poduszkę gazową – dopóki brak oznak zepsucia, są bezpieczne.

Co zrobić, gdy trafisz na podejrzane opakowanie?

Jeśli zauważyłeś nietypowe opakowanie w sklepie – zostaw na półce i poinformuj obsługę. W domu – nie otwieraj, nie próbuj odgazowywać. Szczelnie zapakuj i wyrzuć do odpadów zmieszanych, najlepiej poza domem. Jeśli doszło do wycieku – załóż rękawice, zdezynfekuj powierzchnie. Podejrzewasz skażenie jadem kiełbasianym? Skontaktuj się z sanepidem.

Zatrucia spowodowane skażoną żywnością najczęściej objawiają się biegunką, bólami brzucha czy wymiotami. Jednak w przypadku botulizmu – liczy się każda minuta. Gdy pojawią się objawy neurologiczne, takie jak niewyraźna mowa, trudności z połykaniem czy opadanie powiek, natychmiast wezwij pomoc medyczną.

Przeczytaj też: Toksyny w konserwach i przetworach zagrażają zdrowiu. Uważaj też na to, jak je przechowujesz

napuchnięta butelka Fot. ALEKSEI BEZRUKOV/Getty Images.jpg
Drożdże i niepożądane bakterie fermentują węglowodany, tworząc CO₂ w nieprawidłowo zapakowanym nabiale. Fot. ALEKSEI BEZRUKOV/Getty Images

Pamiętaj, lepiej wyrzucić potencjalnie niebezpieczny produkt niż ryzykować zdrowiem. Opakowanie z jedzeniem nie może „sprężynować”, przeciekać ani wydzielać niepokojących dźwięków czy zapachów. To nie kosmetyka – to ostrzeżenie, którego nie wolno lekceważyć.

 

Źródła:
European Food Safety Authority. (2016). Clostridium botulinum and botulism. EFSA Journal, 14(7), e04523. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2016.4523

World Health Organization. (2018). Botulism: Key facts. WHO. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism

Centers for Disease Control and Prevention. (2024). Symptoms of botulism. U.S. Department of Health & Human Services. https://www.cdc.gov/botulism/signs-symptoms/index.html

We Francji zakazany, Polacy łykają na potęgę. Ten suplement zagraża zdrowiu i życiu
Garcinia cambogia zakazana we Francji
Niebezpieczny suplement na odchudzanie
Smukła talia bez diety i ćwiczeń? Tak reklamowane są kapsułki z Garcinia cambogia. We Francji, po ostrzeżeniach dotyczących bezpieczeństwa, praktycznie już zniknęły z rynku. W Polsce nadal można je kupić – również w popularnych sklepach internetowych. Sprawdzamy, jak działają, jakie niosą ryzyko i dlaczego to nie jest niewinna „roślina na odchudzanie”.Garcinia cambogia ma słabe i krótkotrwałe działanie odchudzające, a jej skuteczność jest znacznie mniejsza niż sugeruje marketing Stosowanie suplementu może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, w tym ostrego uszkodzenia wątroby wymagającego przeszczepu We Francji suplementy z HCA zostały praktycznie wycofane z rynku po licznych zgłoszeniach toksyczności, w Polsce nadal są dostępne Suplementy diety, w tym „spalacze tłuszczu”, często nie przechodzą rygorystycznych badań, a ich skład bywa niezgodny z deklaracjami producentów
Czytaj dalej
„Najważniejsza witamina dla układu krążenia”. Upewnij się, że jest w twojej diecie
Witamina na zdrowe serce
W tym jedzeniu jest jej mnóstwo
Czy naprawdę jedna witamina może obniżyć ryzyko zawału serca aż o 43%? Okazuje się, że tak, a mimo to niemal 90% Polaków spożywa jej zbyt mało. Dowiedz się, o jaką substancję chodzi i jak w prosty sposób uzupełnić jej poziom w organizmie.Witamina niezbędna dla zdrowego serca Naturalne źródła witaminy B9 Inne witaminy dla układu krążenia
Czytaj dalej