Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Lidl wycofuje mięso w kilku województwach. Wykryto bakterie E.Coli
Marta Uler
Marta Uler 24.10.2025 09:42

Lidl wycofuje mięso w kilku województwach. Wykryto bakterie E.Coli

Lidl
Lidl podał komunikat w sprawie skażonego mięsa. Fot. Wikipedia.org

W popularnej sieci sklepów podjęto decyzję o natychmiastowym wycofaniu partii mięsa ze sprzedaży. Wszystko przez niepokojące wyniki badań mikrobiologicznych, które wykazały obecność groźnej bakterii E. coli. Sprawa dotyczy wybranych regionów kraju.

  • Lidl wycofuje popularny produkt mięsny po wykryciu bakterii E. coli
  • Producent apeluje, by nie spożywać produktu i zwrócić go do sklepu
  • Bakteria E. coli STEC może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych
  • Wycofanie dotyczy kilku województw, a klienci otrzymają zwrot kosztów

Lidl wycofuje lubiane mięso

Na stronie Lidla pojawił się komunikat o wycofaniu ze sprzedaży jednej z popularnych pozycji mięsnych. Decyzję o natychmiastowym wstrzymaniu sprzedaży podjęła firma Sokołów S.A., producent wyrobu, po otrzymaniu wyników badań wskazujących na niezgodność mikrobiologiczną.

W próbce z jednej z partii wykryto obecność bakterii E. coli STEC — szczepu, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.

„Decyzja o wycofaniu została podjęta w trosce o najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia produktu niezgodnego z wymaganiami” – poinformował producent.

Firma prosi, aby osoby, które zakupiły produkt, nie spożywały go i zwróciły do sklepu. Zwrot pieniędzy jest możliwy po okazaniu oryginalnego opakowania z datą przydatności.

Przeczytaj też: GIS ostrzega: Lidl wycofuje popularny produkt spożywczy, może zagrażać zdrowiu

Obecność bakterii w mięsie to ryzyko dla zdrowia. Fot. Pacjenci

Czym grozi spożycie produktu zakażonego E.Coli STEC?

Bakterie E. coli STEC to szczególnie niebezpieczny szczep pałeczki okrężnicy, który może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zakażenie objawia się biegunką (często z domieszką krwi), silnymi bólami brzucha, gorączką oraz wymiotami.

U części osób, zwłaszcza dzieci i seniorów, może dojść do rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), czyli groźnego powikłania prowadzącego do niewydolności nerek i zaburzeń krzepnięcia krwi. Jeszcze rzadziej występuje zakrzepowa plamica małopłytkowa (TTP), która może stanowić zagrożenie życia.

Specjaliści przypominają, że najskuteczniejszym sposobem ochrony jest unikanie spożywania surowego mięsa oraz zachowanie ścisłej higieny w kuchni – dokładne mycie rąk, desek i noży po kontakcie z mięsem wołowym.

Przeczytaj też: Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić

Wycofany produkt dotyczy kilku regionów

Komunikat nie obejmuje całej Polski. Wycofanie dotyczy wybranych sklepów na terenie województw: małopolskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, podlaskiego, śląskiego, świętokrzyskiego oraz warmińsko-mazurskiego.

Osoby z tych regionów, które nabyły produkt objęty wycofaniem, mogą oddać go w dowolnym sklepie Lidl. Zwrot pieniędzy nie wymaga paragonu – wystarczy oryginalne opakowanie z widocznym numerem partii i datą przydatności.

„Pragniemy przeprosić za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją i zapewnić, że dobro naszych konsumentów jest dla nas absolutnym priorytetem” – przekazała firma Sokołów.

Przeczytaj też: Biegunka z domieszką krwi to ostrzeżenie od organizmu. Gastroenterolog tłumaczy, co może oznaczać

O jakie mięso chodzi w komunikacie Lidla?

Wycofanie dotyczy produktu:

  • tatar wołowy 200 g, 
  • producent: Sokołów S.A., 
  • kraj pochodzenia: Polska.
    Numer partii: 8525281202, 
  • termin przydatności do spożycia: 24.10.2025.

Produkt został wycofany z powodu stwierdzenia obecności bakterii E. coli STEC. Firma prosi, aby nie spożywać produktu i niezwłocznie go zwrócić. W razie pytań konsumenci mogą kontaktować się z producentem pod numerem telefonu 25 64 08 238.

Zdalne nauczanie chirurgii robotycznej. To ratunek dla zdrowia na świecie
Chirurgia
Telechirurgia to nie tylko zdalne wykonywanie skomplikowanych operacji, ale również rewolucyjna metoda szkolenia specjalistów. Funkcje takie jak teleproctoring (zdalne nadzorowanie) i telementoring (zdalne doradztwo) pozwalają doświadczonym chirurgom wspierać ośrodki na całym świecie, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z robotyką, bez konieczności kosztownych i czasochłonnych podróży. Ta forma zdalnego nauczania ma kluczowe znaczenie w zwiększaniu dostępu do zaawansowanej opieki medycznej, zwłaszcza że ogromna część światowej populacji wciąż ma ograniczone możliwości leczenia. Materiał został przygotowany na podstawie wywiadu przeprowadzonego przez Ewę Basińską (Pacjenci.pl) z dr. n. med. Pawłem Wiszem – urologiem.• Teleproctoring pozwala doświadczonym chirurgom zdalnie nadzorować i wspierać innych lekarzy w trudnych etapach operacji robotycznych.• Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) aktywnie wspiera rozwój wytycznych dla telechirurgii, widząc w niej szansę na poprawę globalnej opieki medycznej.• Dzięki tej technologii lekarze z ośrodków rozwijających się mogą łączyć się ze światowymi ekspertami, aby na bieżąco nabywać umiejętności bez fizycznej obecności mentora.
Czytaj dalej
Co jeść, a czego unikać przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu? Wyjaśnia dietetyk
Dieta przy za wysokim cholesterolu - tłumaczy dietetyk
Dietetyk poleca te produkty przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu Fot. Canva, Joanna Nowacka
Za wysoki poziom cholesterolu nie boli, nie daje żadnych objawów, a jednak po cichu może uszkadzać naczynia krwionośne. Statystyki nie pozostawiają złudzeń – problem zaburzeń lipidowych dotyczy nawet połowy dorosłych Polaków. Najczęściej dowiadujemy się o nim dopiero podczas badań kontrolnych albo… po zawale.Walka z cholesterolem zaczyna się w kuchni. Co warto zmienić na talerzu? Odpowiada Joanna Nowacka, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.⦁ Z raportu Instytut Kardiologii w Warszawie wynika, że ponad 18 mln Polaków ma zaburzenia lipidowe⦁ Nadmiar LDL („złego” cholesterolu) prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu ⦁ Zmiana codziennej diety i aktywność fizyczna to podstawa – uważa dietetyk Joanna Nowakowska
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: