Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana. Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne.
Dobroczynne działanie buraków jest przez wielu Polaków bagatelizowane. A tymczasem buraki powinny być stałym elementem naszej diety - dodatkiem co najmniej tak popularnym, jak ziemniaki. Bo buraczki zawierają w sobie prawdziwą moc - działają przeciwnowotworowo, poprawiają wygląd włosów i skóry, przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. A my nadal sięgamy po nie od święta. No właśnie - nie tylko barszcz na święta, barszcz powinien gościć u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu. A jeśli nie barszcz, to chociaż buraczana sałatka. I dla tych, to powiedzą, że buraki długo się gotuje, mamy informację - można kupić już gotowe, ugotowane i obrane. I jeść je jak najczęściej.
Wiele badań potwierdza, że brak chromu w organizmie może powodować silniejsze łaknienie na słodkości, zwłaszcza jeśli dana osoba zmaga się z nadwagą. Te ciekawe obserwacje są bardzo obiecujące: uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może redukować apetyt nie tylko na słodycze, ale i ogólnie na spożycie kalorii.
Codzienne spożywanie pistacji może poprawić zdrowie oczu – wykazali naukowcy z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts. Ta informacja jest tym bardziej cenna, że wiąże się z ochroną wzroku u osób w średnim wieku oraz seniorów. Zawarta w pistacjach luteina chroni oczy przed niebieskim (widzialnym) światłem. Co więcej – ta właściwość przekłada się również na starcze choroby oczu, a dokładnie zapobieganie zwyrodnieniom plamki żółtej związanej z wiekiem, tzw. AMD (Age-related Macular Degeneration).
Dieta jest kluczowa w utrzymaniu zdrowia. Ważne jest więc przykładanie wagi do tego, co jemy. Okazuje się, że chorzy na serce powinni jeść to mięso, choć obecnie nie jest zbyt popularne. O jakim mięsie mowa i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Odpowiadamy.Drób, wieprzowina i wołowina to najpopularniejsze mięsa. Pierwsze dwa są stosunkowo tanie, więc są najczęstszym wyborem. Jeśli jednak chcemy lepiej zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy wybrać gęsinę. Dawniej była niezwykle popularna, a dziś rzadko gości w naszych domach. A to duży błąd.
Wielu z nas chce schudnąć, lecz bez nadmiernego liczenia kalorii. Mówi się, by zamiast liczenia kalorii, które może być obciążające, skupić się na komponowaniu posiłków z odpowiednich składników i wsłuchać się w potrzeby swojego ciała -to pomoże wprowadzić zdrowsze nawyki na co dzień. Co na to dietetycy? Dietetyczka Aneta Łańcuchowska zdradziła, czy da się chudnąć, bez liczenia kalorii?
Rossmann wydał komunikat, w którym prosi swoich klientów o zwrot produktu. Wycofana została partia płatków kakaowych, w której stwierdzono przekroczenie zawartości akryloamidu.
Wiosna to czas, w którym cieszymy się nie tylko z rozkwitającej dookoła przyrody i coraz wyższych temperatur, ale również z sezonowego jedzenia. A jeśli o tym mowa, nie sposób nie wspomnieć o młodych warzywach, tzw. nowalijkach. Rzodkiewka, świeże pomidory, sałata, choć kuszą smakiem i pięknie wyglądają na talerzu, nie są dla wszystkich. Kto nie może ich jeść i na co zwrócić uwagę, podczas kupowania młodych warzyw?