Samotne kobiety mają większą skłonność do tycia? Naukowcy tłumaczą, dlaczego tak jest
Osoby bez pary mają większą skłonność do tycia? Nowe badanie amerykańskich naukowców pozwala zrozumieć związek między samotnością i niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Badanie pokazuje też, że kobiety, które są samotne, mają bardziej niezdrowe nawyki żywieniowe.
Według badaczy, osoby doświadczające długotrwałej samotności często mogą odczuwać zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, otyłości, nadciśnienia czy problemów z układem odpornościowym.
Tak samotność wpływa na odżywianie
Samotność doświadczana przez dłuższy czas może mieć niszczący wpływ na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Według naukowców osoby bez pary częściej mogą odczuwać zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, otyłości, nadciśnienia czy problemów z układem odpornościowym. Samotność może prowadzić też do wzrostu poziomu stresu czy nawet depresji.
W najnowszym badaniu pokazano, że kobiety bez pary mają bardziej szkodliwe nawyki żywieniowe. Niektóre rejony w ich mózgach są bardziej aktywne, a to z kolei przekłada się na szkodliwe nawyki żywieniowe. Uczeni z University of California postanowili pokazać, jak uczucie samotności wpływa na naszą dietę i to, co jemy. Lekarze zbadali mechanizmy w mózgach samotnych osób odpowiadających za obszar żywienia.
Plaster na jelita rodem z PRL. Nasze babcie go uwielbiały To najbardziej zaraźliwy wirus na świecie. Ogromny wzrost zachorowań w Polsce"Jak mózg przetwarza samotność i jak to wiąże się z otyłością"
Wyniki badania opublikowano na łamach pisma “JAMA Network Open”. „Badanie dotyczyło tego, jak mózg przetwarza samotność i jak to wiąże się z otyłością oraz zdrowiem" zaznaczyła dr Arpana Gupta, współautorka publikacji.
Lekarze przeprowadzili ankiety wśród prawie stu kobiet, w wieku od 18 do 50 lat. Badacze sprawdzali, jakie wsparcie społeczne mają badane panie, ale też odczucia związane z izolacją czy samotnością. Zespół lekarzy zbierał dane każdej z kobiet, obejmujące indeks masy ciała, ale też preferencje żywieniowe kobiet. Mózgi uczestniczek zostały potem zeskanowane przy użyciu rezonansu magnetycznego, mierzącego zmiany przepływu krwi w całym mózgu - jako zastępcze wskaźniki aktywności.
Samotne kobiety miały wyższą masę ciała
Lekarze zauważyli, że kobiety bez pary, czujące się samotnie miały wyższą masę ciała, a ich dieta była bardziej niezdrowa, niż kobiet, które były w związku. Większa była też chęć podjadania między posiłkami. Panie odczuwające samotność cierpiały też częściej z powodu depresji. Według naukowców samotność może przekształcać przetwarzanie bodźców związanych z jedzeniem w mózgu, zwiększając też wrażliwość jednostek na wewnętrzne stany związane z apetytem, ale również motywację w odpowiedzi na zewnętrzne bodźce żywieniowe.
Zdaniem lekarzy jedzenie słodyczy wywiera znacznie wyraźniejszy wpływ w porównaniu do potraw, które są słone. Po przeprowadzonych badaniach pojawiła się też korelacja pomiędzy samotnością a potrzebą spożywania posiłków i płynów, podnoszących poziom glukozy we krwi. Według badaczy kompulsywne jedzenie może być mechanizmem radzenia sobie z negatywnym wpływem, które osoby samotne mogą czuć w momencie społecznej izolacji.
“To interesujące wyniki, ponieważ dostarczają dowodów na to, co intuicyjnie wiemy. Kiedy ludzie są samotni, wpływa to na ich samopoczucie. Zwykle nie doceniają ilości spożywanego jedzenia, swojego apetytu oraz ochoty na niezdrową żywność” - zdradzili lekarze z Kalifornii.
Czytaj też:
Operacja zmniejszenia żołądka. Kto się do niej kwalifikuje?
"To twoja wina. Wystarczy mniej jeść". Lekarze o tym, czego nie mówić chorym na otyłość
Nowy lek na odchudzanie podbija rynek. Ma być lepszy niż Ozempic